Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: NOVA News
Кадър: NOVA News

Подозирам, че по-детайлно разследване ще установи връзка с конкретни хора-провокатори на протеста. Те не са от София, а са дошли тук като фенове и полицаи. Може да се установи доза умисъл. Група от пловдивски полицаи може да се е поувлякла да прилага прекомерна сила.

Това заяви криминалният психолог Росен Йорданов пред NOVA News. Той направи уговорката, че не може официално да потвърди заключението си, но е събрал достатъчно вътрешна информация, че именно дошлите от Пловдив агитки и полицаи са действали по този начин. И вероятно не е било случайно.

СДВР си свърши работата, категоричен бе бившият зам.-шеф на Института по психология на МВР. Според него обаче уроците от протестите срещу правителството през 2020-а не са научени - нито от полицаите, нито от протестиращите. Допусна, че има униформени, които оттогава изпитват желание да отмъстят, след като определени знакови лица, влезли в ролята на жертви на протестите, са ги сочили с пръст като лошите. "При предните протести полицията бе поставена на унизително ниво. Има неизлекувана отмъстителна нагласа, вероятно някои полицаи са се поразпуснали. Това е недопустимо", коментира той.

Йорданов обаче вметна, че клипът с побоя под колоните на МС тогава е бил преекспониран - това е единственото, с което сме запомнили протеста, но не и с провокациите като хвърляни павета по полицаите. 

"Полицаите, които си вършиха добре работата на протеста на феновете срещу БФС, действаха по-решително и по-адекватно спрямо предишния протест. В случая една професионална ситуация се интерпретира политически. Има огромна разлика между различните видове фенове. Защо протестът трябваше да бъде на място, което е по-трудно за охрана? Има паркова среда и малки улички, които трудно се охраняват", коментира още криминалният психолог.

Разбира се, вината е първо на БФС, защото ако не бяха забранили публика на мача, тези лумпени сред участниците в протеста, които бяха проблемни, нямаше изобщо да бъдат допуснати на стадиона и всичко щеше да е под контрол там, обясни Йорданов.

По думите му е изключително нелепо народът и полицията да се противопоставят. Но все пак призна, че "сред органите на реда има хепи соц атмосфера, има и служители, които не знаят какво правят там". Може би и не всичко в подбора на кадрите е перфектно но все пак от значение е какви хора искат да работят в полицията, посочи той. И заключи, че в МВР "нещата са зле - анахронична и непривлекателна институция". Във ведомството има груба политическа намеса през годините, което много пречи.

1/3 от административните и помощни структури пък могат да бъдат закрити, коментира още Йорданов.

Оценката му все пак е, че в момента в МВР като че ли има екип. Не се е засичал с министър Калин Стоянов, но е работил с главния секретар Живко Коцев. Психологът напомни, че заедно с него са разрешили случая с малкия Пепи - момченцето, което се оказа убито от майка си и бе намерено в Южния парк в София, но преди това протестът на таксиметровите шофьори и присъединили се към тях ескалира и за малко да свали кабинета на Иван Костов.

А когато Коцев отишъл във великотърновскатата дирекция на МВР, тя била на последно място по разкриваемост. "Когато я сдаде - на първо място", похвали го Йорданов.