Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер
Даниел Лорер

Депутатът от ПП-ДБ за бюджета: Ще чуем критики, пици и торти, но искаме европейска България

"Не знам защо финансовите министри имат афинитет към хранителните сравнения. Важното, което трябва да се сподели с обществеността, е, че това е нормалното положение с един бюджет - да има дебат, да има разногласия. Това е здравословното. Първото гласуване тепърва предстои в зала и тогава ще се чуят всички важни аргументи. Това, което е важно да си кажем още веднъж, е, че това е европейски бюджет. Той предвижда 3% ръст и 3% дефицит, за да може да изпълняваме условията на еврозоната. От там нататък - социални постижения, увеличаване на заплати, допълнителни разходи за здравеопазване, ин витро процедури, ако щете - това е предвидено в бюджета и дебатът предстои. Ще чуем критики, пици, торти и така нататък, но всичко е заложено в бюджета, защото искаме да имаме европейска България." 

Това заяви Даниел Лорер, депутат от ПП-ДБ, в "Тази сутрин" по бТВ, след като бе помолен да коментира думите на бившия финансов министър Симеон Дянков по повод бюджета на настоящия финансов министър Асен Василев: "За закуска имаме торта гараш, за обяд и вечеря - нищо".

"Ние си даваме ясно сметка, че и кризата с коронавируса, и войната в Украйна създадоха изключително тежка икономическа обстановка. И това го усещаме всички ние през джоба си. Всеки, който пазарува в магазина. Виждаме го. Животът е труден. Бюджет 2024, а и изобщо усилията на правителството, са насочени в две посоки. На най-слабите да дава повече, така че да посрещнат нуждите си малко по-добре, въпреки инфлацията. А на икономиката да осигури повече възможности за инвестиции. Бюджетът за инвестиции за следващата година отново е рекорден - 10 милиарда, дай боже да го изпълним. Защото тази година и 8 милиарда няма да изпълним. Ако изпълним 10 милиарда за инвестиции, България ще е по-добро място за работа", каза още Даниел Лорер.

"Не се е случвало в българската история президент да плаши с вето на закон за бюджета. До голяма степен президентът се държи като политически лидер с правителство в сянка. Само че той няма нито провителство на слънце, нито правителство на сянка. И е много важно президентството да си влезе в ролята. То трябва да ни обединява, а не да ни разделя. И то няма роля в изпълнителната власт. Бюджетът е прерогатив на Министерския съвет и на парламента, който го одобрява", каза още Лорер.

"Мисля, че президентът ясно разбира, че, налагайки вето на закона за бюджета, изключително тежко ще урони имиджа си, защото ще забави и социалните придобивки на хората, и програмата за инвестиции в държавата. Но в крайна сметка, нека не преувеличаваме неговата роля. Това е забавяне от един месец, което е символично и по-скоро ще е в негов ущърб", добави депутатът.