Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михаел Шумахер
Михаел Шумахер
  • Състоянието на пилота се пази в непроницаема тайна от семейството
  • През годините недоброжелатели опитват да продадат на медиите медицинското му досие и снимки от дома му
  • През 2019 г. семейството разкрива, че Шумахер се е подложил на лечение със стволови клетки

Малко са имената в спортните среди, които предизвикват почит и страхопочитание като това на Михаел Шумахер.

Истинска легенда в моторните спортове и титан в боксовете на Формула 1, Шумахер има седем шампионски титли във Формула 1 и множество рекорди, а мнозина го смятат за най-великия пилот на всички времена.

На 29 декември 2013 г. обаче животът му бързо и безвъзвратно се променя след трагичен инцидент, който по онова време изглежда жестоко ироничен.

Над 15 години Шумахер майсторски пилотира най-бързите и опасни коли на света. Прекратява кариерата си през 2012 г., когато е на 43 години. Едва година по-късно, докато кара ски във френските Алпи, той пада и удря главата си сериозно.

10 години по-късно Шумахер остава скрит от хорските очи, а здравословното му състояние е забулено в непроницаема тайна.

Пет дни преди 55-ия рожден ден на пилота, "Дейли мейл" обобщава фактите, които дотук са успели да се промъкнат през строго контролирания информационен балон.

В деня на инцидента седемкратният световен шампион отива на ски пистите с 14-годишния си син Мик. Те са на семейна почивка година след пенсионирането на пилота и нищо не предвещава жестоката трагедия.

Михаел Шумахер. СНИМКА: Архив
Михаел Шумахер. СНИМКА: Архив

Михаел се спуска по популярната писта Combe de Saulire и решава да излезе извън пистата, навлизайки в малък участък между пистите Chamois и Biche, който е осеян с малки камъни. Някои от тях са затрупани от снега и не се виждат.

Освен успехите си в мотоспорта, Шумахер е и отдаден, и доста опитен скиор. На негово име дори е кръстена писта в италианския курорт Мадона ди Кампильо, където Ferrari провеждаше ежегодния си зимен отдих.

Ските на Шумахер се закачат за един камък и той полита във въздуха. Когато се приземява удря главата си в друг камък. Каската му успява да поеме голяма част от силата на удара, но въпреки това се счупва. Счупен е и черепът на Михаел и мозъкът му е засегнат.

Ски патрули и спасителен екип с хеликоптер пристигат на мястото на инцидента само за няколко минути. Очевидци твърдят, че Шумахер е бил в съзнание след инцидента, но не е можел да отговаря на въпроси и се е движел хаотично.

Отчитайки сериозността на ситуацията, спасителният екип бързо го обездвижва и го транспортира до близката болница в Мутие, където той пристига в 11,53 ч. на 29 декември 2013 г.

Оттам хеликоптер го транспортира до Университетския болничен център в Гренобъл, водещо медицинско заведение, оборудвано със специализирано отделение по неврохирургия. Михаел Шумахер е подложен на две животоспасяващи операции за намаляване на налягането върху мозъка.

По-късно разследване установява, че нараняванията щяха да бъдат фатални, ако пилотът не беше носил каска. Става ясно обаче, че той има стара травма на главата и врата от инцидент с мотор през 2009 г.

Няколко часа след първата операция анестезиологът Жан-Франсоа Пайен казва, че Шумахер се "бори за живота си", но ситуацията е "много сериозна".

"Не можем да кажем кога ще се възстанови", казва той.

Болницата се охранява сериозно, като само доверени лица могат да посещават Шумахер.

Съпругата му Корина, дъщеря му Джина-Мари и синът му Мик са до леглото му, а по-късно към тях се присъединява близкият приятел на семейството и бивш шеф на отбора на Ferrari Жан Тод.

Към медицинския екип се присъединява професор Жерар Сейлант, експерт по мозъчни и гръбначни травми и близък приятел на Шумахер, който извършва втора операция на хематом в лявата част на мозъка му.

Напук на всички шансове пилотът оцелява и при двете операции, но остава в критично състояние в продължение на няколко седмици.

До април 2014 г. Шумахер е извеждан постепенно от медикаментозната кома - процес, който приключва през юни 2014 г.

След това той заминава за университетската болница в Лозана за продължителна рехабилитация, а през септември напуска лечебното заведение и се премества в семейния дом в Гланд, Швейцария, на брега на Женевското езеро.

През 2018 г. започват да циркулират слухове, че пилотът е тайно преместен на испанския остров Майорка, в частно имение. Две години по-късно бившата съпруга на Флавио Бриагоре (б.р. - бивш шеф на Шумахер в Бенетон) Елизабета Грегорачи също прави подобни твърдения.

Михаел Шумахер СНИМКА: Архив
Михаел Шумахер СНИМКА: Архив

Тя участва в италианската версия на риалити шоуто "Биг брадър", където казва, че Шумахер не може да говори, но общува с очите си.

"Преместиха се в Испания и съпругата му е създала болница в тази къща. Само трима души могат да го посещават и аз знам кои са те", казва още тя.

Семейството на пилота, както и неговият мениджър, отричат тези твърдения. Към днешна дата се смята, че той още е в семейното имение в Швейцария.

След инцидента с Шумахер по света има вълна от подкрепа за него, но съпругата му Корина, с която са женени от 1995 г., пази в пълна тайна състоянието му.

Тайната се спазва стриктно от близките, приятелите и по-широкото обкръжение на Шумахер, които смятат, че състезателят и най-близките му роднини заслужават уединение, за да запазят достойнството му.

Достъпът до леглото на Шумахер е разрешен само на няколко доверени лица, като се спазват строги протоколи за сигурност, които неизбежно породиха редица слухове за състоянието на Шумахер.

Мениджърката на пилота Сабине Кем казва, че няколко дни след инцидента е имало няколко опита на журналисти да се доберат до пострадалия Шумахер.

При един такъв опит журналист, преоблечен като свещеник, се опитал да получи достъп до болничната стая на Шумахер под претекст да даде благословия на пострадалия състезател.

"Не съм си представяла, че може да се случи подобно нещо", казва тогава Кем пред "Ди Велт".

Шест месеца по-късно са откраднати документи за медицинското състояние на шампиона. Твърди се, че кражбата е извършена от директора на компанията за спасяване с хеликоптер, която го прехвърля от френска болница в Швейцария шест месеца след катастрофата. Той се опитал да продаде документите на няколко европейски медии за 50 000 евро.

Френските власти проследяват IP адреса на компютъра, използван за кражбата, до Rega, основният оператор на въздушни линейки в Швейцария. По онова време компанията признава, че е получила медицинско досие, което да подпомогне преместването на Шумахер, но категорично отрича да е замесена в кражбата.

Разследващи от Франция и Швейцария успяват да проследят предполагаемата кражба до ръководителя на въздушната спасителна служба, който незабавно е арестуван в Цюрих.

Но на следващата сутрин, часове преди да бъде изправен пред съда, полицаите намират безжизненото тяло на мъжа в килията му.

Властите не съобщават името, възрастта или националността на мъжа. Но прокуратурата в Цюрих заяви тогава, че той е действал сам и че няма индикации, че е бил психически нестабилен или склонен към самоубийство.

"Нямаме думи и сме дълбоко шокирани", каза тогава мениджърката Кем и добави, че всяко публикуване на "очевидно откраднатото" медицинско досие ще доведе до съдебно преследване. Документите така и не виждат бял свят.

Една година по-късно семейството едва успява да избегне ново катастрофално изтичане на информация.

"Приятел", чието име се пази в тайна, получава достъп до дома на Шумахер и успява да направи снимка, която разпраща до европейски медии. Обявява цена на снимката от 1 млн. евро.

Германските власти се намесват бързо и обявяват, че снимката и опитът за продажбата ѝ представляват "нарушение на неприкосновеността на личния живот" на пилота.

Снимката, също като медицинските документи, така и не се появява на бял свят, а до ден днешен няма снимки на Шумахер, направени след инцидента.

По-рано през 2023 г. германско списание сложи на първа страница снимка на пилота от Формула 1, твърдейки, че е получило първото интервю с Шумахер след инцидента му през декември 2013 г.

Веднага изникват въпроси как медията е взела интервю от Шумахер, имайки предвид състоянието му и семейството му, което ревностно защитава личния му живот.

В статията, в която няма заглавие, Шумахер е цитиран да казва, че животът му се е "променил напълно" след инцидента.

"Това беше ужасен момент за съпругата ми, децата ми и цялото семейство", добавя пилотът в интервюто.

'Бях толкова тежко ранен, че месеци наред лежах в нещо като изкуствена кома, защото иначе тялото ми не би могло да се справи с всичко това'.

Но в края на интервюто, публикувано през април, пише, че цитатите са измислени и списанието не е разговаряло с Шумахер или с някой от членовете на семейството му.

"Наистина ли Михаел Шумахер каза всичко сам? Интервюто беше направено с изкуствен интелект", завършва статията, която сега е широко осмивана.

По-късно стана ясно, че за фалшифицирането на интервюто списанието е използвало character.ai - уебсайт, известен с това, че позволява на потребителите да генерират "разговори" с известни личности.

Последствията бяха бързи и тежки за медията. Тогавашната редакторка Ан Хофман беше почти незабавно уволнена, а издателят на списанието, заяви тогава:

"Тази безвкусна и подвеждаща статия никога не трябваше да се появява".

Споровете около фалшивото интервю бяха толкова остри, че семейство Шумахер планираше да съди издателите, но по-късно изглежда се отказа.

Много малко е известно за настоящото здравословно състояние на Шумахер поради гореспоменатия строг контрол върху неприкосновеността на личния му живот, въведен от съпругата му Корина и близкото му обкръжение. Няколко негови добри приятели и бивши колеги, поискали да се видят със състезателя, казват, че им е било отказано.

"Отказаха ми да го видя. Казаха, че това няма да се отрази добре нито на него, нито на мен", казва бившият съотборник на Шумахер във Ferrari Рубенс Барикело.

Година след инцидента бившият мениджър на Шумахер Вили Вебер твърди, че се е опитвал "десетки пъти" да се види с Михаел, но му е било отказано. Вебер обвинява Корина, че му е "попречила" да осъществи контакт с Шумахер.

По-късно той обвини семейството, че крие "цялата истина", а по-рано тази година призна, че е загубил надежда да го види отново.

През 2019 г. семейството разкрива, че Шумахер се е подложил на лечение със стволови клетки в опит да съживи нервната си система, като процедурата е извършена в Европейската болница "Жорж Помпиду" в Париж.

Лекуван от известния хирург Филип Менаш, Шумахер пристига за процедурите си с линейка, обграден от 10 души охрана. Смята се, че пилотът може да е преминал втори кръг на лечението година по-късно, но това не е потвърдено.

След лечението медицинският персонал заявява, че Шумахер е "в съзнание", но не дава повече информация.

През годините няколко ключови лица от близкото обкръжение на пилота разкриват информация за настоящото състояние на легендата.

Корина Шумахер - любяща съпруга, майка и семейна опора

Корина и Михаел Шумахер КАДЪР: Инстаграм/michaelandcorinna
Корина и Михаел Шумахер КАДЪР: Инстаграм/michaelandcorinna

Корина поема голяма част от отговорността за опазването на личния живот на съпруга си и организирането на неговото лечение след инцидента. Но и преди трагедията тя е неразделна част от неговия огромен успех, когато той се издига до суперзвезда.

Тя е отлична състезателка по конен спорт и дори печели европейския шампионат през 2010 г. Освен това се превръща в проницателна бизнес дама, която помага на Михаел да взема изгодни бизнес решения и да трупа невероятни суми от победи в състезания, изгодни договори и спонсорства.

В разговор с германското издание "Билд" приятелите на Корина казват: "Тя беше и все още е подценявана от мнозина днес", като добавят, че Михаел е бил един от малкото, които наистина са разбирали колко силна е тя.

Шумахер се изказа много ласкаво за съпругата си в няколко интервюта по време на кариерата си, като открито заявява, че вземат решения заедно и че тя е източник на огромна сила.

От 2013 г. насам Корина дава много малко интервюта, като вместо това се фокусира върху поддържането на личния живот на съпруга си, управлението на имотите му и изграждането на световноизвестни конни ранчота в Швейцария и Тексас.

Но в документалния филм на "Нетфликс" от 2021 г. - "Шумахер", Корина се разказва повече от всякога.

Споделяйки трайната си любов към съпруга си, тя обяснява как й липсва старият им съвместен живот, но потвърждава, че мъжът, за когото се е омъжила, все още е там.

"Михаел ми липсва всеки ден. Но той липсва не само на мен. Липсва на децата, семейството, баща му, на всички около него', каза Корина.

"На всички им липсва, но той е тук. Различен, но е тук. Той все още ми показва колко е силен всеки ден".

Корина разказва и за това, че е имала чувството, че "ангели-хранители" са бдели над сравнително безпроблемната състезателна кариера на Шумахер.

"Не знам дали това е някаква защитна стена, която сам си издигаш, или защото си наивен - но просто никога не ми е хрумвало, че на Михаел може да се случи нещо", каза тя.

Бившият шеф на отбора на Ferrari и президент на ФИА Тод остава един от най-близките приятели на Шумахер и се смята, че редовно посещава бившия си пилот, за да гледат заедно състезанията от Формула 1.

През последното десетилетие Тод остава доверен говорител на семейството и най-видимият човек от обкръжението на пилота, който предлага подробности за ежедневието на Шумахер.

"Виждам се с Михаел много често - веднъж или два пъти месечно", казва 77-годишният Тод през 2020 г.

"Когато ме питат как е, отговорът ми е един и същ през цялото време - той се бори".

Синът на Шумахер Мик е само на 14 години, когато става жестокият инцидент, на който той е пряк свидетел. Оттогава насам той се превърна в най-публичния член на семейството, прокарвайки свой собствен път в моторните спортове.

По пътя си към Формула 1 той печели титли в младежките категории на Формула 3 и Формула 2.

Мик също така многократно отдава почит на кариерата на баща си на пистата. През 2017 г. той управлява автомобила Benetton F1 на баща си от 1994 г. в демонстрационни обиколки на пистата Спа, през 2020 г. пилотира рекордното Ferrari F2004 на пистата Муджело, а съвсем наскоро облече оригиналния комбинезон и състезателна каска на баща си при шофиране на Фестивала на скоростта в Гудууд това лято.

Той също така често обсъжда влиянието, което баща му му оказва в моторните спортове, казвайки, че Шумахер винаги му е казвал: "прави това, което обичаш". През 2018 г. Мик определя баща си като "своя идол".

"Винаги искам да се сравнявам с най-добрите, а баща ми е най-добрият. Той е и моят идол. Радвам се, ако мога да се сравнявам с него", казва младият Шумахер.

Мик Шумахер вече е резервен пилот на "Мерцедес". Снимка: "Мерцедес"
Мик Шумахер вече е резервен пилот на "Мерцедес". Снимка: "Мерцедес"

В една сърцераздирателна сцена в документалния филм на "Нетфликс" Мик казва, че би искал да може да поговори с баща си за кариерата си. Докато е на ръба на сълзите добавя, че "би се отказал от всичко" за възможността просто да обсъдят заедно F1.

Докато най-близките роднини на Шумахер - включително баща му Ролф, който живее близо до семейната къща на Женевското езеро - остават изключително близки до пилота, други членове на семейството, включително братът на Шумахер Ралф, се отдалечиха.

Ролф не поддържа близки контакти с най-близките роднини на Шумахер, но казва, че винаги е насреща, за да предложи подкрепа.

"Когато виждам децата му Джина-Мария и Мик, сърцето ми се усмихва", споделя той пред немското списание Bunte през ноември, като описа подробно отдалечените си отношения със семейството.

"Ако някой от семейството потърси съвет от мен, аз съм там. Те си вървят по своя път".

Ролф, който също е бивш пилот от Формула 1, признава:

"Липсва ми Михаел от старите времена. Животът е несправедлив от време на време. Майкъл имаше голям късмет през целия си живот. Но след това се случи този трагичен инцидент".

Ще видим ли някога Шумахер отново на публично място?

Тези, които се надяват да видят отново иконата на мотоспорта, вероятно ще бъдат разочаровани.

През ноември адвокатът на семейството Феликс Дам обясни защо близкото обкръжение на пилота предпочита да не споделя подробна информация за здравословното му състояние.

"Обмислихме дали едно окончателно съобщение за здравословното състояние на Майкъл би било правилният начин да се направи. Но това нямаше да е краят и щеше да се наложи да има постоянно актуализирани ''доклади'', обясни той, намеквайки, че състоянието на Шумахер се променя.

Дам признава, че липсата на информация оставя преданите фенове на Шумахер без отговор за състоянието на техния идол, но твърди, че тези, които наистина подкрепят Михаел, ще разберат нуждата на семейството от личен живот.

Един лъч надежда все пак бе даден от Жан Тод.

"Надявам се, че светът ще може да го види отново. Това е целта, за която той и семейството му работят", каза той.

Остава да се види дали Шумахер някога ще се завърне публично. Но няма съмнение, че неговото майсторство зад волана на болида от Формула 1 и положителното влияние, което оказа върху живота на милиони хора по света, ще продължат да съществуват.