Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът Юрий Асланов СНИМКА: "24 ЧАСА"
Политологът Юрий Асланов СНИМКА: "24 ЧАСА"
  • Властовите позиции на генерала отслабват, но не знаем каква ще е обстановката след 3 г., казва политологът

- Г-н Асланов, има ли нагласа за пропрезидентска партия в обществото, след като Весела Лечева регистрира марката "Трети март"?

- Съмнявам се, че президентът ще припознае "Трети март". Те ще се мъчат да ги припознае. Той винаги е отричал, че има нещо общо. Казал е, че ако направи проект, ще го оглави. Засега няма да действа в тази посока до края на мандата си. След това ще е друго. Но някои хора нямат търпение да се пробват на европейските избори. Проблемът е, че Радев това не го устройва.

- Може ли пропрезидентски проект да предизвика вълна като при царя през 2001 г. и Бойко Борисов през 2009 г.?

- По-скоро такава партия не би имала ефекта на царя от 2001 г. и на Бойко Борисов от 2009 г., но до края на мандата на Радев има 3 години. Не се знае как ще завърши той, каква ще е репутацията му, дали ще притежава все още сериозен ресурс, който има в момента. Властовите му позиции отслабват, но не знаем много неща за обстановката след 3 г. Ако има високо обществено одобрение, може да се разсъждава доколко ще е успешна такава партия, но сегашният опит доказва, че подобни структури са успешни за кратко. По никакъв начин няма да се повторят в такъв мащаб като царя и Бойко.

- Проруска ли ще бъде тази партия? Обвиняват го в проруски позиции.

- Не може да се каже дали са прави тези, които коментират, че партия на Радев ще е проруска. Нека да се видят хората в нея. Тезата за проруския президент беше умишлено насочена пропаганда, която по-скоро му помагаше, защото у нас русофилството е широко разпространено.

- Кога е най-подходящо да се обяви партия около президента?

- Най-неподходящият момент за обявяването на партията са европейските избори, защото са свързани с най-ниската избирателна активност. Излизат само твърди партийни агитки. Като нова формация тя няма да разполага с такова ядро. А и прагът за влизане в Европарламента е много по-висок, отколкото за парламентарни. 

Ако Радев планира нещо, в близките 3 години няма да го разберем. Няма да предприеме нищо, което да застраши президентстването му. Затова е вредно да се избират млади хора за президенти. Ако е по-възрастен, ще работи за историята, не за бъдещето си.

Затова и няма да се стигне до импийчмънт, не е в интерес на сглобката да го превърне в герой и жертва. Надяват се рейтингът му да спадне по естествен път. Не са заинтересовани да помпат рейтинга му и да се намеси срещу тях на политическия терен.

- А може ли да се пробва да превземе БСП?

- Каузата да се пробва да превземе БСП е загубена и той го разбира. Не може да го направи. Много хора там му симпатизират, но няма да тръгнат след него.