Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Галя Танева със сина си Атанас са щастливи, след като съдът  върна детето и сега са при приятел в пловдивско село.
Галя Танева със сина си Атанас са щастливи, след като съдът върна детето и сега са при приятел в пловдивско село.
  • Социалните ми го взеха – всичко стана поради моята глупост да не го регистрирам и ваксинирам, казва майката пред "24 часа"
  • С малкия сега живеят в село край Пловдив, където бивш банкер се грижи за тях

"Няма нищо по-хубаво една майка да си гледа детето, а то да расте около нея."

Думите са на 43-годишната Галя Танева, която роди вкъщи в пловдивското село Иван Вазово на предполагаемата дата 1 ноември 2019 г., кръсти сина си Буда и години наред отказваше да го регистрира и ваксинира.

Така на 25 април м.г. социалните отнеха детето и го

настаниха в приемно семейство в Калофер, а
майката - изпратена в психодиспансер

на лечение.

Протести в подкрепа на Галя имаше както в двора на здравното заведение, докато беше принудително там, така и в съдилищата в Пловдив, където течаха делата за отнемането на Буда.

През това време малкият се сдоби с ЕГН и име Атанас Галев Танев.

"Наско вече е при мен. Съдът ми го върна. Всичко стана поради моята глупост да не го регистрирам и ваксинирам. Но сега нещата са наред. Живеем у приятел близо до Пловдив и се грижим за Наско", разказа Галя пред "24 часа".

"Тя е завършила Художествената академия, интелигентна е, но има малко по-различни схващания за живота. Не приема някои административни механизми на държавата", обясни адвокатът Васил Попов.

Той застава зад нея и двамата повеждат съдебна битка. Така на 14 септември м.г. Карловският районен съд се произнася детето да бъде дадено на биологичната му майка, а изпълнението да стане незабавно.

Делото е гледано там, тъй като Атанас е бил в Калофер и подсъдността се пада в този район.
Мотивът на магистратите е, че няма никакъв риск от страна на майката за детето й. Направена е била експертиза за оценка на родителския капацитет на Галя, която установила, че тя е в състояние и може да се грижи за 4-годишния си син. 

Александър Илиев, който приюти Галя и Атанас.
Александър Илиев, който приюти Галя и Атанас.

"Никога не е имало данни за пряк риск, независимо че го е родила вкъщи. Лекар, който я е прегледал, е установил, че раждането е минало нормално", казва адвокатът.

Галя обаче има и едно по-ранно раждане вкъщи през 2016 година, но с фатален край за плода. Тогава баща на бебето е бил Боян Граховски, който след този инцидент си тръгва.

"След този случай спрях да общувам с нея", обясни пред "24 часа" Граховски. Той беше един от хората, които през лятото защитаваха Танева, макар да твърди, че сегашното дете не е от него. Самата майка не отваря дума от кого е заченала Буда/Атанас.

"Имало е досъдебно производство за първото раждане, но е прекратено поради липса на данни за престъпление. Просто

жената си има нейните особености, които са малко по-ярки, но това не я прави лош родител,

а трябва да бъде наблюдавана и подпомагана", обясни адвокатът й.

Oт 3 месеца Галя и малкият Атанас са прибрани в село, близо до Пловдив, в дома на Александър Илиев.
Къщата е прилична, добре обзаведена, а мъжът, който се представя като бивш банкер, полага грижи и за двамата.

"По стечение на обстоятелствата Галя и малкият са при мен. Той ми говори на малко име, но на практика съм взел функциите на баща. Галя след лечението в Центъра за психическо здраве е в посттравматично състояние", обяснява Александър.

Той твърди, че от края на април жената не е работоспособна. По думите му единствените средства, които е получила от социалните, били около 2000 лева - еднократна помощ около 1500 и 500 лв. за отопление.

Майка и син се радват, а жилището, където са се установили, е украсено коледно.
Майка и син се радват, а жилището, където са се установили, е украсено коледно.
  Той купил дърва за 1400 лева и печка за 600 лева.
Казва, че категорично не можел да работи и той, защото Галя трябвало да е под надзор. Било нужно време, за да свикне с новата атмосфера и да се отърси от преживяното.

Доста трудности изпитали, докато намерят семеен лекар за малкия Атанас. Според Александър Илиев

10 джипита отказали да го приемат, след като разбрали, че детето няма нито една ваксинация

Но се намерил възрастен педиатър, който се съгласил и записал Наско на индивидуален план за ваксиниране. Без тези имунизации той не може да тръгне на детска градина. А това е важно, за да може Галя да започне някаква работа. По образование тя е художествен дизайнер.

Александър споделя с горчивина, че много от хората, които са я подкрепяли през лятото, са се оттеглили. От време на време някой пращал символични средства по 50-100 лева.

Според адвокат Васил Попов важното е, че майката и детето са заедно. Той смята, че цялата ситуация около Галя е в резултат на натрупани грешки от страна на административните органи, социалните служители и на бездействието на самата майка.

"Да, тя наистина не е искала в началото да го регистрира, но всеки носи своите особености", коментира Попов.

По думите му цялата олелия около този случай дошла от факта, че Танева гледала много кучета в наследствения си имот в Иван Вазово, където родила Буда/Атанас.

Местните направили подписка срещу нея, подали жалба в прокуратурата и така се стигнало до отнемане на детето й.

Бащата на момченцето не се е появявал. Все пак адвокатът признава, че има данни майката да страда от шизофрения в по-лека форма, но имало медикаменти за това.

"Сега се чувстваме добре. Наскоро Наско имаше хрема, но вече се оправи", казва майката от дома на своя познат.