Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

ГЕРБ мисли как да санкционира дружествата, оставили хората без ток и вода след бурята

"Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира спора между премиера акад. Николай Денков и лидера на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски.

По-рано днес Пеевски публикува отрито писмо до Денков, в което го обвини, че не се справя с управлението, както и че е "онлайн премиер за собствен пиар". Повод за писмото е реакцията на държавата след обилния снеговалеж през почивните дни, при който един човек загуби живота си, населени места останаха без ток и отопление, а три влака за Варна закъсаха на релсите. По-рано, отново във връзка със снега, Пеевски се обърна към Денков, за да му обясни, че "онлайн сняг не се чисти". Премиерът пък го покани да хване лопатата сам.

"Нашият меморандум, договор или документ за управление е между нас и ПП. Това, което лидерът на парламентарната група на ДПС и премиерът имат като спор си е тяхна работа, не е наша", отговори той на въпрос дали, ако двамата не се разберат, ГЕРБ би бутнала сглобката.

На въпрос каква е ролята на движението в управлението той призова да се изгледа интервюто на Даниел Лорер от "Промяната" по Би Ти Ви тази сутрин. В него депутатът обясни, че през последните месеци Пеевски се е променил за добро и вече е станал говорител на европейските ценности.

Относно предупреждението на президента Румен Радев, че ще наложи вето на бюджета за 2024 г., ако парламентът не "озапти" финансовия министър Асен Василев, той припомни, че именно държавният глава е назначил Василев за служебен министър през 2021 г.

"Конституцията дава право на президента да прецени каквото преши. Ние като парламентарно мнозинство, както господин Лорер каза днес, трябва да приемем бюджета. Асен Василев през последната седмица заедно с нашите експерти направи доста корекции, които са в правилната посока и аз мисля, че към този момент централният бюджет ще бъде подкрепен, ако така се работи до края", коментира Борисов.

"Има земи, които не могат да се използват за нищо. Това би могло да се разглежда. Но плодородни земи, които са ни толкова важни за земеделието, не би трябвало да се разпродават", отговори той на въпрос ще се разпродават ли земи от Държавния поземлен фонд. До момента това не е било обсъждано с хората на ГЕРБ.

"Ние не сме против бюджета. Има две неща в преходните и заключителни разпоредби, които ни смущават. Първото е, че се забранява в 2024 г. разкриването на нови болници и клинични пътеки. И второто, което най-много ни смущава, е, че от принципала - министърът на здравеопазването, обществените поръчки за онколекарства, отиват директно в касата", обясни Борисов защо партията му не подкрепи бюджета на здравната каса в ресорната комисия вчера. Партията му искала да попита при гласуването в залата защо се налагат тези две неща.

Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов обясни, че по този начин се лишават пациентите да се разширят здравните услуги в някои области. 

Премиерът акад. Николай Денков обвини ГЕРБ, че застрашава здравето на хората. "Мога да му кажа, че управлението на София беше такова тези дни, че действително застраши живота и здравето на хората, изпотрошиха се по заледените улици. Така че рискът за здравето беше там", отговори му Борисов и успокои, че бюджет ще има.

През последните дни от ГЕРБ критикуваха новото управление в столицата за почистването на града след снеговалежа. Борисов разказа, че партията му разглеждала случаи на хора, останали без ток и вода. "Според мен в такива случаи просто трябва да връщат на хората парите или дружествата да имат санкции за несгодите, които причиняват на хората. Това съм възложил и партията го мисли като проект, който да вкараме", обясни Борисов.

Преди се отстраняваха за един ден, сега - за две седмици, каза той за падналите дървета в София. "Да минат с резачките, да ги нарежат и да ги извозят с камионите. За пет часа работа", коментира той.

По-рано днес депутатите отхвърлиха проект на решение на "Възраждане" за създаване на временна комисия в парламента, която да разследва бил ли е притискан електронния министър Александър Йоловски да разпределя обществени поръчки. ГЕРБ не участваха във вота. Борисов обясни, че той трудно се е съгласил и да има комисия за разследване на полицейското насилие на протеста срещу ръководството на БФС, защото парламентът не е разследващ орган, а трябва да прави закони, но тогава обществото било настръхнало.

"Тази седмица и другата трябва да сме много монолитни, за да приемем конституцията, бюджета, законите, които са толкова важни за страната. Не и трябвало да харчим енергия днес, след като има разследване, което си тече", коментира Борисов.