Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Свиленски при защитата на Паметника на Съветската армия
Георги Свиленски при защитата на Паметника на Съветската армия

Превързаната ръка на зам.-шефа на соцгрупата го превърна в герой за левите. Бившият мъж на Десислава Радева с лекота забърква скандали по всяка тема, но и опонентите го уважават

От вторник насам Георги Свиленски е още по-голям герой в очите на социалистите. Той проля кръв при отбраната на Паметника на Съветската армия.

Зам.-шефът на червената група в парламента падна жертва на битката на БСП за запазването му. Свиленски се озова в болница с нарязана ръка, след като метално заграждение било блъснато внезапно от служител на областната управа и го ранило.

Георги Свиленски пострада при опит на БСП да спре демонтажа на Паметника на Съветската армия.
СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Георги Свиленски пострада при опит на БСП да спре демонтажа на Паметника на Съветската армия. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Случката се разиграва по обяд във вторник, когато Свиленски и колегите му Иван Ченчев и Христо Проданов опитват да стигнат до монумента и да спрат започналия демонтаж на фигурите. Тримата влизат в спор през металната ограда със зам. областния управител Георги Чичков, който не ги пуска вътре. “Докато говорехме, негов служител се засили от няколко метра върху оградата, която се стовари върху мен и ме нарани, прорязвайки ми ръката”, разказа по-късно Свиленски. Той е подал сигнал в полицията и се закани, че ще съди чиновника.

След като бе превързан в ИСУЛ, Свиленски се върна в парламента. Пролятата кръв не помогна - солдатът с автомата “Шпагин” същата вечер се търкулна, отрязан с флекс. Но Свиленски привлече вниманието на свои и чужди.

Загриженост за другаря си веднага демонстрира и соцлидерката Корнелия Нинова, с която заедно седят на първия ред в пленарната зала. А това не е случайно. Той е железен войник на партията и е сред най-верните на Нинова. Освен че е дясната ѝ ръка в парламента, е нещо като шпагина на БСП - стреля силно във всички пленарни спорове.

Георги Свиленски се появи в парламента с превързана ръка, а Корнелия Нинова демонстрира загриженост. 
СНИМКИ: СТОПКАДЪР БНТ
Георги Свиленски се появи в парламента с превързана ръка, а Корнелия Нинова демонстрира загриженост. СНИМКИ: СТОПКАДЪР БНТ

Острие е на словесните атаки, защото никога не му пука и може в прав текст да каже това, което мисли или в което вярва. Но и буквално повежда на битка - заплашителното му надигане от място и готовност да се включи във всяко сбутване около трибуната могат бързо да върнат обратно по банките не един от колегите му от другите групи.

Способен е да предизвика скандал на всяка тема, заядливостта му обаче е съчетана с приятна доза хумор, бърз ум и бърз език. Като например при спора му с Десислава Атанасова в тв ефир за имунитета на Бойко Борисов. Или навикването от микрофона на НС на служебния министър на енергетиката Росен Христов, от когото поиска да върне заплатата си за 10-те месеца на власт.

Истината е, че Свиленски се ползва с добро име и сред политическите си противници, защото знаят, че с него може да се говори нормално. Умее да потиска личните си пристрастия, когато има наистина важен за държавата или хората въпрос, който изисква консенсус в парламента. От години например е сред най-активните борци срещу джигитите на пътя. Но когато нещо не е редно спрямо неговите разбирания, нищо не може да затвори устата му.

Юли 2023 г. Георги Свиленски влезе в словесен сблъсък с парламентарния шеф Росен Желязков, а колеги от БСП скочиха съпричастни.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Юли 2023 г. Георги Свиленски влезе в словесен сблъсък с парламентарния шеф Росен Желязков, а колеги от БСП скочиха съпричастни. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Именно Георги Свиленски беше този, който запали искрата на скандала между БСП и ПП-ДБ за това кой е купил изборите. Обяви ги за “откраднати”. “Вашият съпредседател и бивш министър-председател каза: “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете”. Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?”, разказа соцдепутатът по адрес на “Промяната” и ДБ в късните часове на нощта от парламентарната трибуна, докато се дебатираше Изборният кодекс. И си навлече закана за съд от Кирил Петков.

Самият Свиленски пък осъди прокуратурата да му плати над 20 000 лева, след като беше оправдан по едно от делата от дългогодишната съдебна сага около “Софийски имоти”. Той е бил член на Съвета на директорите в дружеството в годините, докато бе още общински съветник в столицата.

След два мандата в общината строителният инженер влезе в парламента през 2013 г. - по времето на Сергей Станишев, но звездата му изгря ярко три години по-късно, когато начело на партията застана Нинова.

Юли 2022 г. Георги Свиленски и Румен Радев се ръкуват, след като БСП е върнала третия мандат за съставяне на правителство в 47-ото НС.
Юли 2022 г. Георги Свиленски и Румен Радев се ръкуват, след като БСП е върнала третия мандат за съставяне на правителство в 47-ото НС.

В жълтите медии пък попадна с факта, че е първият мъж на съпругата на президента Десислава Радева. Двамата имат син, който завърши в САЩ, но се прибра да живее в България.

За тези 7 г. на “Дондуков” 2 на Румен Радев два пъти му се наложи да седне пред камерите срещу Свиленски. С ледени усмивки двамата си стиснаха ръцете през лятото на 2022 г., когато тогавашният председател на групата на БСП прие, а след това и върна третия мандат за съставяне на правителство в 47-ото НС. Свиленски обаче бе начело на групата само един непълен мандат, докато Нинова бе вицепремиер. Сега е верният ѝ боен заместник.