Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калоян Методиев Кадър: NOVA
Калоян Методиев Кадър: NOVA

Държавата е в разпад и това не е тайна за никого. Не функционира нито на ниво Народно събрание, нито на ниво Столичен общински съвет, институции, държавна администрация... всичко е блокирало. Да се надяваме, че от хаоса винаги се ражда ред и от този хаос, на който сме свидетели в момента, ще се роди ново, здраво начало, за да се възстановим да вървим напред политически и икономически.

Това заяви пред  NOVA Калоян Методиев - политолог и бивш началник на кабинета на президента.

По думите му всяко управление има алтернатива и това го решават гражданите, в случай че имаме честни избори. „В момента виждаме една уникална ситуация: управляващата коалиция, т. нар. „сглобка", която е в непоносимост сама в себе си и във вътрешноуправленска война. В същото време имаме два вида опозиция – едната е казионна, която е част от сглобката, визирам „Възраждане" и ИТН, които категорично днес след гласуването в парламента се видя, че обслужват ДПС и ГЕРБ", добави той.

Според него за пръв път в българската история от 240-членен парламент имаме едва 20 опозиционни депутати и само те предлагат някаква алтернатива на т. нар. „сглобка". Методиев посочи, че именно в ключовите гласувания се вижда коя е истинската коалиция.

Според политолога лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в момента „разпродава партията на парче, за да спаси себе си". „На местните избори в 1/3 от областните градове не издигна кандидати, а подкрепи други, играе в тясно сътрудничество с президента Радев, задкулисно както винаги, пазарува хора от други партии, финансира вътрешни опозиции, занимава се с политически инженеринг, прекупува патриоти, както винаги е правил през последните 18 години", смята Методиев.

За трудностите при избора на председател на СОС политологът каза още, че ГЕРБ няма да даде лесно властта в София след тези години, която партията е превърнала в едно „квазимафиотско управление". Според него Борисов в момента изтощава Столичния общински съвет, за да може в един момент да направи „поредната сглобка с тези 14 общински съветници, които му останаха."