Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Желязков СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Росен Желязков СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

"Позицията ни и в момента е, че очакваме да се присъединим към Шенген изцяло - по сухопътен и въздушен път, отговаряме на критериите. Не мисля, че една държава-членка може да налага каквито и да било условия, защото това означава, че говори от името на всички държави в ЕС, без да има мандат. Аз не мисля, че която и да е държава има мандат от ЕП, ЕК да поставя условия, които стоят извън критериите за членство в Шенген."

Това каза шефът на Народното събрание Росен Желязков по повод появилата се вчера информация, че Австрия е готова да вдигне ветото си за Шенген по отношение на въздушната граница, ако страната ни засили охраната на ГКПП-ата, приеме бежанци и др.

1,8 млрд. лв. са гарантирани за общините в бюджета, обясни още Желязков, който присъства на встъпителната конференция на НСОРБ.

По бюджета винаги има напрежение, защото това е спор за политики и начин на всяка политическа сила да представи себе си пред обществото за алтернативите, които може да предложи с управлението на публичните финанси, каза още той.

Запитан притеснява ли се от вето върху бюджета, отвърна: Не искам да мисля отсега.

Трудно ми е да прогнозирам какви ще са промените между двете четения на конституцията. Надявам се авторите да се съобразят с обществените обсъждания, коментира Желязков.

А запитан дали ще бъде разширен кръгът на лицата, които могат да бъдат служебни премиери, каза: Моето мнение е, че трябва. Аз няма да внасям предложение, нека видим какви са другите. Но е добре, колкото по-широк е този кръг от лица и може да гарантира устойчивост на служебния кабинет, а от друга страна да не създава усещането, че се влиза в теми и компетенции, които не са в правомощията на това Народно събрание.