Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимира Трифонова (вляво) е дългогодишен дипломат в МВнР. Този архивен кадър е от 2010 г., когато тя е забъркала скандал с посланик Величков в Банкок.
Красимира Трифонова (вляво) е дългогодишен дипломат в МВнР. Този архивен кадър е от 2010 г., когато тя е забъркала скандал с посланик Величков в Банкок.
  • Уникалната семейна драма, завършила със смъртта на 44-годишния авиоинженер Пейо Пеев, е оплетена в сложни отношения и съдебни дела
  • Трупът му откаран на Витоша, където обичал да ходи, за да снима природата

Болни амбиции на дипломата Красимира Трифонова за дъщеря ѝ Габриела стоят в основата на убийството на 44-годишния Пейо Пеев, от когото тя има 6-годишно внуче. Това научи “24 часа” от близки на жертвата и източници от разследването, разпитвали тесния семеен и приятелски кръг. Бруталното престъпление съсипва най-малко 6 живота - освен на убития и двете извършителки, на две деца и още един баща.

За Трифонова, която е бивш консул на България в Тайланд и многогодишен служител на външно министерство, зет ѝ не бил достатъчно перспективен. Същото било отношението ѝ и към бившия депутат Велико Минков, който претендира да е баща на второто ѝ внуче. 4-месечното бебе е родено през есента, малко след като Пейо

Пеев и Габриела сключват брак, за да може той да го припознае за свое

- под натиск от тъщата и съпругата си. Но двамата никога не заживяват заедно.

Още от септември в Окръжния съд в Бургас започва дело на Минков като ищец с ответници бившата му любовница Габриела и съпругът ѝ Пейо (още за Минков и делото виж на 8-а и 9-а стр.). Той не е виждал детето, за което твърди, че е негово, и иска да бъде признат за баща. Следващото заседание по делото е било насрочено за днес - 23 януари, но е отложено заради убийството. Пейо Пеев е мъртъв, а Габриела Славова е под домашен арест. 

Пейо Пеев
Пейо Пеев

И двамата бащи - Пейо и Велико, са

подлагани на системен психически тормоз от майката

Красимира и дъщерята Габриела заради желанието им да виждат синовете си. Напрежението ескалира в петък вечерта, когато Пейо Пеев беше удушен, а трупът му изоставен в колата му на Витоша (повече за убийството - виж по-долу). Според данни от близки на Габриела в миналото тя също е отгледана от майка си и не знаят нищо за бащата. По делото в Комисията за защита от дискриминация свидетели разказват как Красимира се е грижила сама за малката си дъщеря в Тайланд като консул там. Няма данни за бащата. По ирония на съдбата години по-късно дъщерята също отглежда двете си деца от различните бащи сама, като не им дава достъп до тях.

Уникалната семейна драма е оплетена в сложни отношения и съдебни дела. След жестокото убийство приятели на Пейо и близки на Габриела разказаха в социалните мрежи за тях, но само загатват за ролята на майката Красимира Трифонова, която е обвинена за убийството на зет си. Тя е дипломат от кариерата. Дъщеря ѝ е родена в София, но заминава за Бургас, където има наследствен имот. Започва работа в общината. (За кариерата ѝ виж по-долу)

Пейо Пеев е завършил немската гимназия в София.

Дипломиран авиоинженер в Германия, където има много приятели. Работил в голяма компания, която разработва оптимизацията на двигателите на “Еърбъс”. След това се връща у нас и започва в офиса на друга голяма международна фирма. После се хваща със семеен бизнес, има и фирма за производство на мебели в Пловдив.

Габриела забременява от него през 2016 г. Мечтата на Пейо Пеев била да има семейство и деца. Още докато Габриела е бременна, тя и майка ѝ Красимира се настроили срещу него, разказаха негови близки пред “24 часа”. Според тях не бил богат, въпреки че работил в международна компания за иновации с офис в София.

Красимира Трифонова имала големи надежди за дъщеря си. Подготвяла я за политик или поне да наследи професията ѝ на дипломат. 

Габриела Славова-Пеева
Габриела Славова-Пеева

Вярвала, че Пейо щял да пречи на

кариерата ѝ в обществото

В същото време приятелите му го описват като изключително добър човек, широко скроен, с достатъчно приходи за живот над средния. Обичал природата и често е снимал изгреви и залези. Дори има фейсбук страница за творбите си. Когато се е чувствал тъжен, е ходил на Витоша с фотоапарата. По ирония на съдбата трупът му е открит точно в там.

Габриела ражда детето си от Пейо тайно от него, а той го е виждал изключително рядко, което много го тормозело. Живее в София и често е пътувал до Бургас, за да види малкия си син, ако Габриела му позволи.

През 2020 г. двамата все пак постигат споразумение пред Софийския районен съд за времето, през което всеки от тях ще се грижи за детето, показа проверка на “24 часа”. Габриела обаче не го спазвала. По жалба на Пеев в 5-о районно управление в Бургас е имало и разследване през 2022 г.

По това време Габриела започва връзка с друг инженер, но по софтуер - Велико Минков

 Роден е в Исперих, завършва езиковата гимназия в Разград, но живее в Русе. Активно спортува, баскетболист е. Има фирма за разработка на мобилни приложения, работи като програмист и създава блокчейн технологии, член е на Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Покрай професията и контактите си Минков влиза в листата на “Продължаваме промяната” за парламентарните избори. Става депутат за две седмици в бурните месеци след протестите, но на следващите избори, които са скоро, не е сред кандидатите.

На същите избори, на неизбираемото 12-о място в листата от Бургас, кандидат за депутат е Габриела Славова. Според източници на “24 часа” основният мотор за това дъщеря ѝ да опита с новата тогава формация, отново е майката Красимира. По това време Габриела се запознава с Велико, който е неин връстник и с 12 г. по-млад от Пейо Пеев. Връзката им е кратка. Тя забременява, но Велико Минков така и не вижда детето си. Според техни близки Габриела престанала да контактува с него по същата причина, заради която се разделила с Пейо под въздействието на майка си - не бил достатъчно достоен за съпруг.

Ражда детето им на 11 септември 2023 г. - на същата дата е проведено и първото заседание по иска на Минков да го признаят за баща. Преди това обаче двете с майка ѝ уверяват Пеев да сключи брак. Според едни техни приятели това се е случило с натиск и заплахи. Според други - с обещание да вижда детето си, на което мъжът склонил. Сватба не е имало, подписани са само документи. Така на практика Пейо става баща по закон и на второто дете на Габриела, за което претенции в съда има Велико Минков. Но нито Пейо Пеев, нито Велико Минков са имали възможност да виждат децата.

Докато е бременна и в майчинство, Габриела Славова, вече с добавка Пеева към фамилията си, се връща в София.
От завеждането на делото през август м.г. до смъртта на Пеев на 21 януари той и Велико са разговаряли за общата си житейска драма, за което разказа бившият депутат пред Нова тв. Той призна, че също е бил подлаган на психически тормоз от Габриела. Има съмнения, че е тровен. Пейо Пеев също е споделял, че след срещи с жена си не се чувства добре.
Габриела например написала съобщение на Минков с текст: 

Велико Минев
Велико Минев

Омразата и завистта са ти стиснали гърлото и кислород не минава в никоя посока
Разбирай го, както искаш

Месеци по-късно неговият брат по съдба Пейо Пеев умира точно от това - удушен е от тъща си според съдебномедицинската експертиза по разследването.
За разлика от Велико Минков Пейо Пеев е имал повече контакти с Габриела като официален, макар и формален съпруг. След юридическия казус чие е второто дете отношенията им се влошили още повече. Близките на Пейо съпреживявали драмата му и го подкрепяли. В петък вечерта мъжът за пореден път си уговорил среща с Габриела. Тръгнал с колата си - "Пежо 307". Без да му казва, бащата Орлин го последвал. Както споделя пред полицията по-късно,

човекът се страхувал за сина си при срещите му с  Габриела и майка й

Пейо паркирал пред блока, където двете живеели с децата. Не се качил горе, а изчакал Габриела да слезе. Тя се появила и баща му я видял да влиза в колата - на седалката до шофьора. Орлин Пеев обаче е бил далеч, а вече било тъмно. Случката се развива около 21,20 ч. С Габриела слиза и майка Красимира. Тя сяда на седалката зад Пейо. По време на разследването криминалистите изземат записи от камери в околността. На една от тях се вижда какво се случва в автомобила. Според полицаите, преглеждали кадрите, в купето е имало борба. След това от задната седалка Красимира се мести на шофьорското място, Габриела слиза и колата потегля. Междувременно бащата Орлин Пеев губи връзка със сина си и подава сигнал в полицията. Автомобилът е открит във високата част на Витоша близо до хижа "Алеко". Имало е опит колата да бъде запалена Столичните криминалисти бързо стигат до Габриела и Красимира. След като са задържани, още преди да им повдигнат обвинение, те разказват какво се е случило - Пейо е удушен от тъща си Красимира Трифонова, която е била на задната седалка, той се е опитвал да се спаси и да излезе от колата, но дъщерята Габриела е затваряла вратата. След като Пейо спрял да диша, го закарали на Витоша. Върнали се с друга кола на техни приятели, които също са разпитани като свидетели.

Приятели на Пеев: Беше жертва на домашно насилие с години

Според близки на убития Пейо Пеев, съпруг на Габриела, той е бил жертва на домашно насилие от страна на жена си и нейната майка Красимира Трифонова.
Пейо бе един от най-добрите хора. Всеки, който го познаваше, може да потвърди думите ми. Той по данни, изнесени в медиите, е убит от тъща си и майката на детето си. Заради спор за родителски права. Спор, който се зароди във времето преди още да бъде родено детето му, и който спор беше подклаждан и задълбочаван с годините от майката и бабата на детето, пише в социалните мрежи Соня Чакмакова. 

Пейо Пеев
Пейо Пеев

Приятелката на убития мъж твърди, че знае от първо лице какви усилия и мъки е преживял Пейо, за да може да бъде част от живота на сина си, и какви спънки и препятствия поставяли пред него майката на детето и бабата по майчина линия.
Такива, които в крайна сметка доведоха и до неговата смърт. Дълбоко убедена съм, че Пейо бе жертва на домашно насилие, от онези, за които обществото си затваря очите, а не трябва да бъде така, излива мъката си във фейсбук Чакмакова.
Много неща искам да напиша, но ще ги спестя заради паметта на Пейо и близките му! Светъл път, приятелю! В приятелския ми кръг имам поне 3-ма бащи, които са жертви на системно отчуждение от децата им. В семейството ми също - ужасно е, също така е и несправедливо. Насилието няма пол! Физическо, психическо или икономическо, то трябва да бъде изкоренено. Почивай в мир!, пише Андрей Цолев за приятеля си Пейо Пеев.
Не знам каква е статистиката, но доста млади хора живеят с родителите си или са зависими от тях финансово като Габриела. Всъщност тя може би също е жертва на майка си. Колко ли такива има? Бабата на децата със сигурност ще умре в затвора, ако има правосъдие. А майката? Престъпник или жертва на майка си е тя?, пита Борис Борисов.

Колежка на тъщата: Променя настроенията
си изведнъж, сякаш зъл дух влиза в нея

Красимира Трифонова е човек с възможни психически отклонения и вероятно в крайна сметка ще бъде изкарана невменяема. Това казва по адрес на тъщата, задушила Пейо Пеев, нейна бивша колежка. Тя си спомня как изведнъж променяла настроението си и сякаш зъл дух влизал в нея, защото ставала абсолютно неконтролируема.
Бивш дипломат, с когото "24 часа" разговаря, допълва портрета на Трифонова. Разказва, че докато работела като консул в посолството ни в Тайланд, е посягала физически и дори е била посланика ни тогава Камен Величков, макар после да твърдяла, че той я тормози сексуално.
Тя е страшен манипулатор и често говореше абсолютни измишльотини, без да мигне окото. Твърдяла, че има близки контакти с кралското семейство на Тайланд и благодарение на това към България ще потекат милиони.
Навремето за нея във Външно се говорело, че е покровителствана от представители на бившата Държавна сигурност заради стари контакти на баща . Това обаче към днешна дата няма кой да потвърди.
Красимира Трифонова се води дипломатически служител втора степен в МВнР.

Недоказан "секстормоз" по жалба на Красимира Трифонова отзова опитен посланик и закри мисията ни в Тайланд

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Докато е била на работа в посолството ни в Тайланд, Красимира Трифонова е назначила като сътрудник по граждански договор и майка си Т. Т.

Това става ясно от протоколите на заседанието на Комисията за защита от дискриминация по жалбата на бившата консулка срещу посланик Камен Величков за сексуален тормоз.

Нейни колеги определят действията ѝ като категоричен конфликт на интереси. 

Камен Величков
Камен Величков

Трифонова подала сигнала до КЗД на 19 февруари 2010 г. Той е срещу посланика за тормоз и сексуален тормоз при упражняване правото на труд. Консулката е била дългосрочно командирована от Външно в Банкок за изпълнение на функциите на трети секретар, консул и финансов отчетник за периода от 29 април 2008 г. до 29 април 2011 г.

В жалбата си твърди, че след отпътуването на временно управляващия посолството тя е изпълнявала функциите му за 6 месеца до 17 януари 2009 г. По нейните твърдения новият временно управляващ посолството Камен Величков е пристигнал в Банкок на 2 декември 2008 г. и е настоявал Трифонова и майка ѝ, която към момента е била назначена за сътрудник към посолството от дъщеря си, да отпразнуват Коледа заедно с неговото семейство. Посочва се, че съпругата и децата на Величков отпътували за София в началото на 2009 г. и от този момент той започнал да настоява Трифонова да изпълнява несвойствени за длъжността ѝ дейности. В жалбата се твърди, че

посланикът я е задържал извън работно време,

настоявал е да го кара до апартамента му, както и да го посещава под предлози за належащи служебни ангажименти. Започнал да иска физически контакт с нея, изразяващ се в категорични намеци и жестове за “сексуално желание”. В жалбата обаче нямало никакви конкретни доказателства и личало, че между двамата наистина има конфликт, но не и на сексуална основа.

Пред КЗД Камен Величков е обяснил, че твърденията на Трифонова не кореспондират по никакъв начин с действителността, а обвиненията за сексуален тормоз са пълен абсурд.

Според Величков целта на Трифонова била да го дискредитира като дипломат

Отрича да е задържал Трифонова след работно време - спрямо нея бил упражняван контрол с цел призоваването ѝ да се придържа към общовалидни правила и изисквания.

Трифонова често отсъствала и той бил принуден да изпълнява консулските ѝ функции, за да работи нормално мисията ни. Докато се разглежда делото ѝ в КЗД, тя многократно е приканвана да представи своите доказателства за “сексуален тормоз” и да извика свидетели в своя защита. Тя представила само свидетелски показания под формата на нотариално заверени декларации от майка ѝ и още три лица, които са се възползвали от нейното благоразположение за определени консулски услуги, заради което тези сведения не са обективни.

След като не открива никакви факти, петчленен разширен състав на КЗД отхвърля жалбата ѝ.

“Коментираните жалби представляват част от водената по мой адрес яростна клеветническа кампания. Те са несъстоятелни и неверни. Същите представляват недвусмислен израз на очевидна злонамереност и нестихващи опити да бъда преднамерено и безпричинно оклеветен” - коментира тогава посланик Величков пред “168 часа”.

Камен Величков е дипломат с дългогодишен опит. Преди да поеме посолството ни в Тайланд като извънреден и пълномощен посланик, е бил на същия пост в Холандия - от 1996 до 2001 г. Между 1990-а и 1992-ра е работил като дипломат в Израел.

Величков е бил съветник по външнополитическите въпроси на президента Желю Желев (1992-1996). Работил е и като постоянен представител на България в Организацията за забрана на химическите оръжия със седалище в Хага. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения през 1986 г. Владее английски, френски, арабски и руски.

Заради грозния скандал обаче на 9 юни 2010 г. тогавашният министър на външните работи Николай Младенов разписва заповед за предсрочно прекратяване на правомощията на посланик Камен Величков. Официално от министерството тогава твърдят, че поводът за прибирането му са административни нарушения. На 19 ноември 2010 г. МС решава да закрие посолството в Банкок с аргумент за финансови ограничения. Мисията е затворена на 1 април 2011 г.

От “Промяната”: Брутално престъпление, тази жена не е била член на партията ни

ДИМЧО РАЙКОВ,

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Невероятната до абсурдност семейна трагедия, в която е замесена майката на две малки деца Габриела Славова - Пеева, провокира “Продължаваме промяната” да излезе с официална декларация.

Реално връзка между тази политическа сила и служителката в бургаската община няма, тъй като младата жена след “харвардските курсове” в Софийския университет на Кирил Петков и последното, неизбираемо 12-о място в морската листа на ПП през 2021 г. не е станала партиен член.

В позиция от “Промяната” изказват съболезнования на близките на Пеев и съжаление, че се е стигнало до подобен случай.

Габриела Славова не е член на партия “Продължаваме промяната”. Присъствала е на учредителното събрание на партията и е била на последно място в бургаската листа на ПП на първите за нашата политическа сила избори през 2021 г., отбелязват от формацията.

В ПП са категорични, че бруталното престъпление няма нищо общо с политическата дейност на конкретните извършители и поставянето на случая в подобен контекст политизира излишно и без това трагичния случай.

Действително Габриела била на неизбираемо място в бургаската листа на ПП.
Константин Бачийски, който обаче официално се разведе с тази политическа сила, сподели днес, че имал съмнения в лоялността на Пеева. Като лидер на "Средноевропейска класа", чиято регистрация през 2021 г. ползва ПП, Бачийски бе важна фигура във формацията в Бургас.
На въпрос от "24 часа" дали е имала протекции да става депутат, Бачийски отговори: "И да е имала, при мен не са минали". И разказва, че като кандидат за парламента Пеева рядко посещавала предизборните срещи, не показвала съпричастност към каузата.
След изборите  нито става член на ПП, нито е подавала молба за членство. Хора от партията си спомнят, че само се появила на учредителния конгрес в Пловдив през 2021 г., но оттогава следите в политиката се губят. Затова пък прави кариера в общината и става шеф на дирекция "Младежки дейности и превенция".
Мненията в бургаското кметство за нея са противоречиви. "Държеше се надменно, бе с голямо самочувствие", казват едни. Други обаче не могат да повярват, че тя е способна на убийство.
."Бе образована, владееше езици. Личеше западният манталитет. Бе лъчезарна, а в работата си всеотдайна", разказват бивши колеги.
Често излизала в болнични заради едното дете, а после забременяла с второто и заради това рядко ходела на оперативки при кмета.
Габриела е завършила европеистика в Хага, бързо се изкачва в йерархията и 2 години по-късно оглавява отдел "Младежки дейности и превенция". Работила по такива инициативи особено активно през 2022 г., когато се отбелязва Европейската година на младежта.
Скоро след мимолетното си участие в политиката общинската шефка забременяла с първото си дете и излязла в дълги болнични, а след това и в майчинство
В медии се появи информация, че Габриела е била предложена за шеф на дирекция "Младежки дейности" в министерство на спорта. Оттам категорично отрекоха. Потърсила е контакт с ведомството преди време, проведен бил разговор, но не е била назначена.

Двамата татковци - Пеев и ексдепутатът, се запознали след второто раждане на Габриела

За бащинството над второто дете на Габриела - 4-месечният Кристиян, претендира бившият депутат за две седмици Велико Минков. Той е убеден, че детето е негово, но не го е виждал, не знае и къде е, а с майката не са се чували. Минков казва, че е направил

всички административни

стъпки да

припознае детето,

а адвокатът му Пламен Борисов добави, че Габриела Славова го е блокирала и няма процедура, по която да се разреши въпросът с бащинството над бебето Кристиян.

В социалните мрежи юристът обясни, че Пеев е обявен за баща на Кристиян в качествотото си на съпруг на майката. “Г-н Велико Минков е завел гражданско дело №1568/2023г. за установяване на произхода на сина си Кристиян пред Бургаския окръжен съд. Исковата молба е предявена още преди детето да се роди (виж интервюто с адв. Пламен Борисов на 8-а и 9-а стр.).

Пред БНТ Минков разказа днес, че имал романтични отношения с Габриела от 2020 г.

Цялата история е може би твърде дълга. В средата на бременността на Габриела, както отношенията ни бяха добри, тя реши да ги прекрати и не желаеше да възстанови контакт. Детето, което имаме, е планирано, ние си го желаехме. Това са отношения обаче, които са приключили, разказва той. Минков

познавал детето на

Габриела от Пейо Пеев и

дори се грижел за него

като за свое,

докато живеели заедно.

Пеев е неин законен съпруг от едва три седмици преди раждането през август, въпреки че те имат 6-годишно дете. Едва по-късно разбирам, че той е имал същите проблеми като мен - ограничаван е да вижда детето си от Габриела. Той е бил подвеждан за това дали ще види детето, неща, които впоследствие чувам. Явно е водена тайна комуникация с него, за която аз не знам, съжалява Минков. Той се запознал с Пеев седмица след раждането на Кристиян. Дори постигнали съгласие биологичният баща да бъде вписан в акта за раждане

Бившият депутат смята, че майката на Габриела - Красимира, е “психически нестабилна” и че често избухвала и ругаела.

Сега съм IT специалист.

За две седмици бях в

парламента. Напуснах

Народното събрание

по своя воля,

лаконичен бе Минков пред Би Ти Ви. След сутрешните си изяви по телевизиите телефонът му бе изключен.

Минков бе трети в русенската листа на ПП на вота през ноември 2021 г. Само след броени дни в Народното събрание даде оставка и се върна към професията си и по-точно към “програмиране на криптовалути”. Тогава в интервю за в. “Утро” разказва, че е приел да е трети с мисълта, че няма да бъде избран.

Бях наясно, че начинът, по който работи парламентът, е неефективен, казва при оттеглянето си той и критикува депутатите, които излизат на трибуната само за пиар акции. Тогава Минков твърди, че не може да е депутат и решил да си тръгне в началото, за да го замести някой с по-добра експертиза. Обсъдил решението си с тогавашния шеф на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

При напускането си на НС Минков изразява готовност да се включи в сформирането на местните структури в Русе, но не като лидер.

В други интервюта след оттеглянето си настоява за по-високи депутатки заплати и повече технологии в пленарната работа.

Но все пак си оставя вратичка да се върне в политиката, когато “оправи личния си живот”.