Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Джолев Кадър: БНТ
Стефан Джолев Кадър: БНТ
  • Очакваме в кратък срок да го докарат, каза шефката на прокуратурата в Пловдив
  • През тези 4 месеца Бизюрев е пребивавал и в други държави, общувал е и със свои близки в България
  • Изградил контакти в чужбина, имал и помагачи

Обвиненият в убийството на Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев тази сутрин е задържан в Кралство Дания, докато мие стъкла, обяви официално на брифинг шефката на окръжната прокуратура в Пловдив Ваня Христева. Това става 4 месеца след смъртта на 24-годишния мъж.

"Макар и в немалък период от инцидента се достигна до този резултат благодарение на партньорските служби", каза тя. Твърди, че през това време службите работили усилено.

"Повярвайте ни, това беше единствената ни цел да изясним фактите и обстоятелствата на това тежко престъпление", допълни Христева. Надява се в най-кратък срок компетентните власти да се произнесат и Бизюрев да бъде предаден на българското правосъдие.

"Той е задържан в 9,41 часа днес провинциален град на Дания, където беше започнал работа във фирма за почистване на стъкла. Информацията за пребиваването му там е получена по реда на международното полицейско сътрудничество", обясни Стефан Джолев, началник-сектор в Главна дирекция национална полиция.

Самоличността му като физически белези не е била променена. Службите успели да разберат къде се намира едва вчера.

Попитан дали Бизюрев е бил засечен по-рано в Германия, но не е бил задържан, тъй като европейската заповед за арест не е била по надлежния ред, Джолев отговори, че за да се случи такова нещо, трябва да има съответни формални постъпки. "Дали това е била причината, не мога да коментирам", каза още той. Категоричен е, че Бизюрев не е бил задържан в Германия.

"Напротив, знаели сме, че е бил в там със сигурност и го потвърждавам", добави Джолев.

Шефката на пловдивската окръжна прокуратура Христева обясни, че процедурата е била спазена и не е имало забавяне по издаването на европейската заповед за арест.

"Не можем да кажем кога се очаква да пристигне. Но така или иначе очакваме произнасянето на компетентните съдебни органи. Изчакваме да се спазят процедурите", добави Христева. Тя предполага, че това  ще се случи в най-кратък срок.

Според нея Бизюрев можел да даде обяснение, но можел и да не го направи.

Тепърва ще се установява кога и с какво е пресякъл границата. Пребивавал е и в други държави. "Знаем, че е разполагал и с други документи за самоличност", каза Ваня Христева.

Според нея е възможно да се правят очни ставки и да се проверяват версии, не е изключен и нов следствен експеримент. Тя увери, че и в момента се работи по делото.

Според майката на убития Митко Атанаска Бакалова нещата са забавени много. "Преди да дойда на този брифинг имах изключително емоционална среща с нея. Уверих я, че сектор "Издирване" на националната полиция не е спирал да работи по издирването на Бизюрев нито ден", допълни Джолев. Според него той е положил много усилия да се укрие. "Трябваше да го следваме в не една държава", обясни още Джолев. По думите му Рангел изградил мрежа от контакти в чужбина. Със сигурност е имал и помагачи в укриването. "Не е бил на улицата, не се е хранил от кофите за смет. Общувал е и със свои близки в България", добави Джолев.

Димитър Малинов изчезна на 20 юли, а седмица по-късно беше открит мъртъв, заровен под купчина строителни отпадъци.

До мястото полицейските служители бяха заведени от Борислав Динков от Цалапица. Установено беше, че в заравянето на трупа е участвал и неговият брат близнак Валентин Динков. Двамата са в ареста, но с по-леко обвинение, че са спомогнали на Бизюрев да избегне наказателно преследване, което гневи хората от Цалапица. Те настояват младежите да бъдат обвинени в съучастие.

Като пряк извършител на умишлено причинената смърт е установен Рангел Бизюрев, който на 24 юли през аерогара София е напуснал страната с полет за Германия.