Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 14 януари 2001 г. в. "24 часа" съобщи на първа страница за открития във фризер труп в Хисаря.
На 14 януари 2001 г. в. "24 часа" съобщи на първа страница за открития във фризер труп в Хисаря.

Ужасени съседи в квартал "Момина баня" пускаха кучетата си нощем от страх

13 януари 2001 г. В прихлупена къща на хисарския квартал "Момина баня" е намерен труп на мъж, скрит във фризер. Няколко дни по-рано съседи са подали сигнал за непоносима смрад, която се носи от заключеното жилище. Когато полицаите влизат в имота, установяват, че фризерът е бил изключен и така попадат на зловещата находка.

"Носеше се страшна воня на мърша", разказа тогава пред "24 часа" 80-годишната Тана Лаловска. Дни по-рано комшии забелязали, че лампата в необитаемата къща свети денонощно, видели да спира и автомобил.

Баба Тана влязла с полицаите и присъствала на изнасянето на трупа. Дни наред беше нужно на криминалисти да идентифицират.

"Много ме е страх", призна възрастната жена. В Хисаря от оная нащ хората залоствали портите и пускали кучетата из дворовете.

Отдел "Убийства" в пловдивската дирекция бе вдигнат на крак да разследва инцидента, разтърсил курортното градче.

Къщата, в която се е разиграла трагедията, е едноетажна, скрита между селски дворове. Има стая, гараж и две пристойки. От есента на 1999 г. никой не живеел в нея. Първият собственик - Иван, я продал преди 2 години на пловдивчанина Стефан Арнаутов и заминал за Варна при дъщеря си.

"Откак Стефан я купи, се мярна един-два пъти и каза, че отивал да работи на корабите", спомня си баба Тана. - Преди това ни обясни, че някакво момче ще се грижи за имота, но то престоя тук десетина дни. Не общуваше, стоеше си в къщата. Оттогава никой не е видял, нито чул Стефан".

Много години по-късно, чак през 2016-а, ще стане ясно, че вероятният извършител е Веселин К., който живеел у собственика Стефан Арнаутов.

По тялото на 50-годишния моряк са открити следи от удари с тъп предмет по черепа и прорезни рани по шията.

Арнаутов се пенсионирал от флота и заживял сам в малкия град. Мъжът нямал семейство и деца. След изчезването му полицията го обявила за издирване.

Вероятно е нападнат, за да му вземат валутата, спечелена във флота, гласяха тогава версиите на полицаите. При огледа на опустялата къща обаче не са намерени по-ценни вещи и пари.

Първоначално заподозрени са серийните убийци Людовик Толумов и Иван Серафимов-Сладкото, които отдавна са в затвора. После тази версия беше изоставена и разследването е прекратявано и възобновявано многократно в годините.

През 2017 г. е издадена европейска заповед за арест на Веселин К. и той е задържан в Лондон. Върховните магистрати на Великобритания обаче отказват да го екстрадират, защото заповедта не е потвърдена от български съд. С последните промени в Закона за европейската заповед за арест съдебната санкция стана задължителна и сега са издадени две нови заповеди - за ареста на Веселин К. и за задържането му за 72 часа от довеждането му у нас. Те са потвърдени и от Окръжния, и от Апелативния съд в Пловдив.

От това следва, че властите във Великобритания отново ще го издирват, ако той все още е там. Затова и не е ясно ще има ли наказан за жестокото убийство преди четвърт век.