Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
Надежда Нейнски

Трябва да има ясна политическа формула и коалиционно споразумение. Сглобка е обидна дума за самите тях, не би трябвало да допускат да се говори за това. Много бързо да регулира отношенията в коалицията - това ще изпрати сигнал навън, че сме стабилни. 

Това коментира бившият външен министър и дипломат Надежда Нейнски в "Лице в лице" по bTV.

Регулирането на отношенията е много трудно и за това се плаща политическа цена. Но ще се знае кой за какво носи отговорност. Това важи и за Шенген. В случая е заложен националният интерес и евроатлантическото мнозинство трябва да излъчва ясни сигнали. А не кой за какво се надиграва, предупреди Нейнски.

Не съм вярвала, че ще дойде момент, в който ще започнем да се надпреварваме с прогнози по отношение на такава цел, за която имам чувството, че е все по-отдалечаваща се от нас. Членството ни в Шенген зависи само от нас, заяви Нейнски.

На 24 януари има среща на ниво министри и това е последният ни шанс за Шенген на този етап, каза тя. Техническите критерии сме ги изпълнили, остава проблемът с доверието. За да се премине тази критична граница на доверието в оставащите държави.

За да стоим сериозно пред нашите партньори и съюзници, трябва да излъчваме последователност, обясни Нейнски по повод на решението първо да се въведе такса за транзита на руски газ, след това да се отмени. Смятате ли, че Унгария няма да реагира на въвеждането на тази такса, гледайки поведението й в ЕС изобщо, попита тя. Борисов може да говори с Орбан 10 пъти, но тук не става въпрос за приятелство, а за закон. Не може просто така да се каже: Дайте да приемем нещо за Шенген, ще върнем колата.

Има вариант да се облекчи само по въздух, по въздух и вода, както иска Румъния, или и с трите компонента, каза бившият външен министър. Ако има ясна дата, това е една стъпка напред от това, което предлага Австрия - само по въздух.

Облекчението по въздух ще облекчи туристите, но онова, което е от изключително значение за нас - търговията и икономиката, зависи от сухопътния и водния Шенген. В този смисъл България трябва да действа много координирано с Румъния.