Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лъчезар Богданов СНИМКА: Йордан Симеонов
Лъчезар Богданов СНИМКА: Йордан Симеонов

Трима финансисти с позиция има ли кабинетът план Б, ако инфлацията намалее и свие приходите 

Кои са основните плюсове и минуси в бюджета за 2024 г.? За да установим част от тях, се свързахме с трима финансови експерти, като общото между тях е, че не откриха някакви особени позитиви.

"Плюсове ми е трудно да намеря - коментира главният икономист на Института по енергиен мениджмънт Калоян Стайков. - Промените са по-скоро козметични в разходната част, а в приходната са в

обратната на

необходимата посока

В случая става дума за вдигане на данъци, вместо да има мерки за повишаване на събираемостта. А по отношение на идеите да не се плаща сметка, ако няма касова бележка, или да се налагат глоби, за всичко това времето отдавна е минало. Приходните агенции много добре знаят кои са рисковите сектори и компании за фиска и трябва да се осигурят средства и механизми да си свършат работата." 

Любомир Дацов
Любомир Дацов

"В разходната част виждам по-скоро проблеми - казва Стайков. - Твърде голям оптимизъм в приходната и твърде щедра политика в разходната, но ако постъпленията не се реализират, а

има сериозен риск

разходите да се запазят,

това ще доведе до дефицит. Видяхме го и през тази година с неизпълнението на приходите от ДДС с 1 млрд. лв. Въпросът е дали те няма да са още по-ниски при по-слаба икономическа активност и ако не се подобри събираемостта. Другият огромен риск пред бъдещия растеж са капиталовите разходи - едно забавяне на средствата от ЕС по плана за възстановяване ще рефлектира върху тях."

Според него основният минус на бюджета е, че е лишен от желание за реформи.

"На макрониво плюсът е, че се ограничи истерията около дефицита, което ще успокои дебата, но от друга страна, е странно, че

при позитивен ръст

ние отново сме на

ръба на дефицит

от 3%", коментира пред "24 часа-168 истории" икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Според него това трябва да е горна граница при рецесия, а в спокойни времена бюджетът винаги се стреми към баланс.

Според него друг недостатък е, че част от политиките не са получили подкрепа и заедно с това има

огромна непредвидимост

по редица мерки

в данъците,

в различни закони, такси и др.

Третият недостатък е, че ако инфлацията започне да намалява, това ще постави приходите под риск и кабинетът трябва да има сценарий за план Б.

За бившия зам. финансов министър Любомир Дацов единственият плюс е, че се възстановява дирекцията по капиталовите разходи в Министерството на финансите, закрита през 2009 г. Според него основният минус е липсата на посока. 

КАЛОЯН СТАЙКОВ
КАЛОЯН СТАЙКОВ

"За да се оцени дали нещо е правилно, е необходима отправна точка - в случая се

подкрепя потреблението,

а не производството

- повечето мерки стимулират друг тип поведение, което е проинфлационно."

От друга страна, Дацов смята, че с продължаващата индексация на доходите се задълбочават диспропорциите в пенсионния фонд, тъй като расте коефициентът на покритие пенсия-заплата. "Изкуственият интелект навлиза с такива темпове, че не може да се каже какви промени ще предизвика на пазара на труда,

как ще се отрази

на безработицата

само след 5-10 години и при положение че сега съотношението е един работещ издържа един пенсионер, след време как ще се преодолеят бъдещите предизвикателства? За да се задейства вторият стълб, бяха необходими 25 години, а тук говорим за огромна промяна, която предстои след 5-10 години."