Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Спецов.
Румен Спецов.

НАП е събрал 600 000 лева за година от сигнали, без да раздава награди. Това разказа шефът на НАП Румен Спецов в интервю за "Събуди се" по Нова тв.

От началото на годината са получени над 4500 сигнала за различни нарушения - от неиздаване на фактури и касови бележки, до неотчитане на доходи от на наеми, данъци и т.н. Така шефът на НАП обясни необходимостта от мярката "бонус-донос", която бе отхвърлена от парламента.

Спецов обясни, че мярката "ако не получиш касова бележка, не плащаш", съществува в Гърция и в Румъния е въведена от 10 г. Той е категоричен, че тези мерки спомагат да се изсветлява икономиката. Същият ефект би трябвало да има и облагането на бакшиша. 

През седмицата Националната агенция за приходите продаде на търг първите автомобили, конфискувани от пияни или дрогирани шофьори. За разлика от другите приходи - за тези изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов се надява не да растат, а да намаляват. "Надявам се да има ефект от търговете на коли, отнети от пияни или дрогирани шофьори. Защото това, което се случва по пътищата е недопустимо", посочи той. И допълни: "Вътрешното ми желание не е за търга. Въпросът е в рестриктивните мерки, които се предприемат срещу тези шофьори".

По думите му той се надява, след като се продават първите автомобили, останалите шофьори "да проявяват повече внимание". "Ако не ще продължим. Това ни е вменено като задължение по закон", категоричен е изпълнителният директор на НАП.

Румен Спецов коментира знакови проверки на известни личности. По отношение на Васил Божков той посочи, че за периода, за който бизнесменът е проверяван, е чист.

Обяви, че НАП ще провери цялата финансова дейност на БФС. „Очаквам всичко да е наред, когато приключат проверките НАП ще изнесе данните", уточни той.

По "Барселогейт" обяви, че са установени задължени лица, които били обложени. На друг човек  с  несъответствие на доходите, който не е български гражданин, информацията за него е предадена на съответните чужди служби. 

За проверките на българи с имоти в Гърция разказа, че от 2000 човека само 3-ма не могат да докажат средствата, с които са си купили големи собствености. В Дубай пък нямало никакви проблеми.

Спецов обясни, че фирмата, която е имал, не е продадена със задължения, те са се появили на по-късен етап. „Когато продадох фирмата, тя нямаше задължения", каза Спецов.

Той подчерта, че НАП не изпълнява политически поръчки. „Никога Асен Василев не ми се обаждал, за да ми дава указания кого да проверявам".