Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много изследвания сочат, че Одисей е странствал в Средиземно море. 
ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Много изследвания сочат, че Одисей е странствал в Средиземно море. ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Група смелчаци, между които и внучката на знаменития океанограф Жак-Ив Кусто, ще се впуснат в опасно начинание през пролетта на 2024 г., за да разрешат 6 месеца по-късно един десетилетен спор - коя е най-дългата река на света - Амазонка или Нил.

Днес авторитетните енциклопедии отсъждат в полза на Нил - 6650 км, срещу 6400 за Амазонка. Но ако експедицията в сърцето на перуанските Анди докаже, че тя извира не от река Апуримак, а от Мантаро, Амазонка ще се окаже не само най-пълноводната, но и най-дългата река на планетата.

Тази промяна, изглежда, ще засегне любителите на кръстословици съвсем за кратко. Тъй като заради глобалните промени в климата и човешката дейност най-голямата река в света застрашително пресъхва. Както никога досега в човешката история. Суша, която прави невъзможно корабоплаването, откъсва хиляди хора по поречията от останалия свят, унищожава стотици животински видове, застрашава екосистемата на джунглата и променя застрашително климата по целия свят. Защото амазонската дъждовна гора регулира влажността и дъждовете в различни точки на планетата. 

И всъщност пресъхването на Амазонка в следващите 20 години може рязко да промени живота на всеки от нас, а географията в кръстословиците... тя ще бъде напълно неузнаваема. Със сигурност превръщането на най-зелената точка на Земята в пустиня ще засили допълнително и без това необратимото глобално затопляне. Има не толкова смели прогнози, според които още през 2050 година вече няма да има и следа от арктическия лед. Голямото топене, както е известно, вдига така нивото на световния океан, че най-незначителният проблем за човечеството ще са промените в кръстословиците.

Нидерландците, които сега не ни пускат в Шенген, ще се молят да ги приемем като бежанци на наша територия, защото ниската им земя първа ще се окаже под водата. Веднага след тях на опашка на ГКПП Калотина ще се наредят мигрантите от Дания, които в момента поддържат един от най-високите стандарти на живот в света. Българите не само няма да имат вече проблеми с Шенген, но дори няма да пътуват до Гърция. Средиземно море ще е погълнало Черно море и ще си е нашето домашно море. Вярно, тези с къщи на първа линия около Созопол и Несебър ще си гледат имотите само на стари снимки, но пък собствениците на къщи на 5-а и 6-а линия ще мятат въдици в морето направо от балкона.

Романтичен уикенд във Венеция през 2052 г.? Да, разбира се, но само ако сте изкарали курс по скубадайвинг. Площад „Сан Марко" и дворецът на дожите ще се виждат на живо само през водолазната маска. Напълно забравете и за шопинг тур в Лондон - там над водата може би ще стърчи само върхът на часовниковата кула „Биг Бен". Буенос Айрес в Южна Америка ще е напълно под вода, а хълмовете на Сан Франциско - в Северна, ще се превърнат в островна група. Китай вече няма да изнася евтини стоки и смъртоносни вируси, а основно бежанци, защото океанът ще залее територии от страната, обитавани в момента от 600 милиона души.

Планините на Бангладеш, Индия и Камбоджа ще се превърнат в острови, а австралийците ще намерят спасение в планините, защото Тихият океан ще залее огромна част от заселените в момента територии. Прибоят на Средиземно море ще плиска пирамидите в Гиза, като Африка ще бъде най-малко засегнатият от приливаконтинент, но там ще е почти невъзможно да се живее заради високите температури.

Доста екзотично, нали?! А ние се ядосваме днес, че живеем в интересни времена. За това как човечеството се докара дотук и как пресъхва Амазонка, четете в първата статия на този "Космос". В нашето пътешествие в миналото ще Ви пренесем в края на бронзовата епоха, за да проследим в множество научни изследвания какъв е истинският път, по който Одисей е странствал в Средиземно море. Ще Ви разкажем историите на революционен химик, обезглавен от революцията във Франция, и на нацист, които, забележете, намира убежище след Втората световна война в Израел, за да шпионира в полза на Египет.

Ще се потопим дълбоко в мозъка, за да видим как той ни кара да виждаме образа на Исус Христос в парче от пица. Ще Ви разкажем за експеримент за изчистване на атмосферата след ядрен инцидент, който вероятно е в основата на полярното сияние, което наскоро видяхме дори от България в червен цвят. Ще научите и защо световни учени смятат, че облаците от звезди в небето вече не трябва да носят името на португалския мореплавател Фернандо Магелан, защото той, оказва се, има една много, много тъмна страна.

В броя четете:

- Смъртта на Амазонка

- Истинският път на Одисей

- Феноменът "Парейдолия"

- Експериментът "Полярно сияние"

- Храната като враг

- Куфар на НАСА в Космоса

- Тъмната страна на Магелан

- Нацистът, който стана евреин

- Трагичният край на бащата на химията

- Най-добрите BG гледки