Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАБОТА: Всяко от момичетата има звънец с името си на входната врата на апартамента.
РАБОТА: Всяко от момичетата има звънец с името си на входната врата на апартамента.



Репортер на "168 часа" под прикритие се свърза с нашенски сводници в Хамбург и Лондон, които усилено търсят родни красавици за елитни компаньонки в по-луксозни клубове в Западна Европа.
Разследването установи, че акцията по набиране на жрици на любовта върви в Германия, Англия, Швейцария и Италия. Таргетът са добре изглеждащи жени на възраст между 18 и 35 години, с широка обща култура, чувство за хумор и умение за комуникация на повече от един език.
Скъпата "стока" е с приоритет пред евтините и ниско платени ромки от страната, които се изнасят на килограм за Евросъюза.
"Не ми трябва например сливенска циганка, които тук са безчет до Централна гара, беззъби и изкарват по 30-40 евро на ден. С такава не мога да работя, това не са пари. В този случай не ми трябва всяка жена", обяснява опитен български сводник, действащ в Хамбург. Репортер на "168 часа" под прикритие се свърза и разговаря с няколко нашенци като него, които „менажират" българки в Германия и Англия. Мъжете разказват открито за доходите, печалбите, рисковете, конкуренцията, условията и наплива на източноевропейски момичета към елитните европейски клубове.
Мениджърите
Въпреки че за компаньонка в Хамбург се кандидатства с форма на немски, отговорът за работата е на чист български език. Разговорът между двете страни също. Посредникът се оказва работодател. Или както той самият се представя - бизнес партньор, който се занимава с мениджърската работа в екипа. Говори по същество за бизнеса, който ръководи, но е пестелив на подробности около собствената си самоличност. Не иска да си губи времето, а да работи и да пълни джоба си с пачки. Същият маниер демонстрира и нашенец, подвизаващ се в Лондон.


Мениджъра от Хамбург е стара пушка. В бранша зад граница е от 22 години, много преди този бизнес в Германия да изплува на повърхността и да се легализира. Преди за започне разговорът, задава един основен въпрос.
"Ти си сигурна, убедена си, че това е твое желание?"
И го повтаря за по-голяма яснота: "Убедена си, че точно това искаш да работиш, по този начин искаш да изкараш твоите пари? Аз на никого нищо не натрапвам и никого не дърпам за ръцете. Абсолютно това за мен си е няква мениджърска работа. Ти искаш пари - аз ще ти дам възможност да направиш парите", пояснява в самото начало мъжът. Не казва нито малкото име, нито фамилията си. Набляга на "поста" си - мениджър.
Всъщност си е чист сводник, но дългогодишната практика на Запад и по-качествената стока му дават самочувствие и ранг на нещо като музикален продуцент. Също като в телевизионните формати и големите компании работата му е да намира таланти, които да генерират пари.

Жени, които да умеятда се продават, да разбират мъжката психика и да измъкват парите на клиентите с лекота. Така че те отново да се връщат при тях и с желание, дори със сълзи на очи да вадят от джоба си последните банкноти за поредните 3 минути удоволствие.

"Моята практика показва, че не всеки, който иска, може. Има хора, които не могат, не знаят, че не могат и тогава се получава едно недоразумение", казва със спокоен тон българинът от Хамбург и дава базова информация, че от 2002 г. проституцията в Германия е напълно легална. Това е повърхността. Под нея е съществената, неофициалната част, с която са запознати хората от кухнята.
"Системата е такава. Ти имаш два избора. Или идваш сама сега и започваш да се оправяш, както намериш за добре, или намираш например мен и започваме да работим заедно", простичко разяснява положението мениджърът.

Каква е разликата?

"Ако тръгнеш сама да се оправяш, доникъде няма да стигнеш. Щото във всеки един бизнес, особено в тоя, има много големи тънкости. Другото нещо, което е много важно -
някой трябва да седи зад гърба ти точно в тоя бизнес
Щото навсякъде по света именно в тоя бизнес няма свободно място човек да си прави, каквото си иска. Особено тука (в Хамбург, Германия - бел. а.), макар че много хора се учудват. Казват - мутренските времена отдавна са минали. Бих казал, че тия хора нищо не знаят. Щото в бизнеса, в който човек има възможност да изкарва хубави пари, именно там има много хора, които са като гарги на мърша.

Именно там има проблеми. За да нямаш ти проблеми, трябва да имаш човек зад гърба си. Говоря за проблеми с организирани групи - това са албанци, турци, т.н., което означава, че ако ти се набиеш в очите на мафията, просто утре ще дойде човек при тебе, ще ти каже: "Започваш да даваш 50%." Или с хубавото, или с лошото", казва мъжът, когото за по-кратко ще наричам Мениджъра.

Според него вариантите и тук са два. Или да си събереш чантата на другия ден, или да останеш да работиш за други. С едно пояснение: "Но ще работиш с хора, които въобще нямат представа как да водят тоя бизнес като мениджъри. Това са селски тарикати. Събрали се 5-6 човека, гледали няколко американски филма и решили, че са някви там интересни личности. От цялата тая работа само ти ще си имаш проблеми", обобщава българинът и бърза да тегли чертата между аматьорите-некадърници и собствената си особа.

Все повече българи се опитват да направят кариера на сводници на Запад. През последните 2-3 години в Хамбург са се появили нови играчи от София, Разград и Сливен. Мениджъра е категоричен - не всеки става за тази работа.
"Човек даже и на моето място трябва да има понятие от тая работа. Не може ти да се вземеш в тая роля, да не знаеш нищо и да вземеш там 3-4 момичета, пак не върви. За всичко си требва опит, за всичко си требва усещане. Желание да го правиш това нещо. Абсолютно много малко хора имат понятие от тоя бизнес. Супермалко хора", разсъждава опитният нашенец.

Кризата предизвиква вълна от кандидат-сводници и кандидат-проститутки, както от България, така и от цял свят. Мениджъра обобщава, че младите момичета се насочват към най-древната професия заради примамливо високите доходи, които трудно могат да заработят в друга сфера.
"Защото там не може никога да видиш пари настрани.
Работиш за тоя, дето духа. Платиш си там наема, цигарите и един парфюм
на 6 месеца и това е
Няма друга възможност. Но търсенето на тая работа, тоя начин да се печелят пари, създава се наплив от хора, които не могат да го правят това нещо", обяснява вещо българинът от Хамбург.

В категорията, за която говори, попада по-младият му и нахъсан колега от Лондон. Посредникът от Острова не казва или просто спестява детайлите около конкуренцията. Работи сам. Предпочита да няма вземане-даване с англичани. Води малка бригада от българки и вероятно е в занаята отскоро. Лондончанинът взема девойките на изпитателен срок от 2 седмици, в който момичето трябва да се докаже. Ако не печели достатъчно, партньорството между двамата приключва. Ако се наложи, става бизнес партньорка.
Мениджъра от Хамбург е по-прозорлив, далновиден, опитен и вероятно доста по-заможен от Лондончанина. Според него всяко момиче, което иска да навлезе в бизнеса с компаньонки, трябва да е наясно с основните правила в бранша.

Приходи и разходи се делят 50 на 50

"Нещата, които аз върша и които ти не виждаш, за тях човек също очаква да има няква заработка. Тези 50 % ти гарантират възможността и ти да имаш твоите 50 %, които никак не са малко... Ако работиш некъде в некоя фабрика, пак плащаш около 45 % данъци. Даже и официално е така. Човек не може да избяга от това нещо," обяснява партньорството си с момичетата Мениджъра от Хамбург.
В замяна на половината от заработката на всяко от момичетата той твърди, че осигурява куп "екстри". Професионална реклама, която да те продаде най-бързо и на най-висока цена. Безплатна квартира. Храна. Фитнес и солариум. Освен бос и покровител, той е и момче за всичко. Пазарува, готви и осигурява транспорт.

"Т. е. абсолютно всичко, от което се нуждаеш, за да бъдеш спокойна тука, за да бъдеш на топло, да имаш покрив, да си осигурена от всички страни, даже и да си глезена, ако искаш така да го кажем. Т. е. ако ми звъннеш след два часа и ми кажеш: "Прияде ми се паста или торта", аз ще ида да ти я намеря и ще дойда да ти я донеса. Моята цел в тая съвместна работа е да си доволна и когато мине един месец, имаш си паричките, твоите в джоба, и си казваш: "Абе, ето дойдох тука и си направих нещо". За да може ти да си доволна от това нещо", рекламира работата си нашенецът.

В Хамбург работиш с един-единствен човек

Щом си се хванала на хорото, трябва да продължиш да го тропкаш със същия хореограф. Нямаш право да напускаш, за да се местиш при друг, или още повече да стартираш солова кариера. "Почнем ли заедно да работим, остава вариантът за Хамбург само с мен да си работиш за нататък. Т. е. ти си отиваш, къде си искаш, после ако кажеш: „Искам пак да дойда 2 месеца" - нямаш проблеми", с благ тон казва нашенецът. Ако се сработи с момичето, то получава твърдо работно място, на което може да се връща, когато пожелае. Но... при едно условие. И двете страни трябва да са коректни, иначе става лошо - най-вече за компаньонката.

"Много е грешно, ако ти след 2-3 месеца работиш тука, изкарваш си парите и си кажеш: "Абе, 50% това са много пари, дето давам". Много момичета има, които се мислят за много умни. Идват, разглеждат каква е обстановката, обаче правят няколко грешки - не виждат нещата, които се вършат, без те да знаят. Т. е. във връзка със сигурността им, рекламата и т. н. И в един момент те си казват: „ Абе, аз да не съм будала, я чакай да почна да си работя сама.

Оказва се, че даже и големият град е като едно малко селце и всеки се знае с всеки и някой ми звъни по телефона и ми казва: "Ти знаеш ли, че еди-кой си вчера е дал реклама?" Така ли? Я да видим. Сменила си номера, едно друго, обаче адресът трябва да го даде. Т. е. пак е изложена на опасност. Това е вече некоректно отношение с някой, който те е вкарал в това нещо. Тук в Германия и особено в Хамбург тия неща се наказват много строго", приключва лаконично темата Мениджъра.
Без гаджета и емоционални авантюри

Когато нашенката се съгласява да работи като елитна компаньонка в чужбина, трябва да е наясно, че не отива на курорт. Заминава на гурбет, където буквално ще си скъсва задните части от работа. И единственото, за което трябва да мисли, е как да изкара повече пари.

"По време на работа не е удачно да имаш връзка. От 22 г. съм тука и практиката ми показва, че най-добре работата върви, когато нямаш такива някви връзки, щуротии. Щото човек трябва да знае - искам да направя пари. Отивам и си правя пари. Знаеш ли кво се получава? Работиш си 3-4 дена.

По некое време на тия там некви леваци им станало нещо, домъчняло им, почват некви звънения: „О, бейби, аз не мога без тебе! Ще се самоубия, вените ще си разрежа, ке скачам от 15-ия етаж без парашут, идвай си тука. Това нещо се отразява на моята работа. Защото аз имам планове в бъдеще, не мога да мисля само за днес. По тоя начин, ако и ти се поддадеш на тия "О, бейби, о мейби", тогава нищо не става, разбираш ли? Получава се едно иди ми-дойди ми", споделя опита си българинът.
В Лондон няма подобни ограничения. Но логиката е същата - ако не изкарваш достатъчно, конкуренцията ще те смели и пазарът ще те изплюе.

Трябва да
инвестираш време

Всеки сутеньор иска да работи възможно по-дълго време с момичетата си. В бизнеса с по-елитна плът това е важно условие. Необходимо е време, за което компаньонката да се наложи на пазара, да разбута конкуренцията, да се утвърди като име и да завъди твърда клиентела. Това опитните мениджъри на плът определят като работеща проститутка. Сеансите стават сигурни, цената им се вдига и парите потичат.
"Системата на работа е такава - ти ще имаш многото пари, когато успееш да бъдеш позната в тая среда, на клиентите. Когато те знаят и те искат отново. Когато си имаш постоянна клиентела. Случайните дошли са добре дошли, защото това ти е нещо отгоре, но парите потичат, когато всеки ден при теб идват 4-5 постоянни клиенти и на теб това ти е достатъчно", говори като на бизнес презентация Мениджъра от Хамбург.

Според него, преди да вземе решение да влезе в занаята, един от основните въпроси, които всяко момиче трябва да си зададе, е "искам ли да си уредя живота?" Ако отговорът е положителен, трябва да рискува и да инвестира личното си време.
"Човек трябва да има време, за да стъпи на краката си. Без този период, без тази крачка, не върви. Нужни са една, две или даже три години, но човек след това вече няма да се занимава с тия глупости как да плати наема, откъде да вземе пари за тока. Просто ставаш независим човек", чертае розово бъдеше за бизнеспартньорките си нашенецът.

Планирани отпуски

Според думите на сънародника ни от Хамбург всяка от проститутките може да си вземе отпуска или да се оттегли от занаята , когато пожелае, но това трябва е предварително планирано и уточнено. "Разбирам, ако кажеш: "Виж, кво, след две седмици искам да направя пауза от месец, два месеца или три". Нямаш никви проблеми.


Никой не те държи тука насила, но когато знам, че след 2 седмици искаш да направиш пауза, то е предвидено, то не бърка плановете", обяснява Мениджъра.
Като истински ръководител той е предвидил и финансов стимул. На всяко от момичетата, което изкара пълни шест работни месеца без прекъсване, той обещава или бонус от 2 хил. евро, или почивка до далечна екзотична дестинация като Тайланд.
Дневен наем за
работния терен
Всяко от момичетата, било то в Хамбург или Лондон, получава безплатна квартира за срока, в който се подвизава като проститутка зад граница. Работният терен в Германия обаче се плаща. Всеки ден. Разходите за него варират от 35 до 150 евро за денонощие в зависимост от условията и местонахождението му.
"Много ясно е, че се плаща за мястото, на което се изкарват пари. Тука, когато се говори за бизнеса ни, съвместния ни бизнес, аз също се включвам с 50%, т.е. делим. Разходи, доходи - аз съм намесен. Всичко, което трябва за бизнеса - снимки, фотосесии, тем подобни, аз се включвам с 50 процента. С тебе плащаме всеки ден работна квартира. Да речем по моите възможности е да намеря оптимална квартира, т. е. условията да са хубави, да е чисто, малко да е по-луксозна квартирата, за около 70-80 евро на ден. Т. е. аз плащам всеки ден половината. 35-40 евро аз ги плащам всеки ден и ти половината. Вземаме нещо под наем, където може да изкарваш пари", чертае схемата сводникът.
Заработката
Никой посредник не обещава твърда заплата. В този бизнес всичко е относително. Посредникът от Лондон признава, че някои от момичетата изкарват по 50 паунда на ден, докато други правят между 200 и 700 паунда. Тези с по-ниския доход вероятно приключват кариерата си като ескорт след изпитателните две седмици.
Нашенецът от Хамбург твърди, че ако момичето се старае, може да заработва по около 10 хил. евро на месец. Плюс-минус 2 хил. или повече, които се изплащат на всеки четири седмици. Добрите работнички вземат между 200 и 500 евро за сеанс и стигат до чисти 15 хил. евро на месец. Новачките обикновено започват с куик оферти (бързи - бел. а.) на цена от 60 евро за 5-10 минути.
"Практиката ми показва, че средно статистически
един клиент свършва
за 3 мин. Буквално. За 3 мин. ти вземаш маса пари
В "Макдоналдс" може да работиш цял ден за 70 евро. В края на краищата 50-60 евро не са вече нищо", въздиша Мениджъра.
Дневната заработка зависи от "сървиса", т. е. услугите, които включва в програмата си проститутката. На сайта, където се предлага ескортът, освен мерките на момичето са записани и екстрите, които предлага то. Анален, секс с двама или повече мъже... колкото по-дълъг и разнообразен е списъкът, толкова по-голяма е вероятността да има опашка от клиенти и препълнено портмоне.
"Ако едно момиче предлага само класически секс, няма никви шансове да направи хубави пари. Най-хубавите пари правят момичета, които обичат да правят и анален секс, не е задължително да правиш и анален секс, но би трябвало да можеш да правиш м..ет без кондом. Това всичко е да привличаш клиентите, но в Хамбург е прието също така, че ако обещаеш един вид услуга, трябва да я свършиш, защото клиентът може да те осъди за лъжа. Без майтап", уточнява Мениджъра от Германия.
Всяка от жриците може да напише каквото си поиска в рекламата си, но услугите подлежат на допълнителна договорка в момента, когато клиентът пристигне.
"Ако той каже, че иска нещо и ти се съгласиш... трябва да го направиш", категоричен е нашенецът.
Някои от посредниците обещават главозамайващи доходи от до 40 хил. евро на месец. Според него това е чиста измама.
"Това е за некви кокошки, които нямат понятие от тоя бизнес. Гледал съм обяви на некви руснаци, че те настаняват в 5-звезден хотел. Същото съм чел за Лондон и за арабските страни. Това е е невъзможно, защото разходите за 5-звезден хотел са между 400 и 600 евро на ден само стаята. Колко пари трябва да изкарваш, за да плащаш 5-звездния си хотел? Е такива, които немат акъл, налапат въдицата, идат там и видят, че ни 5-звезден хотел има, ни 40 000 евро, ни нищо. Казвам ти реалното. Реалното е чистото. 10 000 може да ги имаш на месец. Ако работиш 1 година, само 1 година, това са за 12 месеца 120 000 евро. За 1 година! Разбираш ли?
Тука пари се изкарват. Вземаш си дупето, оставяш го ей тука, без да ходиш напред-назад,
работиш си, правиш си парите. Имаш си колата, имаш си всичко след това... 1 година и си решаваш живота", обобщава делово Мениджъра от Хамбург и се отдава на коледните празници. По това време на годината бизнесът хлопва кепенци. Както казва колегата му от Лондон - тогава всички пари отиват в семейството, а не за мърсуване. До началото на годината, когато колелото отново се задвижва.

Тънкостта на 3-минутното удоволствие

Тайната на добрата компаньонка се крие в три минути. Това е времето, за което според опитния сводник от Хамбург свършва средностатистическият клиент.
"Това е най-важното - да свърши той по-бързо и да си тръгва. Т. е. по най-културния начин да си тръгне и да каже: "Абе, бързо беше, ама хубаво, пак ще дойда", обяснява нашенецът.
Изкусната проститутка трябва да е изключителен психолог и изящна актриса. Да умее да изслушва клиента, да му казва това, което има нужда да чуе и да забравя всичко в момента, в който затвори вратата зад гърба му.
"Клиентите обичат да разказват проблемите от живота си. Важно е умението да може да изглежда, че го приемаш насериозно, но всъщност да не е така. Трябва да играеш. Даже и без да иска да спи с теб, следващия път ще дойде при теб, просто като психолог, като при човек, който го слуша. Но за да направиш пари с тая работа, трябва да си момиче, което прави голяма разлика между това, което работи, и личния си живот.
Това, което днес се е случило, трябва въобще да не си го запаметила. Ако е останало нещо, трябва да го изтриеш. Трудно е, много трудно", пояснява с разбиране Мениджъра.

Работният процес

Сводниците с подход представят партньорството си с проститутката като екипна работа в отбор, в който двамата си поделят задълженията. Работният им ден протича по следната схема. Двамата определят заедно работното време на жрицата. Тя разполага с един основен апартамент за работа, където постоянно идват хора. За да изкарва повече пари, мениджърът нагласява програмата на момичето така, че освен на този терен да работи и на повикване като ескорт. Той я кара на работа, където средно тя приема 2-3-ма или повече гости. По някое време следобед или надвечер получава обаждане за ескорт. Сводникът звъни и предупреждава, че след час ще дойде да я вземе, за да отидат на адрес.

"Чакам те там, през това цялото време се грижа за твоята сигурност, колкото се може повече. Т.е. ти трябва, също така да кажем, да работиш заедно с мен, за да имаш твоята 100 % сигурност. Трябва да ми споменаваш всички съмнителни неща, които клиентът ти казва", поясняват хора от бранша.

В бизнеса с ескорт е забранено компаньонката да се качва в чужда кола, тъй като това противоречи на мерките за нейната безопасност. Работните апартаменти са снабдени с охранителни камери, охранители и т.н. Там почти няма теоретична възможност да се случи нещо непредвидено, но колата на клиент е необезопасен периметър, където сводникът не може да контролира случващото се.
"В случая аз не мога да рискувам за 200 или 500 евро твоята сигурност. Той ако те качи в колата, аз къде да те намеря после?", обосновава се Мениджъра от Хамбург.

Дълъг списък с изисквания

Добрият външен вид е важно, но не и единствено условие за успешната компаньонка. В Хамбург е пълно с красавици, които се състезават коя по-умело ще измъкне парите от джоба на клиента. "Омръзнало ми е да идват некви, които са си помислили, че са рок звезди. Не може да работи тая работа, макар че изглежда от горе до долу суперсекси. Но само тялото в тоя бизнес не е достатъчно", поклаща глава Мениджъра.
Условията, на които трябва да отговарят кандидат-компаньонките, са подредени в дълъг списък на сайта на клуба. Кандидатките трябва да са не по-възрастни от 35, максимум 40 години и да са високи най-малко 161 см. Трябва да са стилни, елегантни, общителни, с чувство за хумор, да умеят да водят разговор и да имат широка обща култура. Всички тези изисквания са желателни, но задължителни единствено ако предлагаш услугата ескорт на богати и влиятелни чужденци, които освен секс търсят и компания. Най-важно от всичко е желанието да си вършиш работата както трябва.
"За да си изкара хубави парички, момичето трябва да е приятно на външен вид, със секси фигура, да е разкрепостено, абе с една дума да си е такова е...вичко. В Хамбург конкуренцията е голяма. Това е градът на топмоделите в Европа. Има толкова суперсекси момичета, които човек не ги е виждал даже на списание и на телевизията. Но за всеки влак си има пътници. Иска се добър мениджмънт именно. Това означава да ти се организира фотосесия, да се направят точно снимките, които трябват, в два различни варианта - един за рекламата ти в апартамента и един за сайта за ескорта, където трябва да има малко повече елегантност", поясняват нашенци от занаята.
Колкото повече са изискванията, толкова по-високо е заплащането.
"Имах една полякиня. Тя по природа си беше мръсница. Човек, с когото може да си говориш на всякакви теми, интелигентна... Тя казваше така: "Не го правя заради парите. Не ги слагам на първо място. Правя това нещо за мое удоволствие." Това е едно от най-важните неща. Всяка работа става само с удоволствие. По тоя начин видях как, когато човек не слага ударението на парите, а на насладата, тогава парите потичат към него автоматично. Имал съм с нея случай, когато в 2 часа през нощта некой звъни, даже плаче на телефона и казва: "Искам нея! Ще дам 2 хил. евро отгоре, ще й дам 5 хил. евро до сутринта." Омагьосването е цялата тая работа!", споделя впечатленията си опитният сводник.

Цялото разследване и още интересни новини четете в новия брой на в. "168 часа"

 

ПРЕПОРЪКА: Добре е снимковият материал да се опреснява всеки месец.
ПРЕПОРЪКА: Добре е снимковият материал да се опреснява всеки месец.