Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка Архив
Снимка Архив

Телефонните измами? Те са резултат на две неща: Наследство от образователната система на социализма, където всички жертви на измамите са се учили на ум и разум, прекарали са доста години зад чина, някои може да са били даже отличници, но която система изобщо не ги е научила да мислят със собствените си глави и да преценяват правилно обстоятелствата. Тоест възпитани като бройлери в контролирана среда, които не са се научили на самостоятелно съществуване. Което донякъде рефлектира и в сегашните деца и унаследената образователна традиция, както свидетелстват оценките по ПИСА.

Второто, също придобито от соца наследство, е пълното недоверие, че по нормален път държавата ще те защити, че има закон и институции, които работят директно в твоя полза и че всичко става по Втория начин, с връзки, договорки, "свои хора" или по някакъв таен, непубличен начин. Интересна е схизмата между пълната недоверчивост и подозрителност към всичко и всички от една страна и сляпата дебилна доверчивост към сделки, извършвани на тъмно, по телефона и с подкупи, измолване на някакви услуги или помощ, решаване на внезапен кризисен проблем и пр. Които по условие би трябвало да са безплатна грижа на държавата.

Изводът:

Постсоциализъм!

Държавата предизвиква недоверие у хората ненаучени да мислят с десетилетия, те не ѝ вярват, не ѝ се доверяват, не могат да боравят добре с информация и от това всички губят и псуват. Това е единственото, което правят наистина добре. Докато продължават да хвърлят парите си от балкона на цигански мошеници базирани в Румъния, които впрочем много добре разбират слабостите на всяка една държава, която обитават и отлично се справят. Те никога не ходят на училище и придобиват своите умения в "махалата" и на улицата. Тоест извън обществото.

PS Предлагам за определение на соц феномена терминът "бройлеризация на населението". Живот в условията на добре заграден отвсякъде курник. А както казват източните болшевишки демиурзи и изобретатели на този вид контрол на населението в завладените територии: "Курица (кокошката) не птица, Болгария не заграница". Тоест, бройлерът—кокошка не е птица, не може да лети, а България не е държава, тя е съветска територия.

От Фейсбук.