Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Великата река пресъхва заради човешката алчност и лошо стечение на климатичните фактори, също предизвикано от хората

В средата на декември 2022 г. някакъв чиновник, който завинаги ще остане анонимен за останалия свят, включва компютъра, набързо натраква на клавиатурата мейл и го праща до подчинените си. Заповедта му задължава рейнджърите да се натоварят на високопроходимите си джипове и да се върнат в цивилизацията. Добре въоръжените мъже си тръгват и на тяхно място идват дървосекачите и подпалвачите, за да извършат едно от най-големите престъпления срещу природата и съответно срещу човечеството. Хиляди декари девствена амазонска гора в уж защитени от закона територии са унищожени за рекордно кратко време, за да бъде освободено място за соеви насаждения и стадата с говеда.

Зловещата песен на моторните резачки не спира да звучи в продължение на седмици, докато се подготвя смяната на властта в Бразилия. Крайнодесният президент Жаир Болсонаро не успява да спечели втори пореден мандат и отстъпва поста си на левия кандидат Лула да Силва. Изборните резултати са приети зле от хилядите бракониерски организации в страната. В предишните години те са се радвали на твърдата подкрепа на президента Болсонаро. Той следва държавна политика, която буквално насърчава изсичането на амазонската джунгла, удовлетворявайки нуждите на своите избиратели от повече обработваеми площи и пасища.

Какво направи новият-стар президент Да Силва по време на предишното си управление в периода 2003 - 2011 г. четете в сп. "Космос".