Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

(Не)коалицията се договори да подпише "регламент" за управление - ще се включат и назначенията в регулаторите

Разбрахме се да започнем разговори за регламент, по който да се избират назначенията в регулаторите. Това заяви пред медиите Христо Иванов на съвместно изявление с Бойко Борисов и Асен Василев.

"Подкрепата ни за кабинета беше потвърдена - както за премиера акад. Денков, така и за вицепремиера Мария Габриел", добави съпредседателят на ДБ. Той уточни, че са се разбрали управителят и подуправителят на НЗОК - Станимир Михайлов и Момчил Мавров да направят крачка назад и да подадат оставки. Иванов призна, че вчерашното гласуване за Мавров е създало проблеми. Според него двамата щели да проявяват национална отговорност, това не било свързано с укор към двамата. И процедурата ще стартира на чисто, останалите регулатори ще бъдат попълнени след подписването на регламента.

"От самото начало се опитваме да не допускаме плаващи мнозинства. Мнозинството, което подкрепи кабинета "Денков-Габриел" трябва да взима решения заедно по ключовите въпроси за управлението и по излъчването на регулаторите, за да сме сигурни, че целите, които сме си поставили, ще можем да ги преследваме", обясни Иванов. След вчерашния скандал с избора на подуправител на НЗОК партньорите се срещнали за разговори днес.

"Разбрахме се да започнем разговор за регламент, който да бъде написан най-накрая, затова как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите. Който да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението", добави депутатът от ПП-ДБ. Той призна, че ще отнеме време регламентът да бъде договорен.

"Срещата, която направихме, реши няколко неща. Благодаря на Христо Иванов и Асен Василев за срещата", заяви Борисов. Той потвърди вчерашната си теза, че след като ПП-ДБ са излъчили министъра и шефа на НЗОК, е логично подуправителя да е номинация на ГЕРБ. Все пак обаче всички решили да дадат крачка назад и двамата да подадат оставка. "Заедно с  целия пакет-регламент как ще се избират регулаторите, да спрем да се обвиняваме", обясни той. "Като подпишем да е ясно мнозинството ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС - за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, което те поставиха като условие. Но всичко това да бъде описано в регламент", обясни лидерът на ГЕРБ. 

 "Няма да поискам оставката на Асен Василев, защото ми обясни, че за последния месец има 1 млрд. повече събрани. Доста неща си поговорихме за данъчните закони", коментира лидерът на ГЕРБ на въпрос за критиките към бюджета на Асен Василев и дали ще му поиска оставките.

"На път сме да изпълним бюджета с по-малък дефицит от заложения. Има подкрепа за бюджета", категоричен е финансовият министър Асен Василев и обеща днес да излязат официалните данни. "За първи път може би от 20 г. ноември месец ще сме събрали повече данъци отколкото държавата е похарчила и ще имаме намаление на дефицита от 0,8 през октомври на 0,6, което ни позволява да сме в трите процента за декември. Колкото и да се напънем, не можем да ги изхарчим тези пари" заяви министърът. И отбеляза, че мерките вече давали резултат.

Борисов посочи, че след вчера всички видели , че "показването на мускули води до там, че всички потъваме в една говорилня, която нито е модерна, нито е задължителна за парламента". "Затова проведохме час и половина разговор, бюджетът на касата и на държавата ще бъде подкрепен. Когато Христо Иванов като водещ в конституционните реформи, защото част от най-големите регулатори са част от  конституционната реформа. Затова ни трябва и ДПС в този разговор и мисля, че се разбрахме", заключи Борисов.