Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на "Пирогов" е уволнен, защото огласил случая със съветника Мустафа Емин

Групата на ГЕРБ ще участва само в заседанията, в които ще се приемат конституционните промени, и няма да подкрепят нито един закон на Министерския съвет, докато не се напише механизъм за вземане на решения в сглобката.

Така те отговарят на уволнението на директора на болница "Пирогов".

"Ние многократно даваме един и същ сигнал. Когато в едно управление заедно носим тежестта на отговорността пред българските граждани, следва и заедно да вземаме решенията. Това за пореден път не се случва", обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

ГЕРБ няма да поставя условия, но иска "партньорско отношение". "Започваме да мислим, че някой умишлено търси провокации", заподозря тя. Не отговори обаче кого подозира.

"Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност. Действията в политиката носят последици. Ако искат да носим тази отговорност заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали многократно като тяхното мнозинство с БСП и "Възраждане" по темата "Лукойл", то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми", посочи Атанасова.

Тя не уточни дали парламентарната ѝ група ще бойкотира и гледането на бюджета в зала и комисия.

"За пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега са решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов". Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически", каза депутатката.

Конституцията ще бъде подкрепена от парламентарната група на ГЕРБ
Конституцията ще бъде подкрепена от парламентарната група на ГЕРБ

"Започва политическо кадруване в търговските дружества. Считаме, че това е недопустимо. В мой личен разговор с премиера Денков по отношение на болница "Пирогов" от миналата седмица и заявката от него, че това няма да се случи особено ако има доклад, който не е подплатен с никакви доказателства", каза тя.

Атанасова заключи, че явно не акад. Денков, а министърът на здравеопазването взема решенията, защото на лидерска среща в началото на миналата седмица Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев се разбрали, че не им трябват повече трусове в управлението, а трябва да работят по приемането на бюджет 2024 и конституционните промени.

Вероятната причина за отстраняването на доскорошния директор на болницата д-р Валентин Димитров е одитният доклад, за който миналата седмица съобщи здравният министър проф. Христо Хинков. Данните от доклада показвали, че лечебното заведение е в лошо финансово състояние, както и че са установени нарушения. От там обаче отрекоха лечебното заведение да е задлъжняло.

"За нас е важно едно - кой е премиерът в България. Това е обсъдено с Денков, той прочете доклада и според неговите думи няма нарушения, които да изискват смяната на директора на "Пирогов". Кой е премиерът в България? Денков очевидно се обезличава като премиер не от Борисов, не от Пеевски, а от собствените си министри. Такъв е министърът на здравеопазването. Той каза пред вас, че няма да сменя директора на "Пирогов", каза шефът на здравната комисия проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че днес е пристигнало становище по доклада, което опровергава тезите в него. Болницата била на печалба.

"Сменя се директорът, защото преди време той огласил случай с един съветник Мустафа Емин. Това стои в основата на смяната на директора", каза професорът и заяви, че директорът си върши работата. Емин бе съветник на военния министър Тодор Тагарев, който бе замесен в друг скандал в "Пирогов" - според медицинска сестра в болницата вилнял там, за да изкарат дете от шокова зала и да вкарат неговото. Ангелов не отговори дали ГЕРБ ще настоява за смяна на здравния министър.

"За мен е Христо Хинков, тъй като всички казаха, че това няма да се случи, а то стана. Значи решенията в страната ги взема Христо Хинков", отговори той на въпрос кой е премиерът в сянка.

За да продължи нормално работата, ГЕРБ иска от партньорите си да "преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас". Колко ще ги чакат, Атанасова не посочи, но "цялата тази недопустима злоупотреба с доверие все някога ще се изчерпи".

"Нашите нерви са здрави. Конституцията ще бъде подкрепена от парламентарната група на ГЕРБ. Надявам се, че никоя от останалите групи няма да си намери причина да не присъства в зала и да не я подкрепи, защото това е общ законопроект, зад който стоят гласовете на това мнозинство", коментира тя и припомни отговора но лидера си Борисов на въпроса колко ще издържи правителството. Тогава той каза, че срокът е колкото издържат нервите на всички, но тези на ГЕРБ били здрави заради Шенген, еврозоната и останалите приоритети на кабинета.

Партията на Бойко Борисов нямало да задвижи процедурите по избор на други регулатори. 

"Струва ми се, че "Лукойл" вижда, че цялата работа с руския петрол и износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат", каза Делян Добрев по повод информацията, че Лукойл" не изключва възможността за продажба на активите си в България. Добрев предупреди, че вече се знаят имената на корабите, дестинациите им, корабите, на които са претоварвали и сателитни снимки, изнасяли горива в открито море.

Според него е възможно "Лукойл" да се опитат да провокират отново протести и да блокират пътища и магистрали, тъй като в прессъобщението си заявяват, че ще разговарят със синдикатите.

ГЕРБ се възмутиха от смяната на директора на "Пирогов" и обявиха, че не премиерът, а здравният министър взема решенията.
ГЕРБ се възмутиха от смяната на директора на "Пирогов" и обявиха, че не премиерът, а здравният министър взема решенията.