Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентина Динева
Валентина Динева

Желанието на Валентина Динева да играе в Холивуд я вдига от инвалидната количка

Светът още тъгува за Матю Пери, който се удави в джакузито в дома си в Пасифик Палисейдс, Лос Анджелис, на 28 октомври т.г. Българката Валентина Динева също е безутешна след смъртта на звездата от “Приятели” не само защото Пери беше неин любимец, но и защото го познаваше лично. Блондинката, която от години се снима в масовките на филми и реклами в Лос Анджелис, е регистрирала участие във филма “Пак на 17”, където Матю Пери играе главна роля.

Валентина завършва с отличие колеж по актьорско майсторство в Лос Анджелис и това ѝ дава възможност да присъства на една от церемониите “Оскар” в Долби Тиатър. Софиянката участва в няколко касови филма, сред които Тhe longest yаrd с Адам Сандлър и Бърт Рейнолдс, Be Cool с Джон Траволта и Ума Търман, “Терминалът” с Том Ханкс и много други. Като ученичка се е снимала в българските “Закъсняло пълнолуние” на Едуард Захариев и “Вагнер” на Андрей Слабаков. Близо на 40, Валентина смята, че все още не е късно да вземе роля в холивудски филм.

- Валя, ти си единствената българка, която се е снимала с Матю Пери. Как ще го запомниш?

- Плаках три дни за него. Все едно, че е починал много близък човек. Отидох в църква и помолих свещеник да се моли за Матю.

Болестно състояние беше при него. Снимах се в комедията “Пак на 17” през 2008 г. Матю Пери беше в главната роля. Тъкмо бях завършила колежа по актьорско майсторство в Ел Ей - Joanna Baron and D.W. Brown Studios в Санта Моника. Исках да правя кариера в шоубизнеса, но трябваше да започна отнякъде - от масовка, от малки роли, за да ме забележат и да си хвана агент.

Снимахме една от сцените на баскетболното игрище в гимназията “Санта Моника Хай Скуул”. По онова време нямаше толкова модерни телефони, предупредиха ни да не снимаме с фотоапарати и нямам снимка с Матю Пери. Той много се смееше, махна на всички за здрасти. Аз имах шанса да бъда близко до него и успях да му кажа, че ми е много любим комедиант. “И аз искам да бъда комедиант, защото много обичам да разсмивам хората! Искам да виждам как се усмихват!”, успях да му кажа. “Ами тогава какво чакаш?! Следвай мечтите си!”, ми каза той и ми намигна весело. Интересното е, че както се държи пред камерата, така е и в живота. Много непринуден, сърдечен, топъл и забавен.

- Имаше ли нещо в неговото поведение на снимачната площадка, по което да си личеше, че той има зависимости?

- Не. Тогава не знаех, че той има проблеми с алкохола и хапчетата. Но беше леко подпухнал. Не изглеждаше като в “Приятели”. Не знаех, че е вземал по 55 викодина на ден. Самият той го призна по-късно. Разказа и нещо много странно. Когато е бил бебе, само на 30 дни, много е плачел нощем и за да го успокоят, родителите са му давали успокоителни хапчета, съдържащи барбитурин. Излиза, че той е “зарибен” неволно още от бебе. Споделял го е в интервю. Но Матю Пери няма да бъде запомнен като човек, който е смесвал хапчета с алкохол. Играеше с душата си. Единствено той от актьорския състав на “Приятели” беше допускан до писателите, за да казва как да променят сценария, за да му пасне. Ще бъде запомнен с ролите си и най-вече като добър човек, който е помагал на много зависими. Още приживе той искаше да завещае имението си на стойност 17 млн. долара на пристрастени хора. 

Оказва се, че след епизода, в който се жени за Моника в “Приятели”, го заключват в клиника да се лекува от зависимости. Но той е голямата звезда в този успешен сериал. Има последната дума в последния епизод на сериала. Сцената е в празния апартамент. Матю Пери бута една количка с близнаци и всички се сбогуват. Рейчъл казва: “Преди да тръгнете, готини, искате ли да пием кафе?”, а Чандлър (Матю Пери) ѝ отговаря: Къде?!

Кортни Кокс, която изигра Моника в хитовия сериал “Приятели”, и Матю Пери като Чандлър.
Кортни Кокс, която изигра Моника в хитовия сериал “Приятели”, и Матю Пери като Чандлър.

- Как звездите в Холивуд се пристрастяват към алкохол и дрога според теб?

- Само да вметна, че моя приятелка модел - Теодора Петкова (с артистично име Теа Колеман), българка, беше намерена удавена във ваната си в Ню Йорк преди 10 години. Много хора смятат, че да си звезда е лесно. Лъскаво. Виж колко са богати! Но това нещо си има висока цена. Те не живеят нормално живота си. Имат по 16 часа на ден снимки, не спят, учат реплики, дават интервюта, постоянно ги гримират, папараците не им дават да дишат, повечето имат бизнеси, голям стрес е. И започват да вземат неща срещу силния стрес и да стоят будни, за да са по-издръжливи. Има и друг вид, които не се пристрастяват към наркотиците, а вземат роли, като спят с кастинг директори. Наричат го Casting cough в Холивуд.

- Не всички вземат дрога, пият и спят с кастинг директори в Холивуд.

- Да, има и нормални като Дженифър Анистън, Джулия Робъртс и Дженифър Лопес. Те са в другата крайност. Стават сутрин в 4-5 часа. Спортуват всеки ден, диетолог им брои калориите, хранят се здравословно. Точно колко листа от маруля могат да изядат за обяд... Избива ги на медитация. Посещават редовно психолозите си. Иначе няма как да се преборят със стреса.

Кой не пие алкохол и болкоуспокояващи хапчета, не е на кокаин или пък не взема марихуана или фентанил в Холивуд?! Най-различни видове са тези субстанции, някои ги вземат легално с рецепта от лекарите си, но други си ги доставят нелегално.

Като искаш да правиш кариера в шоубизнеса, трябва да си като тях - да пиеш. Много се пие в Лос Анджелис!

Да вземаш разни модерни субстанции, иначе не те приемат. Никой не ходи на парти, за да чете Библията! Кой ще иска да бъда в компанията му, ако му кажа, че всяка неделя ходя на църква? Никой! За малко и аз тръгнах по този път. Добре че успях да овладея ситуацията навреме! Моето здраве е по-важно!

- Как работи машината Холивуд? Какъв е начинът да успее човек? Не всички красиви и талантливи успяват да станат звезди, а са принудени да работят като сервитьори и бармани.

- За да успееш, трябва да имаш не само талант, но и познати, които имат проекти и търсят хора. Заради ковид кастингите са онлайн. Трябва да си записваш клипче, за да кандидатстваш за роля. Но така, виртуално, те не могат да усетят твоята енергия. Още 500 човека са дали запис за тази роля. Друго е живият контакт.

- Валентина, извини ме, че те връщам към този момент, но как успя да станеш от инвалидната количка след тежък инцидент?

- Да, аз съм живо доказателство, че силният дух е над физическата болка. Искам да вдъхна надежда на много млади и стари хора, че могат да се върнат към живота. Дори и когато им се е случило най-лошото. Човек, дори да е в инвалидна количка, когато желае нещо много силно, то се случва! Тъкмо бях дошла във Флорида, и ме блъсна кола. Тогава тичах, за да поддържам добра форма, тъй като тренирах колоездене. Шофьорът избяга и полицаите така и не го намериха. Направиха ми много тежки операции на левия крак и на лявата ръка с вградени метални пластини.

Лежах 3 месеца в болница. Бях на инвалиден стол почти година, но слава богу, проходих в “Дианабад”, където бях на раздвижване при проф. Шойлев. Съвзех се бързо благодарение на подкрепата на семейството ми. Една година по-късно се върнах обратно в САЩ, за да преследвам голямата си мечта - да бъда актриса в Холивуд.

- Сега снимаш ли се във филми?

- Завърших престижен театрален колеж в Ел Ей, участвах в много филми, но предимно като статистка. Има стачка на писателите от много дълго. Налага се да работя като барманка, за да се издържам в Ел Ей. Завърших и медицинско училище. Не си губя времето - уча и работя. И си написах на стената с големи букви какво ми каза Матю Пери: “Следвай мечтите си!”. Ще го послушам!