Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Според президента можело да ни потрябват. Депутатите готови да преодолеят ветото му

Вето върху изпращането на над 100 полицейски БТР-а на Украйна наложи президентът Румен Радев. МВР бе обявило, вече няма нужда от старите машини, а парламентът гласува даването им на Киев. Сега президентът иска да го спре с мотива, че може да ни потрябват.

Машините обаче се оказаха бракувани от служебните правителства, назначени от Радев в последните 2 години.

“От малкото, което видях, мога да изразя съжаление за това решение. Доколкото ми е известно, отпадналата необходимост се е случвала по време на служебните правителства и не ми е ясно да са вземали мерки те да бъдат използвани в други ситуации, така както са цитирани от президента”, коментира ветото вицепремиерът Мария Габриел.

Депутатите не са били запознати с конкретния списък на предоставената техника, което “ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост”, пише още в мотивите на Радев.

Не били взети предвид нито военновременните задачи на МВР, нито нуждите на “Гранична полиция” и пожарната, а БТР-ите можело да се ползват за охрана на границата и помощ при бедствия. “Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато МВР разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства, ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им”, обяви президентът.

Дарението на старите БТР-и се оформя още от лятото. Те са произведени през 60-те и 70-те години на ХХ век и са били

прехвърлени към МВР по време на възродителния процес,

но реално никога не са били ползвани. Парламентът одобри даването им на 22 ноември. В дебата управляващите увериха, че никой “не закача” техника на армията. А МВР разполага с нужната бронирана техника, за да си върши работата, подчерта шефът на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ.

Документите какво може да се даде на Украйна са в секретното деловоство на парламента от юли 2023 г., обяви вчера в отговор на забележките на Радев депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Там има и доклади на МВР, че тази техника не им е нужна, а дори по време на Студената война не е ползвана за защита на границата.

“Ако бе толкова искрен в загрижеността си, можеше през общо близо двегодишното управление на собствените му служебни правителства

да е дал БТР-ите на “Гражданска защита”,

след като в момента е толкова убеден, че те са нужни там. Той не го е направил и дължи отговор”, настоя Мирчев по адрес на Радев.

“Това вето ще бъде преодоляно, така че не виждам за какво да коментирам”, лаконичен бе пък премиерът Николай Денков. А шефът на парламента Росен Желязков подчерта, че депутатите добре са знаели какво гласуват.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел очакват парламентът да препотвърди помощта за Украйна.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел очакват парламентът да препотвърди помощта за Украйна. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

“Срам” нарече ветото на президента шефът на депутатите от ДПС Делян Пеевски. “След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евро-атлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евро-атлантическо правителство. Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг,

неевропейски и опасен път - към Москва,

към Путин, където проруските политици искат да я отклонят”, казва Пеевски в позиция до медиите.

“Очевадно е, че за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО. Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми”, обявиха пък от ГЕРБ,

При гласуването преди две седмици против бяха само БСП и “Възраждане”, а вчера и от двете партии обявиха как президентът налага вето с техните аргументи.

Ще го подкрепим, заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова. “Аргументите ни бяха първо за липсата на достатъчно информация, второ - че нямаме доказателства, че тази техника е с отпаднала необходимост, трето - че тя може да бъде ползвана в бедствени ситуации, за охрана на оградата и т.н., и четвърто - че това дарение е в ущърб на националната сигурност и защита на националния интерес, националните граници и населението при бедствия и аварии”, допълни тя.

За пореден път президентът повтаря доводите на “Възраждане”, бе коментарът пък на партията на Костадин Костадинов.