Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любомир Канов, психиатър
СНИМКА: АРХИВ
Д-р Любомир Канов, психиатър СНИМКА: АРХИВ

Признавам, че като израсъл в София човек, в частност усвоил езика си от местното наречие в района около Военното Училище, Оборище и Джовани Горини, или по-разширено в Софийското поле и Северо-Западна България, не можах да се науча как да различавам Източните български диалекти. За мен те звучат почти еднакво.

А съм сигурен, че за по-тренираното ухо има съществени различия между, примерно, бургаски и русенски, или между пловдивски и тревненски диалекти. А може би не? Глух съм за тези различия.

Не ги разграничавам. Ако някой каже "дитьето ми жъ идьие някуъ йединье", туй не мой го разбьера съвсем добре и веднага. Иска време.

Същото е и с македонския език. Макар и да е по-близък до западните говори, взима време да схванеш за какво става дума, когато го говорят. Накрая все пак разбираш смисъла, нали все пак основата е същата.

Аз даже и полски разбирам горе-долу, щом се наложи.

Няма да се премахнат различните диалектни разлики, защото такава е симфонията на един език, какъвто е и българският.

Може да се подсмиваме един другиму за изговора, но сме едно единно цяло като народ и по този повод приветствам всички мои приятели тук и извън ФБ с най-добри пожелания за задружност и за Щастлива и Мирна 2024 Година!

*От фейсбук