Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Морийн Суини Кадър: Ютуб/KnockanureLocal
Морийн Суини Кадър: Ютуб/KnockanureLocal
  • Денят "Д" е най-голямата морска операция в историята
  • Нахлуването в окупираната от нацистите Франция е отложено с един ден заради нейното предвиждане

На 100 години почина ирландката Морийн Суини, чиято прогноза за времето променя хода на Денят "Д" (известен още като операцията "Нептун" и десантът в Нормандия).

Денят "Д" е най-голямата морска операция в историята и с него започва кампанията за освобождаването на Северозападна Европа от германска окупация

През 1944 г. Морийн Суини и съпругът й Тед работят в метеорологичната станция към бреговата охрана в залива Блексод, който се намира на западния бряг на Ирландия. 

В навечерието на съюзническата инвазия в Нормандия двамата имат за задача да отчитат барометъра денонощно през интервал от няколко часа, пише Би Би Си. 

Операция "Нептун" е внимателно планирана. Определени са набор от метеорологични условия, които включват фаза на луната, приливи и отливи, както и време на деня. Предпочита се пълнолуние, тъй като то би предоставило добро осветление за пилотите. Съюзниците искат да пуснат войниците малко преди разсъмване, докато приливът наближава. Това би подобрило видимостта върху препятствията по плажовете, докато намалява времето, през което войниците биха били изложени на открит огън. Такива условия били изпълними само за няколко дни от всеки месец. 

Президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер избира за дата на нападението 5 юни. Докладите на двамата съпрузи от 3 юни обаче предвещават буря. Силните ветрове и бурното море биха затруднили корабите, а облаците щели да пречат на изтребителите. Така операцията е отложена. 

"Докладите ни бяха първите, които показваха промяна във времето. Идваше буря откъм Атлантическия океан", казва Морийн Суини в интервю за Би Би Си през 2016 г. 

Интересен факт е, че Ирландия е официално неутрална държава по време на Втората световна война. Въпреки това, когато Морийн първа прогнозира силна буря, която се приближава към Европа откъм Атлантическия океан, от Ирландската метеорологична служба предоставят информацията на съюзниците. 

Нахлуването в окупираната от нацистите Франция е отложено с един ден, което позволява на времето да се подобри. 

Съюзниците подготвят инвазията в Нормандия с години. Най-важни за тях били вятърът и видимостта. 

"Получих дори телефонно обаждане от Лондон. Оттам ме помолиха да проверя отново прогнозата си", разказва Суини през 2014 г. 

Тя потвърждава данните и тогава екип от американски и британски синоптици се застъпват за нея и настояват инвазията да бъде отложена. 

През 2021 г. Морийн Суини е наградена със специално отличие от Камарата на представителите на САЩ.

Съпругът й Тед почина през 2001 г. Тя е починала в старчески дом на 17 декември.