Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛЮБЕН ДИЛОВ-СИН
ЛЮБЕН ДИЛОВ-СИН

"Родила царица в ночь

Не то сына, не то дочь..."

Политическата коректност отдавна не признава не само географските, но и времеви граници. И ако Пушкин в приказки за цар Салтан е предвидил появата на Еми Тротонетката, то какво да кажем за британският музей от Северен Хартфордшир, който променя местоимението за император Елагабал от от "той/него" на "тя/нея". Според либералите в музея имало исторически свидетелства, които намекват, че младият (става император на 18 години) Марк Аврелий Антонин е бил трансжена. Британските музейни работници заявяват, че промяната на пола със задна дата на Елагаблал е "израз на любезност и деликатен подход към местоименията на хората от миналото".

Сега за историческите извори: Марк Антотин вероятно става жертва на очерняща кампания, защото е бил недолюбван император. Или пък е бил прекалено либерален, щото тогавашните консерватори го утрепват, едва след четири години императорстване. Може да е така, може да не е. Това, което е сигурно, че се е женил пет пъти, като четири от съпругите му са жени, а исторически памфлети твърдят, че петатата му съпруга/съпруг бил някакъв състезател по надбягване с колесници...

Т.е. е ако е бил жена Егалабал, то коректността изисква да отбележим, че бил едва 1/5 жена, а 4/5 мъж...

Очевидно все по-трудно ще става да определяме в процентно съотношение пола, не само днес, но и в миналото. Изобщо, както продължава стихчето на Пушкин от "Приказка за цар Салтан":

"...Не мышонка, не лягушку,

А неведому зверюшку"

Ей, на неведоми зверчета всинца ни обърнхате!!!

*От фейсбук!