Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
КАДЪР: NOVA
Надежда Нейнски КАДЪР: NOVA

Руският интерес към България и към бившите социалистически държави никога не е отпадал. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски в „Интервюто в Новините на NOVA". „Спомняте си, че Русия неотдавна заяви, че се стреми към връщането в зоните си на влияние. Войната в Украйна е първата линия на този опит на Русия да върне влиянието си", добави тя.

„Руснаците са изключително изкусни в търсенето на слабите места и във въздействието върху хората. Когато говорим за канали на влияние, с изумление констатирах, че все още съществува една практика в българската дипломация. А именно, когато изпращат семействата на дипломатите в чужбина, държавата отпуска определена сума пари за училищни такси. Тези средства обаче не стигат за училища на нашите партньори – САЩ или ЕС. Стигат единствено и само за руските училища, а те са свързани с руските мисии", посочи Нейнски.

Според бившия външен министър, ако България иска да провежда успешна политика, в която да няма скандали, трябва да бъде партньор с останалите страни членки в ЕС и НАТО.