Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма как едно правителство да се ползва с авторитет, след като лидерите на мнозинството си разменят реплики. Когато има взаимни нападки, цялото страда. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски във връзка с размяната на политически реплики по отношение на планираното посещение в САЩ на представители на правителството.

Те не действат като единен механизъм - иначе всеки в това мнозинство щеше да милее за това мнозинство, каза още тя. 

Според нея трябва да има правила, по които да се функционира. И тези правила се наричат коалиционно споразумение, обясни Нейнски. Така или иначе ги възприемаме като коалиция. Когато се знае кой за какво отговаря, вътрешното напрежение ще намалее. В момента е едно наддаване и взаимни обвинения, което руши доверието отвътре и отвън. След като е взето решение да работят като мнозинство, нека да се свършат конкретни дейности.

Във връзка с фермерските протести из цяла Европа тя обясни, че  войната в Украйна втора година преобърна търговските потоци, оскъпи дизела, торовете и всички неща, от които се нуждае земеделието. Когато говорим за Европа, се добавя и темата за Зелената сделка, каза още тя и уточни, че 11% от вредните емисии са от селското стопанство. Рестрикциите, които сделката въвежда, се отразява пагубно върху сектора. 

Това са хора, които работят по 12-14 часа на ден. Това е тема, която не засяга само България. Но виждам търсенето на решение в промените в европейската политика, каза още тя. 

Франция е особено активна в това отношение - Макрон предлага да се обща селскостопанска политика, която да защитава фермерите от големите търговски вериги, които купуват продукцията им на ниски цени. Още повече че това обслужва и тезата, която се пропагандира от крайната десница, че ЕС не е полезен за хората. Това е опасен процес, за който трябва да се вземат спешни мерки, предупреди Нейнски. 

В момента ЕК обмисля да ограничи вноса на украинско зърно, но трябва да се намерят гъвкави решения. България като страна членка на ЕС да договори и участва в този дебат за последиците от Зелената сделка, евтиния внос на селскостопански продукти от други страни, които не са членки, каза още бившият външен министър.  

Знаем, че в много държави в Европа крайната десница е подкрепяна и финансирана от Русия, която има интерес от напрежение в европейските общества. ЕС и ЕК обмислят бързи мерки, които да бъдат взети и да са по-гъвкави по отношение на прилагането на Зелената сделка, заключи Нейнски.