Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Борисов СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ - ГЕНК
Кирил Борисов СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ - ГЕНК

Брендо явно идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това предположи журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв. Повод стана появилата се първо в медията ни информация, че издирваният по света Евелин Банев през пролетта е посетил кмета на Тлачене до Бяла Слатина, за да му завери пълномощно за адвокат, след като ходил за трюфели в района на селото.

Това не са мигранти, които настъпват, а частни случаи и не можем да обвиняваме МВР, допълни Борисов, коментирайки влизането в България и на Брендо, и на единия от Братя Галеви - Ангел Христов. Това са комбинативни хора с много познания за това как работят службите и за това как могат да влязат в страната, каза Борисов.

Случаят на Брендо е много интересен, много мистериозен и нетипичен за представителите на родния ъндърграунд, коментира Борисов, и изрази съмнение дали човекът в селото наистина е бил Брендо, това трябвало да се покаже от разследването.

Евелин Банев е интелигентен човек, винаги е бил елегантен, а сега по ирония на съдбата ходи с анцунг, с куче за трюфели. Имам някакви съмнения, че е бил той, но официално документът това показва, кметът така твърди, коментира Борисов. Брендо никога не е бил сред типичните представители на ъндърграунда - с дебелите вратове, с анцузите, които ходеха през 90-те години, който се крие, ходи с 10 души огромни, татуирани мъже, за охрана и т.н.

С присъди в 3 държави, което също е много странно за човек като него, може би защото са се намесили чужди служби, допълни журналистът. 

Нямаме много осъдени криминални босове в България от такова ниво и все пак той не лежи в затвора, посочи още журналистът. И допълни, че Брендо винаги е бил без охрана, винаги е бил усмихнат.

Според него Брендо винаги успява да се измъкне, вероятно заради комбинативността му, контактите му в различни служби за сигурност - у нас и в чужбина, на контактите му и в чужбина. Той е ръководител на организация, има подчинени надолу по веригата не само българи, а и италианци, и други, допълни Борисов.

Журналистът е на мнение, че над Брендо няма политически чадър, като напомни, че от 5 г. го издирват с Интерпол.

Той изрази съмнения, че Брендо и сега има изпреварваща информация. Той е човек от миналото и генералната му дейност - трафик на кокаин, е генерирала достатъчно финансов ресурс, за да може да се легализира. Доколкото знам, фирмите, които контролира Банев, са крупен работодател. И много изненадващо той подава молба да лежи в затвора реално, защото има присъда в Италия за 20 г., в Румъния - 10 г. и най-накрая го осъдиха в България за 6 г. Човекът е с чувство за хумор, защото няма друг случай, в който да подадеш молба да си лежиш присъдите от чужбина в България, допълни Борисов.

А това, че Брендо си има лична карта, с която се е представил пред кмета на Тлачене, Борисов обясни с факта, че той си има валиден личен документ, неговото наказание не е влязло в сила и той не е в затвора, затова си ходи с неговата лична карта. Но преди 2 г. го арестуваха в Украйна и тогава стана ясно, че той е украински гражданин, а според това не би трябвало да има българско гражданство. Но в молбата си до съда той е посочил, че е български гражданин, отново много странен случай, коментира журналистът. И напомни, че и преди 20 г. Брендо е хващан в Европа с документи с данни на други хора.

Журналистът си обяснява това, че големите престъпници никога не стигат до затвора у нас, с връзки с политическата класа. С информацията, която имат за магистрати, политици, изпълнителната власт, законодателната. След дълъг период на симбиоза между организираната престъпност и политическата класа и магистратурата, няма как да очакваме толкова бързо осъдителни присъди за т.нар. големи риби, някои от които не са разследвани и обвинявани, коментира Борисов.

Кирил Борисов коментира евентуална връзка между знаковите убийства на Красимир Каменов, известен като Къро, на Алексей Петров и внезапната смърт на Ангел Христов така: "Смъртта на Ангела Христо, според мен, няма връзка с тези събития. Убийството на Къро и на Алексей Петров може би са свързани косвено с процесите на разместването на пластовете в страната в това дава отражение и надолу, някъде се препитат интереси. Но да са пряко свързани, не вярвам." Според него за убийството на Петров, че може би ще разберем кой е имал интерес от това, по какво е работило МВР и прокуратурата във връзка убийството му, но със сигурност няма да се установи кой го е поръчал и той да бъде изпратен в затвора.