Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

Премереността, която показва Денков е отговорност

"Трябва да има убедителна фигура за главен прокурор, която не е просто въпрос на лично доверие, а човек който да модернизира прокуратурата", заяви председателят на ПП "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Стълбището" по Дарик.

За да разберем един лидер е важно да разберем какво се случвало в света му и в света около него

"Имаме усещането, че нищо не се променя. Случват се огромни промени, но ние не успяваме да ги видим и усетим, когато анализираме мотивите за поведението на един политик, трябва да разберем, че поведението на всички нас е мотивирано от всички тези големи промени", заяви той.

"Казва се, че Пеевски е взимал ролята премиер, това не е вярно. Всеки премиер е различен, те трябва да решават проблеми. Сега премиерът на България трябва да балансира върху една невъзможна по условие конструкция, която трябва да произвежда резултат", коментира Христо Иванов.

"Делян Пеевски не взема ролята на премиер, премереността, която показва Николай Денков е отговорност"

"Ние трябва да разбираме промените, за да ги управляваме", допълни той.

В контекста на текущата политическа обстановка в България, Христо Иванов предупреди, "Ние сме близо до счупването на конституционния ред, трябва да сме обрани и внимателни, за да не се превърнем в част от проблема." Той изрази своята оценка за премиера Денков, отбелязвайки: "Моята оценка за премира Денков е за изключително обрано поведение и адекватност на ситуацията. Николай Денков със своите добри характеристики, трябва да балансира и да стои на позиция, в която да носи тази крехка система на плещите си."

Изкушение
Председателят на ПП "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" подчерта и изкушението за демонстриране на сила в политиката. "В сценария, в който решаваме да демонстрираме сила, ние политическите лидери се изкушаваме да разклатим лодката на правителството". Въпреки това, той предупреди, че всяко изкушение за разрушаване на правителството може да бъде рисковано, тъй като това бързо и лесно може да доведе до нестабилност.

"Целият странен оркестър, който се подвизава в парламента, е изкушен да каже: "Аз мога да унищожа правителството, следователно силата е при мен".

"Нищо подобно", заяви той: "Всеки може да го унищожи защото то е крехко".

Христо Иванов повдигна въпроса за българската политическа система и неотложната необходимост от модернизация. "България се изправя пред все по-тежки кризи. Дали ние ще успеем да управляваме тази промяна, или ще я изпуснем, ще определи накъде ще тръгне страната ни в много отношения."

По думите му политическата системата е на ръба на възможността да съществува , като припомни, че две години страната ни е била в една от най-дълбоките политически кризи. Иванов даде пример и с процедурата по гласуване на вота на недоверие и блокирането ѝ. „Правителство изпадна между небето и ада за седмица. Това показа колко сме близо до счупването на самия конституционен ред в България", обясни той.

„В крайна сметка всички на политическата сцена, ако подходим рационално ще трябва да бъдем оценявани не от шума, който вдигаме, а от това до каква степен най-адекватно се държим в това положение, до каква степен сме част от решението и до каква степен сме част от проблем. Всеки един от нас би трябвало да разбира, че в толкова сложна конструкция е да сме изключително обрани и внимателни, за да не се превърнем в част от проблема", коментира още той.

Христо Иванов уточни, че оценката му за премиера Денков е за изключителна обраност и адекватност на ситуацията. „Премиерът в това издание на тази фигура в България не е силов, който ще излиза, ще се качва на джипка всеки ден, ще обявява, ще действа през активна комуникация... това е човек, на който всеки момент му се налага да излиза, да балансира, да търси решения, да стои на позиция, на която може да носи тази крехка система на плещите си. Николай Денков е изключително приличен човек в общуваването си, може да бъде много цивилизован и мек и същевременно много твърд. Това не е човек, който тропа по масата и има нужда ежедневно да се налага и да демонстрира своето его", допълни той.

„Идва време да си седнем на задниците, малко да помълчим и да се държим по-конструктивно, защото България се изправя пред тежки кризи", добави още той.

Относно усещането, че всичко се върти около Делян Пеевски, след като ПП-ДБ и ГЕРБ имат мнозинството и не е необходимо да се съобразяват, Христо Иванов поясни, че трябва да правим релации между публичните фойерверки и това, което се случва накрая, за да видим до каква степен това е именно така. „Всеки играч на политическия терен избира комуникационната си стратегия, но тя не е равнозначна на крайни ефекти. Ако премиерът не отговори ще ме питате защо мълчи. Премереността, която показва Николай Денков е отговорност, която има", обясни той.

„Това, което се случва е, че изчезнаха великаните, българската политическа система се фруктурирара на най-много по размер средни играчи. Това означава невъзможност за центрове на ексклузивна власт, за тропане по масата,а необходимост да се разговаря. Това ражда голяма фрустрация", коментира още той.

По думите му културата на договаряне е бавен политически курс.

Христо Иванов изтъкна и стратегическото сътрудничество между ГЕРБ и ДПС, като посочи необходимостта от убедителна фигура за главен прокурор, която не просто е въпрос на лично доверие, но и човек, който може да модернизира прокуратурата: "Ние имаме мнозинство без ДПС, но те имат стратегическо сътрудничество с ГЕРБ".