Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гадателката Тони заяви пред съдебната зала, че все още се възстановява и ѝ е много трудно.
Гадателката Тони заяви пред съдебната зала, че все още се възстановява и ѝ е много трудно.
  • Соченият за извършител не признава вина, Районният съд потвърди ареста му

51-годишният Веселин Вълчанов от Враца, обвинен за помагач на съгражданина си Йордан Цветанов в заливането с киселина на гадателката Тони в дома ѝ в Пловдив, опита да се договори за условна присъда. Той постигна споразумение с прокуратурата за 3-годишно наказание с 5 г. изпитателен срок. То обаче не беше одобрено от Районния съд, понеже трябва делото да бъде разделено и друг състав да го разгледа.

Пловдивчанката Антоанета Тодорова е трудноподвижна и за нея се грижат асистенти. Прехранвала се с гледане на кафе и карти. Никога не била получавала заплахи, докато през есента на миналата година не я посетил Веселин Вълчанов. Според прокуратурата той ѝ казал, че "ще я потроши", тъй като била в комбина с някакъв ходжа и вземала много пари. мъжът ходил няколко пъти до дома ѝ, където тя извършвала сеансите.

Вълчанов и 41-годишният Йордан Цветанов се познавали, тъй като живеели в един квартал във Враца. На 14 март те пристигнали в Пловдив и по-възрастният паркирал колата близо до комплекса на гадателката. Той следял за пречки, докато другият, дегизиран с маска, шапка и яке с висока яка, влязъл в блока. Качил се до четвъртия етаж и влязъл през вратата, която била отворена. Щом видяла посетителя, ясновидката го попитала с какво да му помогне. "Аз ще ти помогна", отвърнал той и лиснал срещу нея сярна киселина. След това бързо напуснал апартамента, върнал се в колата и двамата с Вълчанов потеглили обратно към Враца.

Антоанета Тодорова е получила средна телесна повреда. Лицето ѝ е обезобразено, има изгаряния още по корема, врата, ръцете и краката. Днес за първи от тя дойде в съдебната зала с инвалидна количка, придружена от мъжа с когото живее.

"Постигнали сме съгласие за сключване на споразумение. Съдът да признае Вълчанов за виновен и да му бъде наложено лишаване от свобода 3 г. с изпитателен срок от 5 години", каза в залата адвокатът на 51-годишния мъж Красимир Баков. Защитникът на другия врачанин Йордан Давчев обаче се възпротиви и заяви, че тъй като двамата са обвинени в едно и също престъпление, но като помагач и извършител. "Ако все пак го позволите, ще направим искане за разглеждане на мярката за неотклонение", посочи адвокатът.

Въпреки становището да Давчев съдия Иван Бекяров прие, че споразумението трябва да бъде докладвано и друг състав да прецени дали отговаря на закона. Адвокатът на Цветанов поиска 41-годишният мъж да бъде пуснат под гаранция, тъй като вече 8 месеца е зад решетките. Той посочи, че обвиненият за негов помагач е на свобода срещу 3000 лв. от 21 август. Съдебният състав обаче установи, че обстоятелствата, заради които Йордан Цветанов е задържан не са се променили. "Той е бил в ареста като обвиняем 4 месеца, а делото е внесено за разглеждане в съда на 17 юли. Оттогава подсъдимият е в затвора", заяви магистратът Иван Бекяров. Следващото заседание по делото ще бъде на 6 февруари, когато ще бъдат разпитвани свидетели.

"Много ми е трудно, още се възстановявам", заяви извън залата пострадалата Антоанета Тодорова. Според гадателката заливането ѝ е било поръчково. Зад целия план стояла "бизнесменка от София", но жената не смее да я назове. "Дали са ѝ фалшива информация, че аз съм имала работа с някакъв ходжа. Разбрах, че той взима страшно много пари. Решила е, че това е начинът да ме накаже. Това е нечовешко", обясни още Тодорова. 

Гадателката разказа, че въпросната бизнесдама водила дела срещу счетоводителката си, която я завлякла с 2,8 милиона лева. "5 години губеше, застанах до нея и го спечели. Това ако е благодарност, аз съм трамвай", каза Антоанета Тодорова. 

Жената заяви, че идеята за гражданския иск от 100 000 лв. срещу двамата врачани не била нейна, а адвокатът ѝ го предложил и тя приела. "И милион да ми дадат, нищо не могат да върнат", отсече Тодорова.

Веселин Вълчанов (на заден план) и адвокатът му Красимир Баков поискаха да сключат споразумение с прокуратурата.
Веселин Вълчанов (на заден план) и адвокатът му Красимир Баков поискаха да сключат споразумение с прокуратурата.
Магистратите порязаха Йордан Цветанов и отново не го пуснаха на свобода.
Магистратите порязаха Йордан Цветанов и отново не го пуснаха на свобода.