Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин
Владимир Путин

Според руския президент Владимир Путин, НАТО прави опити да излезе извън географските граници на дейността си.

Москва и Пекин не създават военни съюзи по подобие на тези от епохата на Студената война, заяви руският президент Владимир Путин на среща с Чжан Юся, заместник-председател на Централния военен съвет на Китай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин отбеляза, че модерното въоръжение ще помогне на двете страни да гарантират сигурността си и обвини НАТО, че създава напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион. "Виждаме опитите на някои държави да разширят зоната си на влияние, а Северноатлантическият алианс, колкото и да е странно, в нарушение на собствените си доктринални документи, прави опити да излезе извън географските граници на дейността си", заяви руският държавен глава, цитиран от ТАСС. 

Той допълни, че Москва и Пекин реагират спокойно на опитите на Вашингтон да създаде военно-политически блокове в Азия. "Виждаме всичко това и заедно с нашите приятели, включително и преди всичко с Китайската народна република, и реагираме спокойно, балансирано, укрепваме отбранителните си способности, включително чрез съвместни военноморски и въздушни учения", увери руският президент.  

По-рано днес Чжан обсъди с руския министър на отбраната Сергей Шойгу "по-нататъшни стъпки за засилване на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната".