Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Савов КАДЪР: NOVA
Иван Савов КАДЪР: NOVA

Само за 5 години грабежите на инкасо автомобили са 6. Над 7 милиона са парите, които са откраднати по време на тези престъпни акции. В голяма част от случаите действат 4 маскирани и въоръжени мъже, като охранителите не са тежко пострадали. Почти всички грабежи през последните години са в Западна България. Според криминалиста Иван Савов често фирмите подценяват правилата за безопасност.

8 март 2023 г. Враца. Малко преди 11 часа двамата охранители оставят автомобила и влизат в магазина. Когато се връщат, парите ги няма. Откраднати са над 300 хил. лв. На мястото не е имало камери, а градът е под полицейска обсада.

Ноември 2022 година. 5 милиона лв. са задигнати от инкасо автомобил, паркиран в МОЛ на околовръстния път на София. Грабежът е професионален. "Инкасо автомобилът е бил тампониран, тоест пред него е бил застанал друг автомобил, зад него също", каза Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София.

По-късно двата автомобила от престъплението са открити опожарени, според разследващите маскираните четирима мъже са имали пистолет и дълго оръжие. Един от охранителите е закопчан с белезници, а шофьорът ударен от извършителите.

Четирима маскирани и въоръжени удрят инкасо служител, взимат наличните в автомобила половин милион лева. Това се случва през 2021 г. в Перник. Оказва се, инкасо автомобилът е бил дебнат кога ще спре не бензиностанцията, за да бъде ударен.

Всичко това се случва само 125 дни след като отново четирима мъже успяват да откраднат 1 млн. лв. в Перник. Парите изчезват след грабеж пред енергото в миньорския град. Служителите на охранителната компания не са пострадали.

Като на кино, двама мъже с перуки се приближават до буса с парите и взимат събраните 300 хил. лв. Случаят е от март 2018 г. в Плевен. Още същия ден полицията открива парите в апратамент в града. Арестувани са трима.

През 2017 г. в столичния квартал "Овча купел" трима маскирани обират 400 хил лв. Нападението се случва, докато охранителите пренасят чувалите с пари. Част от служителите са пострадали. Според криминалиста Иван Савов често фирмите подценяват правилата за безопасност.

"Трябва да са по трима, а са по двама", допълни Савов пред NOVA

В повечето случаи охранителите не се противопоставят на нападателите. "Може би този път служителите са се опитали да влязат в роля", посочи той.

Най-често грабежите на специлиазираните автомобили се случват около празници, когато оборотите на магазините са по-високи от обичайно.

Както "24 часа" писа, тази сутрин около 6,30 ч. трима маскирани нападнаха инкасов автомобил на охранителна фирма на пл. "Македония". Двама са били охранителите, извършващи служебните си задължения в банковия клон. Един от тях бе прострелян и бе настанен в болница с опасност за живота.

Прокуратурата води разследване за въоръжен грабеж на парична сума в особено големи размери. По непотвърдена информация става въпрос за открадната сума между 150 хил. и 200 хил. лв.

Извършителите на деянието се издирват.

Разпитват се свидетели, съседи на банката, изземват се записи от камери наоколо, в издирване на престъпниците.

Простреляният охранител вече е настанен във столичната Военномедицинска академия.