Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знамето на ЛГБТ общността. Снимка: Пиксабей
Знамето на ЛГБТ общността. Снимка: Пиксабей

Европейският съюз категорично осъжда решението на руския Върховен съд да забрани това, което той нарича "международно ЛГБТ обществено движение" като "екстремистко" и да забрани дейността му в Руската федерация. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщава БТА.

На фона на продължили с десетилетия репресии срещу правата на хората ЛГБТ+, предприети при президента Путин, това решение цели по-нататъшно преследване на тази общност в Русия и задушаване на гражданското общество, както и на онези, които смело защитават човешките права, добавя той. Това решение ще попречи на хората ЛГБТ+ да се ползват от човешките си права и от достойнство заради страхове от неоправдано преследване, отбелязва Борел.

ЕС твърдо се противопоставя на дискриминацията, предразсъдъците и омразата. Съпричастни сме с руските граждани и всички останали неблагоприятно засегнати от това решение. ЕС призовава Русия да спре неоснователните репресии, да спази международните си задължения и да зачита и защитава правата на човека, без каквато и да е дискриминация, се допълва в изявлението.