Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът остави Ивайло Митев в ареста.

СНИМКА: АВТОРЪТ
Съдът остави Ивайло Митев в ареста. СНИМКА: АВТОРЪТ

На втора инстанция оставиха обвиняемия Ивайло Митев в ареста

Тежка семейна драма с домашно насилие отпреди 30 г. е в основата на жестокото убийство на 72-годишния Васил Петров в столичния кв. “Обеля”, открит гол с 38 прободни рани и увит в одеяло на терасата в жилището си на 31 октомври т.г. Това стана ясно в съда, който на две инстанции остави обвиняемия Ивайло Митев в ареста. Майка му Евгения и Петров са живели на семейни начала в началото на 90-те, когато Ивайло е бил дете. И двамата имат предишни бракове. Тогава Ивайло е ставал свидетел как Васил бие и тормози психически майка му. Трупал злоба повече от 30 г.

Другият мотив на младия мъж за жестокото отмъщение е спор за същия апартамент, в който е станало убийството. За жилището Васил и Евгения водят съдебна битка. След като двамата се разделили, започнали споровете за имота. Делото е било висящо към деня на престъплението. Според Митев Васил придобил апартамента от майка му чрез измама.

“Излъга и други хора, не само нас”, каза пред съда в петък Митев. И обясни, че и други хора водят дела срещу 72-годишния мъж.

Бесен след поредното отлагане на делото на майка му, на 31 октомври Митев се качил в опела си и около 20 часа бил пред блока на Петров. Качил се горе и позвънил на вратата. Подмамил Петров, че само ще говорят, и дори домакинът извадил алкохол, за да се почерпят. Когато Васил се обърнал с гръб, Ивайло го нападнал с нож. Пробол го няколко пъти, а Петров паднал на пода. Нападателят продължил и започнал да ръга жертвата си и в гърдите и корема. Пробол го общо 38 пъти.

След като го убил, Ивайло запазил хладнокръвие. Съблякъл мъжа и прибрал дрехите му, които после изгорил. Сложил тялото в банята.

Извикал майка си и двамата старателно измили целия апартамент. Ползвали и белина, за да заличат следите от кръв, които биха светнали на луминесцентна светлина. Тялото пък изкъпали внимателно. Ползвали душ гел, а не само вода. Къпането било със студена вода - Митев искал раните да се свият, разказал той на разследващите в предварителната беседа.

След душа убиецът увил жертвата си в одеяло и го сложил на пода в спалнята. Освен кървавите дрехи, изгорил и своите Подпалил ги в изоставена постройка близо до Сточна гара. Заради дъжда и влагата от кръвта обаче, те не изгорели докрай. Части от тях са открити от разследващите. Назначени са ДНК експертизи, които да потвърдят, че по дрехите има следи от Петров и Митев.

Тялото на мъжа престояло няколко дни в дома му. Дъщеря му опитвала да се свърже с него, но след като не успяла, решила да посети баща си в дома му. Когато влязла, видяла, че е чистено. Това я изненадало, защото баща ѝ имал проблеми с кръста и не подхващал домакинска работа. Тялото открила в спалнята и веднага повикала полиция.

“За съжаление, ставаме свидетели на пореден случай, в който агресията на дадено лице е породена от това, че в ранна детска възраст извършителят е ставал свидетел на домашно насилие. Когато той е бил дете и заедно с майка му и починалия са живеели в апартамента, е виждал как той я бие. Макар и 30 години по-късно, тази агресия се е отключила в извършителя”, каза директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. 

Под ноктите на 72-годишния Васил пък е открит биологичен материал от Ивайло. Това е едно от доказателствата срещу мъжа, стана ясно в Софийския градски съд и в апелативния, които постановиха Митев да остане задържан под стража. Пред магистратите той не каза нищо за убийството. Няколко пъти нападна покойния Васил и повтаряше как е тормозил майка му. Обърна се и към съдия Гюнай Кокоева с молба да го пусне от ареста.

“Искам да помогна на семейството си. Съдействам изцяло. С голямо уважение съм към полицията. Просто искам да бъда при семейството си, при моята съпруга, 25 години сме заедно”, каза той.

От прокуратурата обаче обясниха, че мъжът не живее на адреса си по лична карта.

“Апартаментът е под наем, но там е регистриран синът ми”, оправда се Ивайло.

Обвинителите обаче настояха, че у него 31 години е имало трайно желание за отмъщение и дори е опитал да заличи следите си. Това не било и първото му престъпление. Той е реабилитиран от присъда за длъжностно престъпление, което извършил в Ботевград.

То е за кражба на оборота от магазина, в който работел. 

Съдия Кокоева се възмути, че след убийството Митев е водил нормален начин на живот и го остави в ареста. Същото направи и горната инстанция.