Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Цонев

Снимка: Велислав Николов, архив
Йордан Цонев Снимка: Велислав Николов, архив

Празни чекове не сме попълнили. Има чекове, но те трябва да си ги заслужат", заяви той във връзка с парите за общински проекти

"Бюджетът бе трудно съставен и трудно приет. Той ще бъде много труден за изпълнение". Това е оценката на шефа на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев от ДПС, който застана редом до финансовия министър Асен Василев след приемането на бюджета.

"Този бюджет ще стане исторически ако бъде изпълнен. Много финансови министри, председатели на бюджетни комисии са си пожелавали да имат програмно бюджетиране на капиталовата програма. Това е първият бюджет, в който 100% капиталовата програма на общинско и национално равнище проектите са ясно разписани със срокове. Всички проекти са ясно изписани със суми и срокове", заяви Цонев.

В политически план бюджетът доказвал, че всички проблеми пред управлението могат да се решават само с диалог. "Едно управление има бъдеще ако работи за хората и ако има диалог вътре в него. Този бюджет може да послужи за пример как може да се работи", заяви депутатът от ДПС. 

Той се похвали, че училищата вече няма да плащат индустриален ток, не се реализирало това да важи и за болниците, тъй като те са търговски дружества, но здравеопазването получили "толкова много пари", че няма как да са недоволни.

"Нищо няма дадено, има условия. Празни чекове не сме попълнили. Има чекове, но те трябва да си ги заслужат", заяви той във връзка с парите за общински проекти.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС коментира, че денят е добър за финансите на България. "Днес наистина е добър ден за публичните финанси на България. Близо две години бяхме в режим с удължени бюджети, което нанесе много щети на публичните финанси, но на база на диалога успяхме да направим един добър бюджет", допълни тя. 

"Не е важно какви са отношенията между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Най-важното нещо е страната да има бюджет, който да работи за бизнеса и за хората. Мисля, че имаме такъв. Особено общинската програма бе подкрепена със 178 от 178 гласа, което показва, че в тази си част бюджетът на прав път", добави и финансовият министър Асен Василев.