Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станислав Балабанов
Станислав Балабанов

Логичен беше ходът на президента да сезира Конституционния съд (КС) за избора на двамата конституционни съдии от квотата на парламента. Това коментира пред БТА секретарят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов.

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на Конституционния съд.

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години.

Станислав Балабанов посочи, че има решение на КС, според което новоизбраните конституционни съдии трябвало да са със седемгодишен мандат, а не с девет, както е гласувал парламентът.

Според него е възможно КС да отмени решенията на Народното събрание за избор на двамата конституционни съдии, защото така или иначе изглеждали противоконституционни.

Иначе и двете личности са нелегитимни за този съд, защото и в двете личности има много сериозни съмнения по отношение на морала, смята Балабанов. "Единият е професионалист, компетентен по темата, съдия и т.н., но със спорна биография в миналото по много причини. Другата личност е един политически бутон, който ще бъде натискан постоянно и няма да може да взима независими решения", коментира депутатът от ИТН.

Надявам се Конституционният съд първо да спре промените в Конституцията, защото те са вредни, и второ – да действа спрямо закона и, ако има наистина обективни обстоятелства по отношение на кандидатурите на тези двамата, да ги спре, заяви Станислав Балабанов.