Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Вучич Снимка Архив
Александър Вучич Снимка Архив

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не се страхува от заплахите, отправени към него от представители на опозицията, и че никога няма да се укрие, защото, както каза, той е избран от народа, съобщи Танюг.

Вучич каза това, коментирайки изказването на Здравко Понош, кандидат от листата "Сърбия срещу насилието", че "на Вучич не му остава много и ще свърши в пропастта". Президентът каза, че  слуша това всеки ден и че разбира опозицията, но не му е ясно с какво го заплашват.

Президентът заяви също, че няма да позволи на опозицията, обединена около коалицията "Сърбия срещу насилието", да открадне волята на народа и посочи, че няма нищо по-важно от това. "Няма да позволим да откраднат волята на народа. Няма нищо по-важно. Волята на народа е свещена. Vox populi, vox dei. Гласът на народа е гласът на Бога. Няма да им позволим да крадат“, каза Вучич пред телевизия Пинк.

 Сръбската прогресивна партия на Вучич, според резултатите на Републиканската избирателна комисия, спечели 46,72 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори на 17 декември. Партията на Вучич победи с малка преднина на местните избори в Белград, където опозицията смята, че е спечелила, но изборите са били откраднати чрез множество злоупотреби.

Коалицията "Сърбия срещу насилието" е втора на парламентарните избори с 23,56 процента от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56 процента, пише БТА.

Изборите (с повторно гласуване в тридесет секции) приключват на 30 декември, така че лека-полека ще продължим с  учредяване на парламент, създаване на правителство и това е“, каза Вучич пред проправителствената телевизия Пинк в сряда вечерта. Той заяви на опозицията, че  е единствената пречка пред тях, но  ще остане "здрав като скала".

Лявоцентристката коалиция "Сърбия срещу насилието" призова за протести заради съмнения в редовността на проведените на 17 декември избори, а през последните два дни част от дясната консервативна опозиция се присъедини към исканията за анулиране на изборите, предимно в Белград. Исканията на опозицията бяха подкрепени с протестни митинги от неформалната група "Борба-Студенти срещу насилието", която тази седмица на два пъти блокира министерството на държавната администрация и местното самоуправление с искане за достъп до избирателния списък заради съмнения за хиляди регистрирани избиратели фантоми.