Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спряганият за организатор на отвличането и убиец на Ваня Люпчо Палевски – Палчо
КАДЪР: YouTube/@alfatvnews7838
Спряганият за организатор на отвличането и убиец на Ваня Люпчо Палевски – Палчо КАДЪР: YouTube/@alfatvnews7838

Фактът, че откуп за нея не е потърсен, кара криминалисти да мислят, че бащата първи е разбрал за смъртта ѝ

Мистерията около убитата по особено жесток начин 14-годишна Ваня Горчевска в Северна Македония все повече се заплита. Докато се чакат резултатите от аутопсията, криминалисти задават все повече въпроси, които първоначалната версия за двойното убийство не обяснява - защо детето, отвлечено уж заради изнудване, в крайна сметка е било убито, защо откуп никога не е потърсен от майката и знаел ли е убитият 74-годишен фризьор Панче Жежовски за плана на похитителите?

Обяснение на тези въпроси дава криминалистката и професор от Факултета по сигурност в Скопие Фросина Ташевска Ременски. Според версията, която тя развива в социалните мрежи, остава неясно защо момичето е убито и никога не е поискан откуп, след като е било отвлечено по поръчка на баща си, за да може да измъкне пари от майка ѝ след наскоро продаден имот.

По думите на Ременски фактът, че не е направен никакъв опит за искането на откуп, предполага, че бащата не е просто поръчител, а и първият човек, разбрал за смъртта на детето си. Знаел е 7 дни по-рано, докато безжизненето тяло не е намерено след показанията на част от замесените в случая.

“Ако е вярна информацията, че Ваня се е задушила в колата, с която похитителите са я закарали до мястото, то стрелбата по вече удушеното дете е акт на жестокост, известен в закона като

най-тежката форма

на убийство,

наказуема с доживотен затвор”, казва криминалистката. Ременски обяснява, че удушеното дете се е превърнало в безполезен заложник, а единственият шанс престъплението да не бъде разкрито, е похитителите да заровят тялото и да се надяват, че то никога няма да бъде намерено.

За да се свърже убийството във Велес, извършено от същата група, една възможна версия би била фризьорът Жежовски да е разбрал или да е знаел за плана за отвличане, а похитителите да са видели в него заплаха, че ще ги разкрие. Точно затова той може да е бил ликвидиран, а не, както се твърди, че мотивът за убийството му е дълг от 500 евро.

Ваня беше отвлечена на 27 ноември, когато е отивала на училище. Тя била хваната и вързана още на входа на сградата, в която живеела, след което е поставена в спален чувал и натоварена в кола. Тя е убита в същия ден, а тялото ѝ беше открито на 3 декември край село Бразда, до Скопие. Недалеч оттам е намерена и опожарената кола, с която е била отвлечена - собственост на Панче Жежовски, убит 5 дни по-рано.

Разследването установило, че

детето е

преживяло ужас в

последните часове

от живота си

Заподозрени са 5-има души. Сред тях е и бащата на момичето Александър Горчевски. В понеделник бе издадена заповед за задържането му в срок от 48 часа, за да не избяга. Първите заловени са Влатко Кешишов от Щип, Велибор Манев и Боре Видоевски от Велес. Петият е организаторът на престъпната група - скандален политик и бивш бизнесмен Люпчо Палевски - Палчо. Смяташе се, че той може да се укрива в България, въпреки че от МВР категорично отрекоха. Въпреки това за ареста на Палчо вече има международна заповед за отвличане и убийство.

Палевски е българофоб и е лидер на дясната проруска партия “Трета” в РСМ. Занимавал се е със строителство и е бил в екстрадиционен арест в Белград с международна заповед от Хърватия, където преди време е живял. Има досие с 6 дела. Негов комплекс в Скопие дори е бил събарян заради незаконен строеж. Икономическите му загуби били над 1 млн. евро. Има собствен подкаст и е много активен в социалните мрежи. Единственият път, в който не е писал във фейсбук, е денят на убийството на Ваня - преди и след това обаче се е появявал онлайн.