Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКА: Николай Литов
Бойко Борисов СНИМКА: Николай Литов

Според премиера е нормално да се търси подкрепа от ГЕРБ, защото са си по-близки

Ако не спечелим кметския пост в София, кабинетът пада - това е заявил в навечерието на балотажа съпредседателят на ПП Кирил Петков на Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ обяви в сряда пред репортери какъв е бил залогът на вота.

До балотаж в столицата стигнаха Терзиев и издигнатата от БСП и леви формации Ваня Григорова. Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян остана трети, а Борисов обясни, че е останал избор “между Държавна сигурност и държавна собственост”, като второто било по-добре. След напрежение и в левия лагер, и сред съуправляващите заради тази му реплика каза, че се е пошегувал.

“Искам да напомня на Кирил Петков, че беше петък вечер, към 5 и нещо, и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев - ще падне правителството. Тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана”, обяви Борисов в кулоарите вчера, докато в НС се дебатираше вотът на недоверие.

“Казах - гласувайте за кандидата на правителството. Той в прав текст ми каза, че правителството ще падне, ако не вземат София”, добави лидерът на ГЕРБ.

Премиерът Денков коментира по-късно, че научил от медиите за описания от Борисов разговор. “В известен смисъл е нормално да се търси такава подкрепа - в София бяха очертани 2 доста различни възгледа за политическо развитие. Достатъчно по-близки сме с ГЕРБ, отколкото с Ваня Григорова”, подчерта той. И напомни, че вратите за разговори не бива да се затварят - в миналото Народно събрание се затворила една възможност и се стигнало до нови избори. Според него трябва прагматичен разговор, а София трябва да се изчисти откъм ефективността на използването на средствата. “Като кажеш с този не мога, ставаш по-слаб”, смята той, но отказа да дава съвет за евентуална (не)коалиция - това зависи от избраните на място хора. Новият кмет обаче се нуждаел от общински съвет, който да “гласува бюджет, да гласува решенията, които са важни, и от там той трябва да намери подкрепа”.