Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Летище
Летище

Сигурно съм ретрограден старец, който нищо не разбира от прогрес и от най-банална логика, но как толкова много ще се улесни пътуването по въздух из всичките летища от и за България, поради отпадането на Шенгенският паспортен контрол?

Това е хубаво, разбира се, без съмнение, но опитът на всеки летящ стотици пъти по международните въздушни пътища какъвто съм и аз, знае, че онова което забавя пътниците, не са паспортните прверки, а сканирането на човешките багажи.

Събуването на обувките, разгащването от коланите, ваденето на лаптопа, стриктното съблюдаване на това да не се пренасят парфюми или течности надвишаващи 128 мл в чантата, конфискацията на швейцарски ножчета с дължина 3 см, несесери, ножички за нокти и т.н. Аз го наричам Данък Талибан. Той беше наложен на целия пътуващ със самолети Свят от 2001 год.

Почти една четвърт от 21 век е под знака на ислямските терористи, които направиха живота на милиарди пътуващи мирни хора по празници или по работа в нещо като преизподня по летищата. Кой не е тичал с полупаднали гащи от един терминал до друг, за да не изпусне самолета, опасвайки се в движение с колана си? Или не е тъгувал по някой сувенирен подарък с миниатюрни размери заподозрян като терористичен инструмент и изхвърлен в коша? А нима Коледните ни празници в прекрасните християнски столици и градове на Европа, пък и не само там, не се превърнаха в страхливо очакване някой джихадист да не се взриви в някоя катедрала, да не отреже главата на някой свещеник или да не изнасили девойките, събрали се на площада да танцуват и да празнуват своята хубост и свобода?

Така че, без да принизявам улесненията на граничния контрол по Шенген, съм песимистичен и обезкуражен от липсата на контрол по границите извън летищата от нашествията именно на онези, които направиха пътуванията ни толкова неприятни. Те го направиха заради техният налуден Джихад срещу нас и нашата култура и заплашват да направят най-големите световни градове в "no go zone" ( места до които нямаме достъп). В пустиня, където цари Шериатът и сутрин се чуват от минаретата само стенанията на победителите. А никакъв Шенген няма да ни опази от тази беда.

От Фейсбук.