Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Лавров
Снимка: Архив
Сергей Лавров Снимка: Архив

Москва е започнала 4000 наказателни дела срещу около 900 украински лица

Русия е пратила в затвора повече от 200 пленени украински бойци. Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за държавната информационна агенция РИА. "Съдилищата на Руската федерация вече са осъдили повече от 200 представители на украински въоръжени формирования на дълги срокове лишаване от свобода за извършване на зверства", похвали се той.

Лавров твърди, че главният разследващ орган на Русия - Следственият комитет, е започнал 4000 наказателни дела срещу около 900 украински лица."Те включват не само членове на радикални националистически асоциации, представители на украинските сили за сигурност и наемници, но и представители на военното и политическото ръководство на Украйна", заяви Лавров."Тези от тях, които са обвинени задочно, са поставени в списъка на международно издирваните лица", допълни той, цитиран от БТА.

Двете страни в конфликта се обвиняват взаимно в извършването на многобройни издевателства във войната, която Русия започна с пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

ООН е открила постоянни доказателства за военни престъпления и нарушения на правата на човека, извършени от руските власти, включително изтезания, изнасилвания и депортиране на деца.

През март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, в която се твърди, че насилственото депортиране на украински деца от страна на Москва е война е военно престъпление.

"По пътя ни към постигане на правосъдие основният резултат от годината е несъмнено заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд за Путин", заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин. "Историческо решение и ясен сигнал, че никой не може да бъде над закона", допълни той.

Главната прокуратура на Украйна обяви на сайта си, че е регистрирала повече от 121 000 руски престъпления, свързани с агресия и военни престъпления. ООН също така е установила няколко случая, при които украинските власти са извършили нарушения на човешките права на хора, обвинявани в сътрудничество с руските власти.