Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Приятелите Петър Александров и Александър Кинов (вдясно) се забавляват в столично заведение.
Приятелите Петър Александров и Александър Кинов (вдясно) се забавляват в столично заведение.

Жертвата разстреляна с калибър 9х19, пистолетите на обвиняемия са 9х17 и 9х18

Експертиза за оръжието, с което е убит, записи от камери на срещи и мистериозно одеяло, с което е бил увит трупът на разстреляния Кирил Русев, са новите моменти по разследването, станали ясни в Апелативния съд в София в четвъртък. Обвиняеми за отвличането и убийство му са синът на Стоян Александров Петър и приятелят му Александър Кинов, срещу когото доказателствата на този етап са много повече, отколкото за наследника на бившия финансов министър. И двамата остават за постоянно в ареста.

Александров и Кинов бяха задържани часове след подаването на сигнала от майката на Кирил Русев, че синът ѝ е изчезнал и не отговаря на телефона си. Основният мотив според МВР и прокуратурата са неуредени финансови отношения на жертвата със Стоян Александров, а след смъртта му и със сина му Петър. Доказателствата срещу тях са само косвени. Според прокуратурата те са последователни и уличават двамата за престъплението. Според защитата има много неясни моменти.

Дни преди убийството му Кирил Русев се е притеснявал за живота си. Това е разказала в разпита си приятелката му Моника, с която живеят на семейни начала. Дори я накарал да смени симкартата на телефона си и да изтрие приложения от апарата, след което да ги инсталира отново. “Тя не дава никакви данни за обвиняемите. Защо се е страхувал за живота си”, контрира адвокат Денислав Асенов, който защитава Александър Кинов.

Жената до Кирил Русев е посочила, че след 12,40 ч е спрял да вдига телефона си. Същото е казала и майка му Виолета. В този час Русев е в къща в кв. “Надежда”, която е придобита от фирма на Петър Александров и е била обявена за продажба. Обявата е в интернет и на снимките се вижда одеяло. Със същото е бил увит трупът на Кирил Русев при предаването му в траурната агенция за кремация, посочиха от прокуратурата.

Това е само един от козовете на разследването. Друг са записи от камери в София, на които се вижда как Петър Александров чака с колата си повече от 30 минути на кръстовище. Кадрите показали, че около 16,30 ч, когато Русев вече е бил мъртъв, при Александров паркира колата на жертвата. От нея се прехвърлят предмети в аудито на Петър Александров. Свидетел, който е служител на траурната агенция, разказва как Кинов му се обадил на 4 януари. Човекът живеел във Враца, но пристигнал в София. Тогава колегата му прехвърлил трупа на Русев, увит в одеялото и в ковчег, за да го кремира.

Убитият Кирил Русев
Убитият Кирил Русев

Както стана ясно преди 10 дни, в смъртния акт са вписани данни на друг човек. Тогава Александър Кинов казал на колегата си, че ковчегът не трябва да се отваря, защото мъжът е починал от COVID.
На заседанието в четвъртък прокуратурата даде на съда и заключението на балистичната експертиза. След ареста на Петър Александров полицията иззе от дома му в кв. "Горна баня" три пушки и два пистолета, всички с разрешително.

"Проектилите на куршумите в тялото на Кирил Русев са калибър 9,17 и 9,18. Става дума за боен пистолет. И двете законни оръжия, иззети от дома на Петър Александров, са калибър 9,19. Оръжието на престъплението не е открито", заяви пред съда адвокат Христо Кутиев, който защитава сина на бившия финансов министър. Според него има много разминавания в показанията на свидетелите и никой от тях не уличава клиента му в престъпление.

Кутиев призова да се разграничават действията на Александров и Кинов и за пореден път посочи, че клиентът му няма наранявания по тялото, нито барутни частици. Следи от борба обаче има по ръцете на Александър Кинов, посочиха от прокуратурата. За него са и повечето доказателства по разследването. Той е дал трупа на Русев на колегата си, както и е уличен, че е минал границата със Сърбия при Стрезимировци с неговата лична карта, за да бъдат заблудени близките и разследващите, че Русев е напуснал България. А оттам са пускани и есемеси до близки на убития от телефона му. Петър Александров и Александър Кинов са напуснали страната в деня на убийството с автомобила на първия. 

Кинов (вдясно) и Александров (със синьото яке) пред съда

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кинов (вдясно) и Александров (със синьото яке) пред съда СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

"Събират се доказателства само за това преминаване на границата. Ние не спорим за това", каза адвокат Кутиев. Бяха цитирани и показания на един от граничните полицаи, който е пропуснал двамата. Той добре помни, че са се върнали след час, като на връщане Кинов се легитимира със своята лична карта. А документите на Кирил Русев и ключовете от колата му са намерени в автомобила на Петър Александров.
"Навсякъде се лансира тезата за финансови отношения между Стоян Александров и Кирил Русев. Събрани са над 50 страници, свързани с различни граждански и изпълнителни производства. Няма анализ дали в основата на престъплението има неуредени финансови отношения", каза Христо Кутиев. Отношенията били от 20 г. и страни били покойните вече Стоян Александров и Кирил Русев. Имало влезли в сила съдебни решения, които опровергавали тезата за неуредени дългове.
Петър Александров поиска от съда да го пуснат на свобода с по-лека мярка, за да може да се защити пред обществото с документи за кредити, изпълнителни дела и съдебни решения. Посочи, че няма да се укрие. Имал бизнес и семейство, а и се върнал от Сърбия, което означава, че не се притеснява.
За него и приятелят му Кинов бяха представени 15 характеристики от техни близки, в които пише, че са добри, съвестни и грижовни. А Кинов имал и здравословни проблеми след онкологична операция. Въпреки това обаче съдът ги остави за постоянно в ареста, докато разследването продължава.