Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мариела Нордел
Кадър Би Ти Ви
Мариела Нордел Кадър Би Ти Ви

Днес (стар стил) е Въведение Богородично – празник, който отбелязва завеждането на Света Дева Мария в Йерусалимския храм - един от 12-те големи църковни празници.

Родителите на Дева Мария - Св. Св. Йоаким и Ана оставят там тригодишното момиче да служи на Бог.

Дълги години не са имали дете. Това в древна Юдея се е считало за безчестие и Божие наказание. Обещали са, ако Бог ги дари с рожба, детето да служи в Храма. По това време в Палестина е имало само един храм (в днешно време от храма се е съхранила само една стена - Стената на плача в Йерусалим), където са се правели служби и се принасяли жертви. Храмът е построен от Цар Соломон и в него се е съхранявал Кивота с плочата на Майсей с 10-те Божи заповеди и стомна с Манна - храната на евреите по време на 40 годишното им скитане в пустинята. По време на Вавилонското робство Кивотът изчезва.

Когато малката Мария и бъдеща Богородица сама изкачва всички стълби на Храма, е посрещната от Първосвещеника. Той я въвежда в Олтара - Светая Светих - там, където се е съхранявал Кивота. До тогава и след изчезването на Кивота, там Божия Благодат вече е нямало. С въвеждането на малката Мария в Олтара Бог връща Благодатта Си на Храма.

Днешният ден е празник на Християнското семейство и трябва да ни напомня на нас, родителите, за огромната отговорност да възпитаваме децата си правилно, според заповедите на нашия Господ Бог Исус Христос.

Традицията повелява днес да се събират близките на риба.

Честито и нека Божията благословия е с всички нас!

От фейсбук