Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

„Не е нормално парламент с критично ниско гражданско представителство и ниско обществено доверие да посяга на Конституцията. Народните представители имат други важни неща, с които да се занимават.“ Това коментира президентът Румен Радев за миналите на първо четене промени в основния закон, които касаят и държавния глава и служебните кабинети.

Той е в Сърбия, където газовата връзка между България и Сърбия вече е готова.

„Не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като прикритие и оправдание за необходимостта от съществуване на тази коалиция“, добави Радев.

Президентът коментира, че няма как да участва със свои предложение в подобен парламент с ниско доверие. 

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има „уверението, че държавата няма да бъде продадена към този момент“.

Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген“, това е стъпка напред, но трябва да сме много внимателни, за да не останем с етикет „Ето, България вече е в Шенген". Не, за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия поставя, са трудно приемливи за България, допълни Радев.

Президентът коментира и откриването на интерконектора със Сърбия, предаде bTV.

„Това е изключително важно за България. Ние с нашата активна политика, - България, променяме газовата карта на Европа. Това не е просто интерконектор, това е много повече - символ на нашите нараснали технически възможности, и израз на общата воля с общи усилия да допринасяме за по-сигурни и диверсифицирани доставки както за България, така и за нашите съседи, партньори и съюзници“, каза той.