Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Соколов, политолог
Емил Соколов, политолог
  • Свързваха с него няколко други формации, които потънаха. Какво прави Мая Манолова освен видеа в тик-ток, пита политологът

- Г-н Соколов, има ли нагласа в обществото за партия на Румен Радев?

- Нагласата за нова партия е налице в последните няколко години, свързана е с генералното разочарование от политиката. При Радев е по-необичайно, защото той и кръгът около него не правят разликата, че авторитетът на президентската институция не се прехвърля към личността.

Разбрахме, че са регистрирали марката “Трети март”, но по същия начин беше регистрирано и “Отровното трио”. Това не е първият проект - имаше “Левицата”, Стефан Янев, Мая Манолова, “Продължаваме промяната”. Допреди 1 години казваха, че ПП дължи всичко на Румен Радев, който ги е създал, а сега започнаха да отричат връзка с него. Много проекти са обвързвани с президента. Много от тях имаха слаби резултати. “Левицата” имат тук-там общински съветници, "Български възход" загина, а Мая Манолова, освен да пуска видеа в тик-ток, не знам какво друго прави. За “Трети март” като проект за партия освен Весела Лечева не съм убеден кои са лицата. Гълъб Донев може би. И двамата нямат този заряд, който би могъл да изстреля една нова партия напред.

- Ако президентът не е начело, какви са шансовете?

Ако Радев не излезе от президентството, за да я оглави, шансовете са слаби. Но това значи да си отреже всички властови позиции и да играе ва банк, ако има предсрочни парламентарни избори. А и не съм убеден до каква степен кръговете около него биха подкрепили г-жа Йотова да довърши мандата.

Г-н Радев се надява да повтори успеха на “Продължаваме промяната”, които бяха първа политическа сила, когато стартираха.

- Може ли да има ходове за предизвикване на предсрочни парламентарни избори?

- Не мисля, че ще се опита да ги предизвика. При ротацията напрежението в мнозинството се покачва стремглаво. Има различни заявки, има надиграване кои министри няма да останат, кои ще останат. Ще се проведе скрита война кой да има по-силната ръка.

- Президентът даде заявка, че има нужда от нова партия. Може ли да постигне ефекта на царя от 2001 г.?

- Аз виждам друг ефект. След като г-н Сакскобургготски дойде на власт, всички спряха да говорят за монархия. След всички ходове на президента Радев вероятно ще престанат да говорят за президентска република.

- А има ли Радев харизмата на царя от 2001 г. и Бойко Борисов от 2009 г.?

- Радев имаше харизма, но това беше през 2020 г., когато бяха протестите. Именно заради тях бе преизбран за втори мандат и спечели симпатии в широк кръг сънародници. Заради някои свои действия впоследствие понесе репутационни щети и далеч не е на нивото от 2020 - 2021 г.

- Обвиняват го в проруски позиции. Проруска ли ще бъде една партия, гравитираща около него?

- Г-н Радев има две лица - от една страна, е твърдата риторика за Русия в България. От друга, като отиде в Европа, се преобразява на натовец, европеец. Нещо подобно очакваме от такава партия - във вътрешната политика да се заиграва с проруски сантименти, издигайки знамена като на Рожен, бутафорен патриотизъм. А във външната да държи проевропейски наратив.

- Какъв е резервният ход на президента да остане в политиката след 3 години?

- Основният ход е създаването на партия, тъй като да се присъедини към вече съществуваща не го виждам. Да бъде просто редови член, да бъде притурка е направо невъзможно за човек, печелил мажоритарни избори. Колкото и да се говори за президентска република, за това трябват 160 души, които да гласуват, а не виждам такава подкрепа. Така че единственият начин да продължи да бъде в политиката е чрез парламента, ако направи силен резултат със собствена партия.