Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на СДС Румен Христов
Председателят на СДС Румен Христов
  • Президентът Румен Радев има амбиции 
  • Вижда се едно голямо желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Мария Габриел ще поеме властта

Кабинетът е изцяло доминиран от ПП-ДБ. Това каза председателят на СДС и зам.-шеф на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Румен Христов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Казусът с "Лукойл"

Това, което принуди правителството и мнозинството да критикува "Лукойл" и да се иска да се прекрати дерогацията е, че имаше две възможности, които да облагодетелстват българските граждани. Едната беше 1 лев по-малко на бензиностанциите и втората беше събиране на данъци от свръхпечалбата, която формира "Лукойл". Нито едното се случи, нито другото, коментира  Христов.

Според него, по-добре е да се прекрати тази дерогация и да сме солидарни със санкциите, които налага ЕС и да не финансираме режима на Путин.

"Ние сме с най-ниската акцизна ставка в ЕС, с едно от ниските нива на ДДС и като извадим тези два компонента от цената на горивата, виждаме че в 17 други държави цените на горивата са по-ниски от тези в България. Смисълът на дерогацията беше да ни се разреши да купуваме евтин нефт. Цените не са се повишили, но не се понижиха", поясни Христов.

По думите му, вижда се едно голямо очакване или желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Мария Габриел ще поеме кормилото на властта.

Аз виждам голямо очакване да се избута падането на дерогацията към периода, когато г-жа Мария Габриел ще  поеме кормило на властта. Тоест, ако има покачването на цената то да бъде при Габриел, а не при акад. Денков, каза Христов.

Темата за бюджета

Ние винаги сме настоявали за балансиран бюджет - това е, което разходите са равни на приходите. Асен Василев е получил гаранция от ресторантьорите, че 6 месеца ще има промяна в сектора. 

"Балансиран бюджет имаме тогава, когато разходите са равни на приходите. В случая нямаме такова нещо - ние имаме 3% дефицит, т. е. харчим повече от това, което очакваме да изкара държавата и тук притеснителното е, че много щедро се раздаваха и се раздават средства. Не че аз съм против увеличаването на пенсиите или на заплатите на общинските и държавните служители, но въпросът е дали има тази възможност", обясни Румен Христов.

Има два начина да се финансират тези допълнителни разходи - единият е чрез повишаване на данъците - нещо, което категорично няма да подкрепим не само от СДС, но и от ГЕРБ-СДС, предполагам, че и колегите от ДПС, а и голяма част от ПП-ДБ, и тогава се отива на варианта нов дълг, допълни той.

Напрегнат ще е бюджетът, който ще изпълнява Габриел, категоричен е Христов.

Ние твърдим, че не сме коалиция, защото нямаме коалиционно споразумение - трябва да имаме консенсус на всички нива. Кабинетът е изцяло доминиран от ПП-ДБ и няма този баланс. Решенията не се вземат лесно. Но е важно да имаме правителство.

Аз гласувах за вота на недоверие, защото трябва да се намери диалог. 

Едно от обещанията, които да дадохме пред нашите западни партньори, бе приложенията за промяна в конституцията, която мина вчера. Ангажиментите, които сме поели ги изпълняваме, категоричен бе Христов.

Румен Радев има амбиции за политиката. Нека излезе на избори, да влее в парламента и да прави това, което очаква, призова лидерът на СДС.