Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Болницата в Горна Оряховица, където Данислава е претърпяла операцията по изваждането на бебето й
Болницата в Горна Оряховица, където Данислава е претърпяла операцията по изваждането на бебето й

16 месеца след смъртта на 21-годишна родилка от Горна Оряховица образуваното разследване за лекарска немарливост все още продължава. Близките на Данислава Стоянова чакат отговори рядък синдром или безхаберие уби дъщеря им, докато отглеждат нейния син.

Младата жена издъхна в края на август 2022 г. в адски мъки и кървене от всички органи - усложнения след секцио в горнооряховската болница.

Медицинският одит потвърди рядък ДИК синдром, но прокуратурата прецени, че има данни за образуване на досъдебно производство

По разследването, което се наблюдава от габровските обвинители, но се води в Националното следствие, обвиняеми няма.

"Не съм упълномощена от наблюдаващия прокурор да давам каквато и да било информация. Ако има нещо, което трябва да бъде сведено до знанието на медии, ще има прессъобщение. Но категорично не е прекратено делото, разследва се", бе лаконична говорителката на Окръжната прокуратура в Габрово Пламена Дичева.

Семейството на Данислава Стоянова също са в неведение какво се случва. Знаят единствено, че е разпределено в Габрово, след масови отводи на прокурори във Велико Търново. Причината - близка роднинска връзка на шефа на Окръжния следствен отдел Людмил Маноилов с една от акушер-гинеколожките в екипа, извършил фаталната операция на 26 август м.г.

"Има възможност за наличие на заинтересованост или предубеденост", коментираха тогава местните обвинители.

Макар имената на замесените лекари да не бяха съобщени от ръководството на болницата и прокуратурата, стана ясно, че на смяна е била д-р Анета Маноилова, сестра на следователя Маноилов.

"Делото се разследва в Националната следствена служба

и аз нямам никакво отношение. Дори не съм го виждал това дело", коментира пред "24 часа" той.

Д-р Маноилова не е имала контакт с родителите на Данислава, които настоятелно търсеха отговори за случилото се в първите дни след трагедията.

На 26 август м.г. 21-годишната жена издъхва в ужасяващи мъки и кървене от всички органи в болницата във Велико Търново след секцио в горнооряховското родилно.

Лекарите смятат, че причината е отключен ДИК синдром или дисеминирана интравазална коагулация - изчерпване на всички кръвосъсирващи фактори.

"Индикатор, че организмът й е развил ДИК синдром, е, че следоперативно фибриногенът на родилката е паднал до нула", коментира тогава управителят на болницата д-р Иванов.

Данислава постъпва в болницата с просрочен термин

"Дойде на 20 август за наблюдение и искаше да роди нормално. Лежа до 26 август. Казвала им е, че има болки в кръста, в бъбреците, но й отговорили да не се превзема", обясни след смъртта бащата на бебето Кристиян Любенов.

"На 25 август вечерта решават, че ще правят секцио на следващия ден. Тя се съгласява, подписва се", допълва Елена Стоянова, майка на починалата.

На следващия ден Данислава й се обадила да я зарадва с новината, че е станала баба. "В 11 ч. се чух отново с нея, каза, че има страшни болки и аз я посъветвах: затвори и звънни на звънеца на персонала да ти поставят болкоуспокояващо", спомня си Елена. Майката смята, че дъщеря й е оставена без медицинско наблюдение след операцията.

Малко след това Дани позвънила на Кристиян да отиде да припознае сина им, защото нямат брак. Чува жена си да стене и вика от болка.

"Първоначално се стъписах, не знаех какво да направя. Сестрата, която ми донесе телефона, каза: те се опитват да й помогнат", спомня си Кристиян.

Час след секциото настъпва внезапно масивно кървене

отвсякъде. Опитите на медиците в Горна Оряховица да стабилизират основните жизнени показатели се оказват безрезултатни. Уговарят преместването на пациентката в Търново. Областната болница е с по-високо ниво на компетентност, разполага с кръвен център.

"Била е придружена от реаниматор и акушер-гинеколог, които през цялото време са й оказвали необходимата реанимация. По техни данни тя е била все още в съзнание при пристигането там, разбира се, в шок", твърди управителят д-р Иван Иванов.

В опит да спрат кръвоизлива и да я спасят, в Търново отстраняват оперативно матката, реанимационните действия продължават до 22,15 ч, когато настъпва фаталния край.

След като се разшумя за случая, прокуратурата възложи на Областната дирекция на МВР във Велико Търново незабавна проверка за изясняване на обстоятелствата, довели до смъртта на младата жена. През септември 2022 г. в Търново бе образувано следствено дело за лекарска небрежност.

Междувременно

в края на октомври на пресконференция бе оповестен констативният протокол

от проверката на "Медицински надзор" в болницата в Горна Оряховица. Експертите не открили нарушения в действията на лекарския екип. Изцяло били съобразени с алгоритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. В реанимационен план били навременни и правилни, изброява управителят д-р Иванов.

"Не знам до какви изводи са стигнали вашите проверки, но мнението ми като майка е, че това вашето е безотговорност. Някой пита ли ни как живеем с баща й, беше ни единствено дете", избухна майката на Данислава, която присъства в залата.

Тя е в майчинство и се грижи за внука си Любослав. Момченцето е единствената утеха и дава сила на родителите да продължават да живеят.

Данислава и Кристян щастливи заедно

Снимка: Личен архив
Данислава и Кристян щастливи заедно Снимка: Личен архив