Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

10-годишната Дария Стоянова СНИМКИ: Кадри от втората вечер на фестивала по Раи Уно
10-годишната Дария Стоянова СНИМКИ: Кадри от втората вечер на фестивала по Раи Уно

В неделя вечер е финалът на детския песенен конкурс в Болоня

10-годишната Дария Стоянова от Варна победи във втората вечер от фестивала за детска песен „Златна монета". Българчето завладя публиката в триото си с 8-годишната албанка Елиза и с 6-годишния Александрос от Гърция. Песента им се казва „Чао, Еуропа" (Здравей, Европа) и е дело на Лодовико Сакол и Арканджело Кровела.

Финалът на 66-тото издание на фестивала е в неделя от 17:20 часа италианско време и ще се предава директно по първи канал на телевизия РАИ с водещ Карло Конти. Песните се оценяват от детско жури с 20 участници, което е различно всяка вечер.

По традиция всички малки певци пеят под съпровода на детския хор „Антониано". Общо 1101 деца са участвали в различните издания на фестивала от 1959 г. до днес. Диригент на детския хор е монахът Джампаоло Кавали. Хорът „Антониано" е създаден през 1963 г, или за петото издание на фестивала. Първоначално той е включвал осем деца, а днес достига 65 на възраст между 4 и 12 години. За кратко време конкурсът се превръща в нещо като детски „фестивал Сан Ремо". На организаторите още в началото им хрумва децата да се награждават със златна монета, като идеята за нея идва от „Пинокио" на Карло Колоди.

Малките конкуренти на тазгодишното издание са 17 на брой и идват от 10 италиански области и три чужди страни. Сред авторите на песните им са известни италиански певци като Лоредана Берте,Макс Гадзе, Матео Бочели (син на тенора Андреа Бочели). Сред гостите на фестивала са известната водеща Елетра Ламборгини, която е наследничка на едноименната автомобилна империя, актьорът Лино Банфи и др. Първата вечер от фестивала беше спечелена от 9-годишния Салваторе от Неапол, чиято песен е написана от Макс Гадзе. През втората вечер триумфира международното трио с българското момиче. 10-годишната Дария е дъщеря на нашия посланик в Рим Тодор Стоянов и учи в училище с преподаване на френски език. Със сигурност талантът в пеенето идва от майка й Ралица, която навремето постигна успех в музиката със свой хит в МТВ.

И тази година „Златната монета" дава глас на благотворителната кампания "Операция Хляб", която подкрепя 20 менси на Францисканския орден в Италия и 5 в света, в това число в Украйна, Румъния и Сирия.

"Децата се грижат за възрастните", казва по този повод диригентът на хора „Антониано" Джампаоло Кавали.

Финалът на фестивала ще се предава директно по канала RaiPlay и на жестов език. 10 деца ще интерпретират за глухите хора текстовете на изпълняваните песни от 17-те малки певци. Тазгодишното издание на фестивала преминава под мотото „Музиката може".

Международното трио
Международното трио
Тазгодишните участници
Тазгодишните участници