Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Александров крие лицето си в съда.
Петър Александров крие лицето си в съда.

Жертвата и бившият финансов министър водят дела от 12 г. заради заема, лихвите, продажбата на ипотекиран имот

Застреляният и подготвен за кремация Кирил Русев е запорирал дялове във фирми на покойния Стоян Александров за 760 хил. лв. - сума, за която е водил изпълнително дело срещу него, показа проверка на “24 часа”.

След смъртта на бившия финансов министър битката му продължава със сина на финансиста Петър, който наследява милиони в имоти и бизнес, но и дългогодишни спорове с длъжници.

Петър Александров и приятелят му Александър Кинов са в ареста с обвинения за отвличането и убийството на 49-годишния Кирил Русев. Според разследването Русев е застрелян с два куршума при среща с Александров и Кинов, а мотивът им е неуредени финансови отношения. След убийството двамата

заминали за Сърбия с телефона на жертвата,

а Кинов се представил с личната му карта на излизане от България. Преди това предал ковчега с трупа на Русев на колега от погребалния бизнес, за да го кремира, но полицията го откри в хладилната камера с чужди документи. 

Жертвата Кирил Русев
Жертвата Кирил Русев

Всичко започва със заема от 306 000 долара, който Стоян Александров отпуска на Кирил Русев през 2008 г. срещу ипотека на игрална зала на ул. “Нишава” в София. Парите не са върнати, а Александров вади изпълнителен лист и имотът на Кирил Русев е обявен на търг. През 2010 г. печели фирма на бившия министър.

Година след това Кирил Русев е оспорил заповедите за изпълнение, защото според него трябва да плати нереално висока сума.

8 години по-късно, през август 2018-а, изпълнителният лист, издаден в полза на Александров,

е обезсилен с определение на Софийския градски съд

След това на Русев е издаден обратен изпълнителен лист срещу Александров за 220 хил. долара.

Датата е 20 юли 2020 г. - месец преди смъртта на министъра. Това е сумата само на главницата, а Русев е претендирал и за лихви от 2011 г. Завежда и изпълнително дело срещу Александров, а частният съдебен изпълнител изчислява сумата на общо 760 хил. лв. Така Кирил Русев запорира активи на Стоян Александров за тази сума. 

В същото време Александров, а след това и наследниците му водят друго дело срещу Русев - че дължи 306-те хил. долара от заема. Русев е осъден да ги плати през октомври 2021 г. В същото време обаче и той запорирал активите на баща им, което е валидно и до днес. Това са само част от неуредените финансови отношения между жертвата и обвиняемия за убийството му наследник на Стоян Александров.

Стоян Александров
Стоян Александров